Foto: AP/Scanpix

Katru gadu krāšņākajā un skatītākajā filmu industrijas balvu pasniegšanas ceremonijā Amerikas Kinoakadēmija godina ne vien darbus, kas tapuši angļu valodā, bet arī spilgtākos un labākos ārzemju sniegumus. Nominācijas "Oskara" statuetei palīdzējušas gūt slavu ārpus dzimtenes vairākiem režisoriem – no Federiko Fellīni un Ingmara Bergmana līdz Paolo Sorrentino un šogad atkārtoti nominētajam Asgaram Farhadi. Piedāvājam uzzināt būtiskāko par janvārī nosauktajiem nominantiem kategorijā "Labākā ārzemju filma".

Kara gūstekņu mājupceļš – 'Land of Mine'

Foto: AP/Scanpix

Dānija "Oskaram" izvirzījusi vēsturisko kara drāmu "Under sandet" jeb "Land of Mine", ko režisējis Martins Sendflīts (Martin Zandvliet). Latviešu skatītājiem Sendflīts var būt pazīstams kā filmas "Funny Man" ("Joku plēsējs Dirks") veidotājs.

Filma vēsta par gados jauniem vāciešiem, kas pēc Otrā pasaules kara kļuvuši par kara gūstekņiem Dānijā. Viņiem Dānijas valdība pavēlējusi attīrīt valsts pludmales no mīnām, solot, ka pēc uzdevuma veikšanas viņi tikšot atbrīvoti.

Kinolentē izsekots tam, kā mainās dāņu spēku attiecības ar "valsts ienaidniekiem" – vācu jauniešiem, kuriem ar kailām rokām jāneitralizē teju divi miljoni spridzekļu.

Vecais īgņa un viņa kaimiņi – 'A Man Called Ove'

Foto: AP/Scanpix

Latviešu lasītājiem labi zināms romāna "Vīrs, vārdā Ūve" galvenais varonis, taču nu Frēdrika Bakmana grāmatas tēli iedzīvināti uz lielā ekrāna, turklāt Hannesa Holma režijā tapusī komēdija izpelnījusies nomināciju "Oskara" figūrai.

"A Man Called Ove" jeb oriģinālā – "En man som heter Ove" – ir stāsts par padzīvojušu un piktu norvēģi, kurš kādā sevišķi nomācošā dzīves brīdī negaidīti sadraudzējas ar saviem kaimiņiem.

Tumša humora un neveiklu situāciju piesātinātā filma piedāvā arī patiesi aizkustinošus un emocionālus brīžus, skatājiem atklājot, kā Ūves dzīvē ienākusi mīlestība.

Meistarīgi savīts attiecību stāsts – 'The Salesman'

Foto: AP/Scanpix

Labākās ārzemju filmas kategorijā nominēt arī irāņu filma "The Salesman", ko režisējis Asgars Farhadi.

Filma vēsta par divu cilvēku attiecību izmaiņām pēc traumatiska notikuma. Sižeta līnijā iesaistīts arī Artūra Millera klasiskās lugas "Death of a Salesman" uzvedums, tādējādi piešķirot galveno varoņu dzīvei jaunu un interpretāciju iespējām bagātu slāni.

Būtiski atzīmēt, ka Asgars Farhadi, kurš 2012. gadā triumfēja "Oskaru" ceremonijā ar filmu "Separation" ("Šķiršanās"), šogad izlēmis ceremoniju neapmeklēt saistībā ar ASV prezidenta rīkojumu pastiprināt iespējamo imigrantu vai bēgļu pārbaudi. Donalda Trampa rīkojums paredz, ka visa ASV programma bēgļu izmitināšanai tiek apturēta vismaz uz 120 dienām, savukārt uz 90 dienām tiek apturēta vīzu izsniegšanu cilvēkiem – gan ceļotājiem, gan imigrantiem – no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

"Man nebija nodoma neapmeklēt [ceremoniju], ne arī es vēlējos boikotēt pasākumu, izrādot nepatiku, jo es zinu, ka daudzi Amerikas filmu industrijā un Kino mākslas un zinātnes akadēmijā iestājas pret fanātismu un ekstrēmismu, kas šodien ir sastopams vairāk nekā jebkad," ar savu pārstāvju starpniecību norādījis režisors Farhadi.

"Tomēr tagad izskatās, ka šī apmeklējuma iespēju pavada ierobežojumi, kas nekādā veidā man nav pieņemami, pat, ja attiecībā uz manu ceļojumu tiktu izdarīti izņēmumi," viņš uzsvēra.

Autentisks skats uz izolētām ciltīm – 'Tanna'

Foto: AP/Scanpix

Viena no neparastākajām "Oskara" nominantēm šogad ir Austrālijas iesniegtā "Tanna".

Iespējams, šī ir pirmā filma, kurā runāts Austronēziešu saimei piederīgās Dienvidrietumtannas valodas dialektā. Filma uzņemta Vanuatu, un galvenos varoņus atveido vietējie iedzīvotāji – cilvēki bez jebkādas citas iepriekšējas pieredzes kino.

"Tanna" vēsta par mīlestību starp diviem jauniem cilvēkiem, kuri piederīgi dažādām ciltīm. Viņu Romeo un Džuljetas tipa attiecības izraisa abu cilšu konfliktu, bet vienlaikus rada iespēju mainīt līdzšinējās parašas.

Šī ir pirmā reize, kad Austrālijas izvirzīta filma tikusi nominēta "Oskaram".

Tēva un meitas savādās attiecības – 'Toni Erdmann'

Foto: AP/Scanpix

Vācu filmai "Toni Erdmann" ("Tonijs Erdmans"), kas pērn ieguva gan Eiropas kinoakadēmijas balvu kā "Labākā Eiropas filma", gan Eiropas Parlamenta "Lux" kino balvu, vairāku kino kritiķu vērtējumā ir vislielākās izredzes kļūt arī par "Oskara" laureāti.

Marēnas Ades tumšā komēdija vēsta par Vinfrīdu – mūzikas skolotāju un tēvu-jokdari, kurš cenšas satuvināties ar savu meitu Inesi, izliekoties par viņas priekšnieka personīgo kouču. Inese, kas Bukarestē veido karjeru, cīnās ar depresiju, taču viņas tēvs izraisa komiskas situācijas, lai būtu viņai tuvāk un censtos palīdzēt.

"Toni Erdmann" pašlaik skatāma kinoteātrī "Splendid Palace".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!