Foto: Kadrs no filmas "Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule"
Plūkusi laurus vairākos A klases kinofestivālos pasaulē un kļuvusi par vienu no skatītākajām dokumentālajām filmām Lietuvā, lietuviešu režisora Arūna Mateļa (Arūnas Matelis) dokumentālā filma "Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule / Wonderful Losers: A Different World", kura tapusi sadarbībā ar Latvijas studiju "VFS Films", 27. aprīlī piedzīvos Latvijas pirmizrādi kinoteātrī "Splendid Palace" un pēc tam tiks izrādīta visā Latvijā, portālu "Delfi" informē Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Kopš filmas pirmizrādes Varšavas starptautiskajā kino festivālā 2017. gada oktobrī "Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule" kā labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma ir saņēmusi galvenās balvas prestižos starptautiskos kinofestivālos gan Varšavā, gan Minskā un Triestē, turklāt Minskā izpelnījusies arī skatītāju balvu; šogad aprīlī filma iekļauta Maskavas starptautiskā kinofestivāla dokumentālo filmu konkursā. Pagājušā gada nogalē Lietuvas Kinematogrāfistu savienība starp astoņām nominētajām filmām, kuru vidū bija arī Šarūna Barta Kannās pirmizrādītā spēlfilma "Sals", gada labākās Lietuvas filmas godu piešķīra tieši filmai "Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule".

Filmas Lietuvas pirmizrāde notika šā gada februāra beigās, līdz šim to ir noskatījušies jau gandrīz 15 tūkstoši skatītāju. Vairākas kompānijas filmu izmanto komandas saliedēšanas pasākumos, viena no tām ir Lietuvas spēcīgākais basketbola klubs Kauņas "Žalgiris".

Filma "Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule" atklāj neredzamo pusi riteņbraukšanas sacensībās "Giro d'Italia" – vienā no trim pasaulē lielākajām un grūtākajām velosportistu cīņas arēnām. Neskatoties uz velosporta popularitāti, tikai nedaudzi zina par sacensību sarežģīto, hierarhisko struktūru, kas paģēr beznosacījuma pakļaušanos un pašuzupurēšanos. Filmas centrā ir tā sauktie gregari – profesionālās riteņbraukšanas "mūki", kuri vienmēr brauc aizmugurē, piegādā biedriem ūdeni un sviestmaizes un jau startējot ir nolemti zaudēt.

"Tā ir filma, kas ievelk savā pasaulē no pirmajām sekundēm. Ar katru nākamo kadru riteņbraucēju sāpes arvien vairāk izjūtat kā savējās, viņu brūces pamazām kļūst par jūsu brūcēm, un tikai tad, kad viss ir beidzies, jūs spējat atgriezties realitātē. Šis stāsts suģestē pat tos skatītājus, kuri neinteresējas par riteņbraukšanas sportu vai paši nebrauc ar velosipēdu, jo tas ir stāsts par kaislību un uzupurēšanos kopīga mērķa, otra cilvēka labā," par šo filmu saka Varšavas kino festivāla direktors Stefans Laudins.

Šī ir pirmā reize, kad kāds izvēlējies kinovalodu, lai runātu nevis par velosporta čempioniem, kuri parasti izpelnās uzmanību, bet gan par tiem, kuri paliek ēnā. Gregari atvēra sirdi režisoram, ļaujot ieskatīties viņu ikdienas rutīnā – nogurdinošajos treniņos un spraigajās sacensībās, kur netiek dota pat visniecīgākā cerība uzvarēt, bet ir vienīgi pienākums tikt galā ar pārcilvēciskām grūtībām, lai palīdzētu triumfēt komandas līderim.

Filma "Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule" ir viena no līdz šim lielākajām Eiropas dokumentālā kino kopprodukcijām, sarežģīts un riskants dokumentālā kino projekts, kura tapšanā līdz ar Lietuvu un Latviju piedalījusies arī Itālija, Šveice, Īrija, Ziemeļīrija, Spānija un Beļģija. Filmas ražošanu atbalstījis Eiropas fonds "Creative Europe" un Nacionālais Kino centrs, kā arī visu pārējo dalībvalstu kino fondi. Latvijas pusi šajā projektā pārstāv operatori Valdis Celmiņš un Ivars Zviedris, montāžas režisors Gatis Belogrudovs un producents Uldis Cekulis. Ivars Zviedris, kurš pats savulaik bijis aktīvs riteņbraucējs, filmēja pašā leģendāro velosacensību epicentrā – šī ir pirmā reize pēdējo 40 gadu laikā, kad kādam kino režisoram ar savu filmēšanas grupu tikusi dota atļauja filmēt "Giro d'Italia" sacensību iekšienē. Arī tāpēc pastiprinātu interesi par filmu izrādījuši Itālijas mediji.

Studija "VFS Films" jau iepriekš sadarbojusies ar Lietuvas kolēģiem. Filma "Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule" ir jau otrais "VFS Films" kopdarbs ar lietuviešu režisoru Arūnu Mateli – pasaulē pazīstamo dokumentālistu, kurš 2007. gadā saņēma ASV Kinorežisoru ģildes balvu par filmu "Pirms atgriešanās uz Zemes / Before Flying Back to Earth". Pirmā "VFS Films" sadarbība ar Arūnu Mateli bija režisores Ramunes Rakauskaites dokumentālā spēlfilma "Radviliāda", kurai Matelis ir kopproducents; šo stāstu par Eiropā slaveno Radvilu dzimtu Latvijas skatītājiem bija iespēja noskatīties februārī Latvijas Televīzijas 1. kanālā.

"VFS Films" jau sen un cieši sadarbojas arī ar otru pasaulē labi pazīstamo lietuviešu dokumentālistu Audrju Stoni – viņa režisētā un Ulda Cekuļa producētā dokumentālā filma "Ramins" (2012) bija Lietuvas oficiālais pieteikums Amerikas Kinoakadēmijas balvas "Oskars" nominācijai. Šobrīd notiek kopīgs darbs pie Nacionālā Kino centra programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" atbalstītā Kristīnes Briedes un Audrjusa Stoņa projekta "Laika tilti", kura pirmizrāde gaidāma septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!