Foto: Kadrs no filmas "Mēness nogurdinātais"
Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē 22. martā plkst. 18.00 notiks Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) studentu dokumentālo filmu parāde "Trīs stāsti par…", portālu "Delfi" informē LNB pārstāvji.

Skatītājiem būs iespēja redzēt filmas "Mēness nogurdinātais" (2015), ko veidojusi režisore Dace Pūce, "Rokpelnis" (2015) – režisors Arturs Hnikins) un "Laiks ir uzvarējis" (2015) – režisors Dāvis Dreimanis). Pirms filmām apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar filmu tapšanas procesu no režisoru skatupunkta, kā arī uzzināt, kādas ir LNB Audiovizuālās lasītavas iespējas.

Visas trīs filmas pievēršas radošām personībām un viņu karjeras ciklam – sākot no sākumpunkta, uzplaukuma un mākslinieciskajām virsotnēm un turpinot ar radošo lūzuma punktu, kritieniem un atgriešanos pie mākslas un jaunrades. Uzmanības centrā mākslinieks Rauls Zitmanis, dzejnieks Jānis Rokpelnis, mūziķi Helvijs Fiņķis un Ģirts Rozentāls.

Filma "Mēness nogurdinātais" ir dokumentāls stāsts par mazpazīstamu, taču ļoti spilgtu latviešu gleznotāju Raulu Zitmani (1959–2015). Filmas naratīvu veido intervija ar mākslinieku, viņam atklājot savu neparasto dzīves stāstu – skola, studijas, narkomānija, nokļūšana cietumā, līdz beidzot, smaga slimība, kuras dēļ mūža pēdējie gadi tiek pavadīti ratiņkrēslā. Raula Zitmaņa stāsts ir atklāts, skarbs, pat biedējošs, tādēļ skatītājos rosina spēcīgu līdzpārdzīvojumu.

"Rokpelnis" ir dokumentāla portretfilma par latviešu dzejnieku Jāni Rokpelni, kinematogrāfiski ieskicējot viņa radošās un ikdienas dzīves duālismu.

Savukārt filma "Laiks ir uzvarējis" ir stāsts par divu paaudžu mūziķiem – hiphopa veterānu Ozolu jeb Ģirtu Rozentālu un Fiņķi – repa pasaules jaunpienācēju. Pirmais, gadsimtu mijā kļuvis par vienu no spilgtākajām pašmāju alternatīvās popmūzikas zvaigznēm, bet jau teju dekādi mūziku uztver vien kā blakus nodarbi. Otrs sper pirmos soļus, lai kļūtu par nākamo žanra ikonu.

4. aprīlī plkst. 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Kultūras akadēmijas filmu izrādīšanas sadarbības projektā paredzētas arī trīs jauno autoru spēlfilmu demonstrācijas.

Ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!