Foto: Publicitātes foto. Kadrs no Renāra Vimbas filmas "Es esmu šeit"
11. februārī Vācijas galvaspilsētā Berlīnē sākas 66. Starptautiskais kinofestivāls, kurā Latvijas kinoprofesionāļi ar Latvijas stendu piedalīsies Eiropas filmu tirgū un režisors Renārs Vimba pārstāvēs savu debijas spēlfilmu "Es esmu šeit" ("Mellow Mud"), kas iekļauta festivāla konkursa programmā.

Kā informēja Nacionālā Kino centra vecākā referente informācijas jautājumos Kristīne Matīsa, Berlīnes starptautiskais kinofestivāls ir iespaidīgs ikgadējs notikums pasaules kinodzīvē, tajā katru gadu pulcējas vairāk nekā 20 000 kinoindustrijas profesionāļu no vairāk nekā 120 valstīm, taču festivāls ir arī kinoskatītājiem draudzīgs festivāls, jo pagājušajā gadā tika pārdoti apmēram 330 000 kinobiļešu vairāk nekā 30 kinoteātros.

Berlīnes starptautiskais kinofestivāls ir arī viens no retajiem A klases festivāliem, kas īpašu uzmanību pievērš nākamā kinoskatītāja veidošanai, kopš 1978. gada rīkojot bērnu un jauniešu auditorijai domātu filmu konkursu "Generation" divām vecuma grupām. Latvijas filma "Es esmu šeit" iekļauta konkursā "Generation 14plus", kas orientēts uz jauniešiem, vecākiem par 14 gadiem. Latvijas filma šajā konkursa programmā konkurēs par balvu "Kristāla lācis" ar vēl 14 citām pilnmetrāžas spēlfilmām no Francijas, Vācijas, Irānas, Zviedrijas, Jaunzēlandes, Austrālijas, Čīles, Indijas, Krievijas un citām valstīm.

Abās "Generation" konkursa programmās iekļautas kopumā 63 īsfilmas un pilnmetrāžas filmas no 35 valstīm, atlasītas no apmēram 2000 iesniegtajām filmām - šī esot vislielākā priekšatlases konkurence, kāda jebkad piedzīvota "Generation" konkursā, minēja Matīsa.

Studijas "Tasse Film" un Vimbas filma "Es esmu šeit" tiks demonstrēta seansos 14., 15. un 21.februārī. 14. februāris būs filmas "Es esmu šeit" pasaules pirmizrāde.

Paralēli filmu izrādīšanai un konkursiem festivāla laikā notiek arī Eiropas filmu tirgus, un tajā aktīvi strādās Latvijas stends, kura izveidošanā sadarbojās Nacionālais Kino centrs, Latvijas Kinoproducentu asociācija un Rīgas Filmu fonds. Stenda mērķis ir popularizēt Latvijas filmas, kopražojumu potenciālu un filmēšanas iespējas Latvijā kinoprofesionāļiem no visas pasaules. Stenda vizuālajam noformējumam izmantoti kadri no Latvijas jaunākajām spēlfilmām, kurās piedalījušies plaši pazīstami Eiropas klases aktieri no dažādām valstīm - vācietis Ulrihs Matess no režisora Dāvja Sīmaņa filmas "Pelnu sanatorija", polis Viktors Zborovskis no režisores Lailas Pakalniņas filmas "Ausma" un Šveices aktrise Sabīne Timoteo no režisora Viestura Kairiša topošās filmas "Melānijas hronika".

Latvijas stendā pieejama informācija par visu aktuālāko Latvijas filmu nozarē – Nacionālā kino centra izdots katalogs "Latvijas filmas Latvijas simtgadei", informācija par Vimbas filmu "Es esmu šeit", bukleti par finansiālā atbalsta iespējām un par Latvijas filmēšanas vietām, kuru daudzveidība un iespēja nokļūt dažādos gadsimtos mūsu valsti izdevīgi atšķir no daudzām citām Eiropas valstīm. Stendā atrodami arī statistikas dati par Latvijas filmu nozari un producentu kontakti, arī paši Latvijas producenti izmanto stendu, lai satiktos ar potenciālajiem producēšanas vai izplatīšanas partneriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!