Foto: Kadrs no video
Režisori Jānis Rēdlihs un Maija Smildziņa ceturtdien, 27. februārī, kinoteātrī "K-Suns" prezentēja filmu "Es nemiršu". Tā ir par mākslinieku Ilmāru Blumbergu - par autoru un radīšanas principu. Tā fiksē Blumberga apziņas plūsmu, kurā laiki, reālie notikumi un kultūras dažādie slāņi mijiedarbojas, norāda autori..

Filmā redzamais mākslinieka monologs norisinās personālizstādē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" 2013. gadā.


Filmas ideja radās izstādes atklāšanas dienā mecenātam Valērijam Belokoņam, Ilmāram Blumbergam un izstādes kuratorei Anitai Vanagai kopīgās sarunās. Filmas mērķis bija iemūžināt paša mākslinieka stāstu par savu izstādi un darbu radīšanu, atklāj tās veidotāji.

"Viss uzrunā. Forma savelk kopā visneiedomājamākās vietas. Lai kā sniega pārsliņas izkustu uz dzeltenā objektīva spožā stikla virsmas. Tā ir lielākā no spēlēm, kur nevar blēdīties. Cilvēks un Dievs. Dzīvība un nāve. Vīrietis un sieviete. Un pats pretī tam," filmā saka Ilmārs Blumbergs.

"Meksikas indiāņu šamaņu mācībā svarīga ir detalizēta dzīves pārskata veikšana, jo tad, kad atnāk nāve, tā par savu upuri izvēlas šo pārskatu – šo fantomu ar cilvēka dzīves pieredzi un emocijām, bet pats šamanis pārviešas par nemirstīgu garu.

Ilmārs Blumbergs savā izstādē arī veic šo dzīves pārskatu, un ne velti filmas nosaukums ir "Es nemiršu". Filmā viņš to dara rotaļīgi un priecīgi, kā pienākas cilvēkam ceļā uz brīvību," galarezultātu komentē režisors Jānis Rēdlihs.

Filma tapusi ar mecenāta Valērija Belokoņa iniciatīvu un "Baltic International Bank atbalstu". Banka pērn atbalstījusi arī mākslinieka 70 gadu jubilejas personālizstādi "Es nemiršu" un grāmatu par mākslinieka dzīvi un daiļradi ar analoģisku nosaukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!