Foto: DELFI

Valsts svētkos, 4. maijā, jau devīto gadu pēc kārtas kinoteātrī "Splendid Palace" notiks Latvijas filmu maratons – bezmaksas kinosvētki visas dienas garumā kinoskatītājiem un profesionāļiem, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Šāgada Latvijas filmu maratons tematiski piesaka 2014. gada norises, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu – Nacionālais Kino centrs kultūras programmā piedalīsies ar projektu "Priekšpilsētu kino", kas pievērš uzmanību Rīgas priekšpilsētām gan pagātnes kinoliecībās, gan tagadnes aktivitātēs. Šajā kontekstā īpaši simbolisks ir šāgada Latvijas filmu maratona centrālais notikums – Ivara Selecka dokumentālā triloģija par mazo Pārdaugavas Šķērsielu.

Kinoteātra foajē izstāde Šķērsiela un šķērsielnieki, atklāšana – pulksten 16.

Vēl viena Latvijas filmu maratona tradīcija ir brīvdabas nakts seanss kinoteātra priekšpagalmā. Šogad programmā no pulksten 21.30 līdz 23 - atraktīva kaleidoskopiska montāža no padomju laika kinožurnālu sižetiem, kas atlasīti tēmas ietvaros un stāsta par Rīgu un tās priekšpilsētām.

Latvijas filmu maratons norisinās arī ārpus Rīgas astoņās Latvijas pilsētās - Cēsis, Valmiera, Sigulda, Jēkabpils, Ventspils, Kuldīga, Jelgava, Liepāja.

Sapņu komanda 1935

Pulksten 10.30 "Splendid Palace" Lielajā zālē izrādīs filmu "Sapņu komanda 1935" (spēlfilma, rež. Aigars Grauba, 2012, 120').

"Happy end" ir zināms – latvieši kļūst par pirmajiem Eiropas čempioniem basketbolā. Un ceļš līdz uzvarai ir grūts, bet patriotiski iedvesmojošs. Producenta Andreja Ēķa un režisora Aigara Graubas jaunākais kopdarbs tautas pašapziņas celšanai.

Mammu, es tevi mīlu

Pulksten 13 Lielajā "Splendid Palace" zālē izrādīs filmu "Mammu, es tevi mīlu" (spēlfilma, rež. Jānis Nords, 2013., 83').

Raimondam ir 13 gadi, vienmēr aizņemta mamma un vesels problēmu kamols, kas aizsācies no sīkas piezīmes skolā.

Režisora Jāņa Norda otrā pilnmetrāžas filma vēl pirms Latvijas pirmizrādes saņēma balvu Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā.


Picas

Pulksten 15 "Splendid Palace" izrādīs filmu "Picas" spēlfilma, rež. Laila Pakalniņa, 2012, 66').

Divi 18 gadus veci puiši strādā picērijā un kaļ grandiozus nākotnes plānus, bet vienā vakarā paši sagriež savu dzīvi ar kājām gaisā.

Pasaulē pazīstamākā Latvijas režisore Laila Pakalniņa par šo filmu saņēma galveno balvu Romas starptautiskajā kinofestivālā.

Kapitālisms Šķērsielā

Pulksten 17 "Splendid Palace" Lielajā zālē – "Kapitālisms Šķērsielā" (dok. filma, rež. Ivars Seleckis, 2013, 100') pirmizrāde.

Gandrīz 30 gadu laikā tapusi trešā filma par mazās Pārdaugavas ieliņas iedzīvotājiem. Filmas autori viņus iepazina Atmodas laikā, otrreiz apciemoja 90. gadu juku laikos, un nu atgriežas atkal – it kā pavisam citā pasaulē.


Gūtenmorgens un Jāņi

Pulksten 20 "Splendid Palace" Lielajā zālē – īsfilmas "Gūtenmorgens un Jāņi" (īsfilma, rež. Elīna Eihmane, 2013, 10') pirmizrāde.

Gūtenmorgens nāk no absurda žanra, viņš Jāņus nesvin, tomēr latviskās tradīcijas nākas aizstāvēt, un tad jau arī papardes zieds atrodas. Šī ir jau trešā īsfilma par rakstnieka Māra Bērziņa sacerētā varoņa Gūtenmorgena dīvainajiem piedzīvojumiem.

Sēņotāji

Tāpat pulksten 20 "Splendid Palace" Lielajā zālē izrādīs Filmu maratona programmā iekļauto filmu "Sēņotāji" (spēlfilma, rež. Ivars Tontegode, 2013, 80').

Pēteris ir viens, bet sieviešu viņam apkārt daudz, un visas uzmācīgas. Dzīve kā melna komēdija, un glābiņš ir žanram atbilstošs – salasīt mežā psihedēliskas sēnītes un kārtīgi saēsties... Režisora Tontegodes pirmā pilnmetrāžas filma, kuras idejiskais aizmetnis savulaik saņēma "Lielo Kristapu" kā labākā spēles īsfilma.


Animāciju filmu seanss bērniem

"Splendid Palace" Mazajā zālē pulksten 10.30 sāksies aminācijas filmu seanss bērniem.

Tajā izrādīs animācijas filmu "Kaķis maisā" (animācijas filma, rež. Nils Skapāns, 2013, 10') (pirmizrāde).

Dzīve ir skaista, ja tu esi kaķis, ar kuru kāds mājās spēlējas, bet tā vairs nav tik skaista, ja esi kaķis, kas ieslodzīts maisā viens pats nezin kur... Tomēr Nila Skapāna filmām beigas nekad nav bēdīgas.

