Foto: Publicitātes foto

Pirmdien, 23. novembrī, kinoteātrī "Splendid Palace" Latvijas pirmizrādi piedzīvos režisores Lailas Pakalniņas jaunākā spēlfilma "Ausma", informēja "Rīgas namu" Pasākumu centru pārvaldes projektu, pasākumu nodrošināšanas vadītāja Aiga Millere.

Pakalniņas jaunā pilnmetrāžas spēlfilma šovasar jau tika prezentēta kinoprofesionāļu sabiedrībai Karlovi Vari festivāla sadaļā "Works in Progress", savukārt pasaules pirmizrādei tika izvēlēts Tallinas festivāls "Black Nights", kas pēc 19 gadu darbības šogad sasniedzis A klases festivāla statusu un kļuvis par vienīgo tādu Baltijā un Ziemeļvalstīs.

Spēlfilma "Ausma" ir starptautisks Latvijas, Polijas un Igaunijas kopražojums.

"Ausma" ir melnbalts stāsts par vērtībās apjukušu pasauli nesenā pagātnē, padomju laikā, kad ideoloģijas principu vārdā pieaugušie un arī bērni zaudēja orientierus. Padomju laikā populārs bija stāsts par mazo pionieri Pavļiku Morozovu - viņš nodeva čekai savu tēvu, kurš nebija apmierināts ar padomju varas rīkošanos, un Pavļiku par to nogalināja paša ģimene. Morozova rīcība padomju propagandai kalpoja kā neapšaubāms paraugs jebkuram padomju pilsonim - kļūt par ziņotāju, lai ko tas maksātu. Pakalniņas filmā, 75 gadus pēc Morozova, mazais zēns nosaukts par Jāni un dzīvo padomju laika Latvijā, kolhozā "Ausma". Viņa tēvs ir padomju varas ienaidnieks un plāno sazvērestību, dēls nodod tēvu, un tēvs viņam atriebjas.

Filmas "Ausma" scenārija autore un režisore ir Pakalniņa, operators - Vojcehs Starons no Polijas, mākslinieks - Jurģis Krāsons, skaņu režisors - Anrijs Krenbergs, montāžas režisors un līdzproducents - Kaspars Kallass no Igaunijas, bet galvenajās lomās būs redzami Antons Georgs Grauds, Vilis Daudziņš, Viktors Zborovskis no Polijas, Andris Keišs, Liena Šmukste un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!