Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" 2012. gada konkursam ir iesniegtas vairāk nekā 80 filmas. Iesniegto filmu daudzveidīgais tēmu un žanru loks liecina, ka festivāla balvu pasniegšanas 25. jubilejas reizi Latvijā svinēs ar spēcīgu kino programmu. Tajā būs skatāmas pēdējo divarpus gadu laikā pabeigtās filmas un pirmizrādes piedzīvos vairākas ilgi gaidītas spēlfilmas, kuru veidošanā ieguldīti teju desmit gadi.

Kā norāda festivāla organizētāji, tik plaša programma iespējama pateicoties 2007. un 2008. gada paaugstinātajam valsts finansējumam kino jomā. "Lielais Kristaps" notiks no 10. līdz 15. aprīlim kinoteātrī "Splendid Palace", Rīgas Kino muzejā un citās pilsētās Latvijā.

"Lielajam Kristapam" pieteiktas 23 spēlfilmas (tai skaitā pilnmetrāžas filmas, īsfilmas un studentu diplomdarbi), 48 dokumentālās un pasūtījuma filmas un 17 animācijas filmas.

Īpašā seansā būs skatāma jaunākā Jevgeņija Paškeviča barokāli krāšņā filma "Golfa straume zem ledus kalna", kuras veidošana jau ir kļuvusi par leģendu. Skatītāji pirmo reizi varēs redzēt arī filmu "Mona", ko veidojusi atzītā dokumentālā kino režisore Ināra Kolmane. Tāpat pirmo reizi izrādīs Latvijas, Igaunijas un Baltkrievijas kopražojuma filmu "Vientuļā sala" (režisors Pēteris Simms) un Latvijas un Krievijas kopražojuma filmu "Rožu ieleja" (režisors Dmitrijs Čerkasovs). Ar eksperimentālu spēlfilmu "Filma" režisora statusā debitēs scenārists Ivo Briedis kopā ar teātra režisori Māru Ķimeli.

Festivālā pārliecinoši startēs arī jauni vārdi – Itālijā kino režiju apguvušais Dāvis Kaņepe ar īsfilmu "Noklausīšanās", Baltijas filmu un mediju skolas absolventi Agnese Laizāne ar darbu "Parādi man skaņu", Pauls Ķesteris ar "Personību veikals", kas tapusi vairāku filmu skolu sadarbības rezultātā, kā arī dokumentālā kino debiju pieredzēs Lienes Kalnaelles filma "Aiz žoga" un Līgas Gaisas –"Spēles ar beigām".

"Lielajā Kristapā" paredzēta arī plaša animācijas filmu programma visām vecuma grupām. Latvijas pirmizrāde būs tikko prestižajā Berlīnes kinofestivālā izrādītajai Jāņa Cimmermaņa leļļu animācijas filmai "Korida". Bērni un vecāki varēs skatīties arī viņa filmiņu "Tīģeris", kā arī Nila Skapāna filmas "Burvīga diena", "Es gribu redzēt rūķīšus!", "Porcelāns!?", "Tārpiņš", Reiņa Kalnaeļļa "Joka pēc Alfabēts", Rozes Stiebras "Kā brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu", Heiki Ernita un Jano Poldma (kopā ar studiju RIJA) "Lote un Mēness akmens noslēpums", Daces Rīdūzes "Zīļuks", u.c. Animācijas pieaugušajiem – Jurģa Krāsona "Norīt krupi" un Aijas Bley "Sieviete un vējš".

Festivāla ietvaros Rīgā un daudzviet Latvijā kinomīļotāji vēlreiz – vai pirmo reizi – varēs noskatīties arī kinoteātros jau rādītās filmas, piemēram, "Rūdolfa mantojums", "Dancis pa trim", "Seržanta Lapiņa atgriešanās", "Kolka Cool", "Monsieur Tauriņš" un "Amaya". Kā ierasti spēcīgs būs arī dokumentālo filmu piedāvājums – festivālam pieteiktas pasaulē jau atzinību guvušās filmas "Ģimenes lietas", "Kā tev klājas, Rūdolf Ming?" un "Versija Vera", kas nupat iekļauta pasaulē nozīmīgā un ietekmīgā dokumentālo filmu festivāla ART FIFA (Monreāla, Kanāda) konkursa programmā. Tāpat izrādīs tādas Latvijā labi skatītas filmas kā "Astoņi pilnmēneši", "Pareizi uzlidot", "Kleitas, mātes un meitas", "Vai viegli... pēc 20 gadiem?" un daudzas citas.

"Lielā Kristapa" žūrija un skatītāji piešķirs balvas labākajām filmām un kino profesionāļiem. Kino darbi, kam piešķirtas konkursa nominācijas divdesmit trīs kategorijās, tiks paziņoti 13. martā. Tās pirmo reizi festivāla vēsturē izvirza kino profesionāļi, filmu māksliniekiem vērtējot mākslinieku darbu, operatoriem – operatoru, režisoriem – režisoru un aktieru veikumu.

Jau ziņots, ka balvu par mūža ieguldījumu šogad saņems kino režisors un scenārists Aivars Freimanis, vairāk nekā 40 dokumentālo filmu autors, viens no starptautisku slavu ieguvušās Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas stila izveidotājiem un četru spēlfilmu "Puika", Ābols upē", "Dzīvīte" un "Ligzda" autors. Freimanis par filmu "Puika" 1977.gadā saņēma pašu pirmo "Lielo Kristapu", par filmu "Dzīvīte" 1989.gadā, bet filma "Ābols upē" ir iekļauta Latvijas Kultūras kanonā – izcilāko mākslas darbu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!