Tāpat pirmizrādi piedzīvos animācijas filma "Kora turneja" (animācijas filma, rež. Edmunds Jansons, 2012, 5').

Pasaulslavens zēnu koris koncertturnejā ir kā paklausīgs mūzikas instruments diriģenta rokās, bet atliek diriģentam iesprūst liftā, un tie atkal ir tikai jautri, bez uzraudzības atstāti bērneļi.

Filmiņa "Eži un lielpilsēta" (animācijas filma, rež. Ēvalds Lācis, 2012, 10')

Zvēri atmostas no ziemas miega un atklāj, ka viņu apdzīvotā meža vietā uzcelta lielpilsēta. Ežiem ir padomā plāns, kā atgūt mežu, un šis plāns 2013. gada sākumā izpelnījās divas balvas Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā.

Izrādīs arī animācijas filmu "Starptautiskā Tēva diena" (animācijas filma, rež. Edmunds Jansons, 5'). Dažiem cilvēkiem Tēva diena ir svētki, bet vienam mazam putnēnam tā ir pavisam parasta darba diena.

Tāpat varēs ska'tit "Kā Lupatiņi uzminēja" (animācijas filma, rež. Edmunds Jansons, 2012, 2'), "Kā Lupatiņi šūpojās" (animācijas filma, rež. Edmunds Jansons, 2012, 2') un animācijas filmu "Blēņu stāsti par vilkiem", kurā tiek stāstīt par mazo Ani, kas ir vienīgais bērns pavisam parastā ģimenē un, tāpat kā visiem bērniem, viņai patīk uzdot vecākiem negaidītus jautājumus. Blēņu stāsts par vilkiem izskaidro, kāpēc vilki gaudo uz mēnesi un mākoņiem ir tik dīvainas formas.

Animācijas filmu seansā – arī "Korida" (animācijas filma, rež. Jānis Cimermanis, 2012, 7').

Slavenā glābējkomanda Avārijas brigāde Latvijas mērogā visu jau padarījusi un sāk uzklausīt palīdzības līgumus no citām Eiropas Savienības valstīm. Pirmais zvans – no izmisuša toreadora Spānijā.

Šķērsiela

Pulksten 11.30 „Splendid Palace“ Mazajā zālē izrādīs dokumentālo fimu „Šķērsiela“ (dok. filma, rež. Ivars Seleckis, 1988, 93’).

Maza Pārdaugavas ieliņa kā pasaules mikromodelis, tās iedzīvotāju likteņos atspoguļojas Latvijas pagātne, tagadne un nākotne. Viena no pasaulē titulētākajām filmām Latvijas dokumentālā kino vēsturē, tā saņēmusi Eiropas Kinoakadēmijas balvu un iekļauta Latvijas Kultūras kanonā.

Jaunie laiki Šķērsielā

Pulksten 13.30 „Splendid Palace“ Mazajā zālē varēs noskatīties dokumentālo filmu „Jaunie laiki Šķērsielā“ (dok. filma, rež. Ivars Seleckis, 1999, 85’).

Triloģijas otrā daļa. Desmit gadus pēc Atmodas Latvijā gandrīz viss ir mainījies, un atkal mazās ieliņas iedzīvotāju dzīvē viss nolasāms koncentrēti kā ūdenslāsē. Šķērsiela ir kā Latvijas plauksta, kur zīlniece var saskatīt likteņlīnijas, un tās meklē arī filmas autori.

Četrdesmit divi

Pulksten 15.30 Latvijas filmu maratona viesus „Splendid Palace“ mazajā zālē pulcēs filma „Četrdesmit divi“ (dok. filma, rež. Laila Pakalniņa, 2013, 52’).

Vārdi nav pareizais instruments, lai izstāstītu, kā tas ir – skriet Rīgā maratonu. To drīzāk var mēģināt parādīt - tēlus, trokšņus, tekstus, gaismas, absolūti fizisku izpratni par ēnu un sauli, par ūdeni, kustību un arī mieru.

Pēdējā tempļa hronikas

Pulksten 16.30 „Splendid Palace“ Mazajā zālē izrādīs filmun „Pēdējā tempļa hronikas” (dok. filma, rež. Dāvis Sīmanis, 2012, 58’).

Senos laikos, lai uzceltu templi vai baznīcu, bija nepieciešams upuris, vislabāk jau sienā iemūrēta jaunava... Un arī mūsdienu tempļa, jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas liktenī un būvlaukumā filmas autori saskata mitoloģisku un rituālu kārtību, pretstatu cīņu un poētisku gleznieciskumu.

Raganu mēnesis

Pulksten 18 – dokumentālā filma „Raganu mēnesis“ (dok. filma, rež. Una Celma, 2012, 96’).

Divi Latvijā pazīstami aktieri vairs nevar tēlot, ka ar dzīvi viss ir kārtībā. Personiskās krīzes liek abiem doties ceļojumā pa Latviju un izmēģināt visdažādāko dziednieku metodes.


Cilvēki tur

Savukārt pulksten 20 „Splendid Palace“ Mazajā zālē – filma „Cilvēki tur“ (spēlfilma, rež. Aiks Karapetjans, 2012, 90’).

Jans cīnās par savu vietu skarbajā mikrorajona pasaulē, bet nepazīst citus paņēmienus, kā tikai krimināli sodāmus. Arī ceļu uz labāku sabiedrību Jans cenšas izlauzt ar tādām pašām metodēm, tāpēc ceļš kļūst par strupceļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!