Foto: LETA

Pirmdien, 22. septembrī, 80. jubileju atzīmē latviešu kinooperators, režisors un dokumentālā kino vecmeistars Ivars Seleckis.

Laikā no 1952. līdz 1957. gadam Seleckis studējis Latvijas Luksaimniecības akadēmijā, vēlāk - Visavienības Kinematogrāfijas institūtā.

1958. gadā Seleckis sācis darba gaitas Rīgas Kinostudijā par operatora asistentu, pēc tam par operatoru. Rīgas Kinostudijā nostrādājis līdz 1991. gadam. Vēlāk līdz 1997. gadam viņš strādājis Rīgas Dokumentālo filmu studijā. Seleckis saņēmis arī Triju Zvaigžņu ordeni.

Seleckis strādājis pie vairāk nekā 30 dokumentālajām filmām, lielai daļai filmu bijis arī režisors. Tāpat bijis operators vairākām spēlfilmām. Viņa 1988. gadā uzņemtā filma "Šķērsiela" ir ieguvusi "Fēliksa balvu" kā labākā dokumentālā filma, un tā ir vienīgā Latvijas filma, kas saņēmusi Eiropas Kinoakadēmijas balvu. "Šķērsiela" ir arī viena no 12 kinolentēm, kas iekļauta Kultūras kanonā.

Pēc 1988. gadā tapušās radītas vēl divas filmas par 800 metrus garo Pārdaugavas ieliņu – "Jaunie laiki Šķērsielā" un "Kapitālisms Šķērsielā".

Filmu triloģija seko tāpat sauktās Pārdaugavas ieliņas iedzīvotāju raibajām ikdienas gaitām pārmaiņu laikos – 80. gadu beigās, kad padomju sistēma ļogās un brūk. Emocionālais un humora pilnais vērojums bija trāpīgs laikmeta un sabiedrības spogulis. Tas iekaroja skatītāju sirdis kinofestivālos no Eiropas valstīm līdz Japānai un ASV, kļūstot par vienu no pirmajām tik plaši ceļojušajām Latvijas filmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!