Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 9. oktobrī, "Kino Citadele", Latvijas pirmizrādi piedzīvos Andra Gaujas debijas spēlfilma "Izlaiduma gads", kas plašākas sabiedrības uzmanību piesaistīja ar pirmizrādēm prestižos starptautiskos kinofestivālos Kanādā, Norvēģijā un Krievijā, kā arī vērienīgām vietējām sociālām kampaņām. Sākot no 10. oktobra filma "Izlaiduma gads" Latvijā tiks izrādīta vairāk nekā 100 dažādās vietās visos novados.

Filma ir stāsts par jaunu skolotāju Zani, kas pēc piedzīvotas vilšanās personiskajā dzīvē visu enerģiju velta savai audzināmajai klasei, taču aiziet par tālu - ekskursijās un mājas ballītēs pakāpeniski izzūd robeža starp skolotāju un skolniekiem, un Zane nonāk sarežģītā personisko attiecību mezglā.

Filma pirmoreiz Latvijas publikai tiks izrādīta 9. oktobrī plkst. 19:00, "Kino Citadele" vislielākajā - 1. auditorijā; paralēli notiks seanss 10. auditorijā plkst. 20, uz kuru ikviens vēl var iegādāties biļetes un kur atlaides piešķirtas "Lattelecom" Lojalitātes programmas dalībniekiem. Stundu pirms pirmizrādes - plkst. 18 "Kino Citadele" telpās būs izstādītas arī "Izlaiduma gads" gleznošanas labdarības akcijas gleznas. Pēc pirmizrādes visi tiek aicināti uz balli klubā "Coyote Fly", kas beigsies līdz ar rīta gaiļiem.

Filma "Izlaiduma gads" ir veidota vairāk nekā 4 gadus, un tās ražošana aptver 5 valstis. Filma ir uzņemta Latvijā, Francijā un Krievijā, filmas montāža veikta Igaunijā, bet attēla un skaņas pēcapstrāde - Indijā. Četru gadu laikā notikušas gan ziedošanas akcijas, gan dažādas netradicionālas sociālas kampaņas: "Izlaiduma gada" telts Kaļķu ielā, kur šoruden notika jauno grupu koncerti, teātra, dejas un citi priekšnesumi; "Kino Citadele" notika gleznošanas akcija, kur dažādu paaudžu Latvijas un Šveices mākslinieki veidoja darbus par tēmu "Skolotājs" (gleznu izsolē iegūtie līdzekļi tiks ziedoti izglītības programmai "Iespējamā Misija").

Filmas pasaules pirmizrāde notika 27. augustā prestižajā Monreālas Pasaules filmu festivālā, savukārt Eiropas pirmizrādes notika vienlaicīgi Bergenas Starptautiskajā kinofestivālā Norvēģijā un filmu festivālā "Kinošok" Krievijā. Šobrīd filma tiek gatavota izrādīšanai Čikāgas Starptautiskajā kinofestivālā, kas ir viens no lielākajiem festivāliem ASV.

Filmas režisors ir Andris Gauja, scenārija autori: Lauris Gundars un Andris Gauja, operators Aleksandrs Grebņevs, māksliniece Ilze Kauliņa, producenti: Guna Stahovska un Andris Gauja. Filmā sadarbojas profesionāli aktieri (Inga Alsiņa-Lasmane, Gatis Gāga, Liena Šmukste, Marina Janaus, Ivars Auziņš, Andrejs Smoļakovs u.c.) ar Rīgas skolu jauniešiem bez iepriekšējas aktiera pieredzes (Mārcis Klatenbergs, Ieva Apine, Edgars Siliņš u.c.).

Filmas producējošā studija ir "Riverbed" (Latvija) sadarbībā ar "Mojo Raiser Production" (Latvija) un "Horosho Production" (Krievija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!