Foto: Publicitātes foto/DELFI

No 5. Līdz 22. oktobrim Luksemburgā notiks gadskārtējais Centrāleiropas un Austrumeiropas kinofestivāls "CinEast", kura programmā iekļautas arī vairākas ar Latviju saistītas filmas — dokumentālās filmas "Deju laikmets" un "Atbrīvošanas diena", kā arī spēlfilma "Lomu spēles" un īsfilma "Melleņu gari".

Viktora Budas filma "Deju laikmets" stāsta par elektroniskās mūzikas dīdžeju kultūras ienākšanu Latvijā, par atskaites punktu ņemot Rietumvācijas dīdžeja Westbam uzstāšanos Rīgā 1987. gada Mākslas dienās, un kā caur Latviju tam laikam avangardiskā pieeja mūzikas ierakstu spēlēšanai tālāk nonāca Krievijā. Pēc filmas paredzēta saruna ar vienu no filmas galvenajiem varoņiem — multimediju mākslinieku un kultūras aktīvistu Induli Bilzēnu, pateicoties kuram dīdžejs Westbam apmeklēja Latviju 80. gados.

Filma pirmoreiz tika izrādīta Latvijā šāgada septembrī Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā.
Filma "Atbrīvošanas diena", kas ir Norvēģijas režisora Mortena Trovika un Uģa Oltes (Vides filmu studija) kopdarbs, seko līdzi skandalozās slovēņu rokgrupas "Laibach" koncerta organizēšanai un norisei izolētajā Ziemeļkorejā. Savukārt psiholoģiskais trilleris "Lomu spēles" ir igauņu režisora Vallo Tomla debijas pilnmetrāžas spēlfilma, kas tapusi sadarbībā ar filmu studiju "Lokomotīve", bet festivāla dokumentālo īsfilmu programmā ir iekļauts Astras Zolderes darbs "Melleņu gari".

"Cineast" atspoguļo kino aktualitātes Centrālās un Austrumeiropas valstīs. Šogad festivāls notiek 10. reizi, un tā programmā iekļautas vairāk nekā 60 pilnmetrāžas filmas un 40 īsfilmas no 19 Eiropas valstīm. Latvijas filmas šajā festivālā piedalās kopš 2012. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!