Foto: AP/Scanpix

Šā gada 9. janvārī (pēc Latvijas laika) ASV pilsētā Losandželosā izdalīti "Zelta globusi" ("The Golden Globe") – viens no būtiskākajiem apbalvojumiem kino industrijā, ko pasniedz Holivudas ārzemju preses asociācija. Ievērojamo apbalvojumu kategorijā "Labākais mūzikls vai komēdija" šogad saņēma filma "La La Land", kas apbalvota vēl sešās citās kategorijās. Savukārt par labāko drāmu atzīta "Moonlight".

Mūzikls "La La Land" šogad Holivudas ārzemju preses asociācijas balvu saņēma kategorijās "Labākais mūzikls vai komēdija", "Labākais režisors" – Demjens Šazels, "Labākais scenārijs", "Labākā aktrise mūziklā vai komēdijā" – Emma Stouna, "Labākais aktieris mūziklā vai komēdijā" – Raiens Goslings, "Labākā dziesma" un "Labākais skaņu celiņš" – Džastins Hervics, tādējādi gūstot apbalvojumus visās kategorijās, kurās ticis nominēts.

"La La Land" tiek uzskatīta arī par vienu no spēcīgākajiem pretendentiem uz ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars". Mūzikls uz lielā ekrāna izstāsta emocionālu stāstu par jauna džeza mūziķa un topošās aktrises sapņiem un neizmērojamo mīlestību vienam pret otru. Pāra attiecībās milzīgu lomu nospēlē arī šovbiznesa pasaule, kurai tie abi vēlas būt piederīgi.

Tikmēr kategorijā "Labākā drāma" uzvarējusi "Moonlight", kas vēsta par jauna cilvēka pieaugšanu, savas vietas meklējumiem un dzīves jēgas apzināšanos narkotiku kara pārņemtajā Maiami.

Par labāko aktieri drāmas kategorijā atzīts Keisijs Afleks par lomu filmā "Manchester By The Sea", bet par labāko aktrisi – Izabella Ipēra par lomu filmā "Elle". Filma "Elle", savukārt, atzīta par labāko ārvalstu filmu.

Kā labākais aktieris otrā plāna lomā nosaukts Ārons Teilors-Džonsons par lomu filmā "Nocturnal Animals", savukārt kā labākā aktrise otrā plāna lomā – Viola Deivisa par spēli filmā "Fences". Kategorijā "Labākā animācijas filma" uzvarēja amerikāņu "Zootopia".

Pagodinošo Sesila de Milla balvu par ieguldījumu izklaides industrijā šogad "Zelta globusu" ceremonijā saņēma izcilā aktrise Merila Strīpa, kura bija arī nominēta kategorijā "Labākā aktrise mūziklā vai komēdijā" par pasaulē sliktākās operdziedātājas Florences Fosteres Dženkinsas lomu. 1949. gadā dzimusī aktrise savas karjeras laikā saņēmusi trīsdesmit ievērojamās balvas nominācijas un astoņas "Zelta globusa" statuetes – rekordlielu apbalvojuma skaitu.

Aktrise, kura, saņemot balvu, tika sveikta ar stāvovācijām, ceremonijas viesus saviļņoja ar emocionālu runu, kurā runāja gan par imigrāciju, gan jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa nākšanu pie varas.

"Holivuda ir pārpildīta ar ārvalstniekiem. Ja mūs visus izmestu, jums nebūtu ko skatīties, izņemot futbolu un dažādas cīņas mākslas, kas nav māksla," savā runā ar asarām acīs teica aktrise. Viņa arī ironizēja, pieprasot uzrādīt dažādu pazīstamu Holivudas aktieru dzimšanas apliecības.

Tāpat Merila Strīpa savā runā pieminēja 2016. gada nogalē mūžībā aizgājušo aktrisi Keriju Fišeri, savu runu noslēdzot ar citātu, ko viņa reiz Strīpai teikusi: "Ņem savu salauzto sirdi un pārvērt to mākslas darbā".

Šogad ceremoniju pirmo reizi vadīja amerikāņu komiķis un sarunu šovu zvaigzne Džimijs Falons. Viņš nomainīja pagājušā gada konferansjē – britu komiķi Rikiju Džerveisu, kurš pēdējo septiņu gadu laikā pasākumu vadījis četras reizes.

Uzvarētāji galvenajās kategorijās:

Labākā dramatiskā filma:

"Moonlight"

Labākais mūzikls vai komēdija:

"La La Land"

Labākais aktieris dramatiskajā filmā:

Keisijs Afleks (par lomu filmā "Manchester by the Sea")

Labākais aktieris mūziklā vai komēdijā:

Raiens Goslings (par lomu filmā "La La Land")

Labākā aktrise dramatiskajā filmā:

Izabella Ipēra (par lomu filmā "Elle")

Labākā aktrise mūziklā vai komēdijā:

Emma Stouna (par lomu filmā "La La Land")

Labākais aktieris otrā plāna lomā:

Ārons Teilors-Džonsons (par lomu filmā "Nocturnal Animals")

Labākā aktrise otrā plāna lomā:

Viola Deivisa (par lomu filmā "Fences")

Labākais režisors:

Demjens Šazels ("La La Land")

Labākā ārvalstu filma:

"Elle"

Labākā animācijas filma:

"Zootopia"

Pilns uzvarētāju saraksts "Zelta globusu" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!