Vairāki tūkstoši cilvēku 26. februārī bija pulcējušies Londonā, Trafalgara laukumā, lai publiskā seansā noskatītos irāņu režisora Asgara Farhadi filmu "The Salesman" (Latvijā tiek demonstrēta ar nosaukumu "Komivojažieris"), kas šogad pretendē uz "Oskara" balvu kategorijā "Labākā filma svešvalodā". Šī bija miermīlīga protesta akcija, kas vērsta pret jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojumu neielaist valstī septiņu musulmaņu valstu pilsoņus.

Jau ziņots, ka pats Farhadi, lai gan ar lielām izredzēm saņemt "Oskara" balvu, uz ASV nedosies un svinīgo ceremoniju boikotēs.

Farhadi filmas bezmaksas seansā klātesošo pūli uzrunāja Londonas mērs Sadiks Hans. Tāpat atbalstu ar savu klātbūtni pauda britu aktieri Keira Naitlija, Dominiks Vests, Lilija Kola un režisors Maiks Lī.

Hans savu uzrunu, pēc nelielām problēmām ar skaņu un mikrofonu, sāka ar joku, ka prezidents Tramps viņu neapklusinās. Viņš pasaulei vēlas pavēstīt, ka Londona ir atvērta – talantam, radošumam un cilvēkiem. Visa pilsēta atbalsta irāņu režisoru Farhadi, tāpat kā visus citus, kas tiek diskriminēti savas tautības, ticības vai kāda cita iemesla dēļ.

Londonas mērs piebilda, ka ir lepns par fantastisko publiku, kas ieradusies, lai noskatītos filmu, par spīti pelēkajiem mākoņiem, vēsajam laikam un pāris lietus lāsēm. "Šajā laikā, kad tiek runāts par sienu celšanu, mums ir jābūvē tilti," klātesošos uzrunāja Hans, kurš ir pirmais Londonas mērs – musulmanis.

Kā vēsta britu mediji, Trafalgara laukums bija pārvērties par milzīgu brīvdabas kinoteātri, ar dzērienu un ēdienu kioskiem un miermīlīgu, draudzīgu atmosfēru.

"Komivojažieris" Latvijas pirmizrādi piedzīvoja pagājušā gada rudenī, Starptautiskajā Rīgas kinofestivālā, bet kopš 15. februāra tas iekļauts Latvijas kinoteātru repertuāros.

Filmas darbība cieši mijas ar amerikāņu dramaturga un Pulicera prēmijas laureāta Artūra Millera lugu "Komivojažiera nāve", kura tiek uzskatīta par vienu no 20. gadsmita augstākajiem sasniegumiem dramaturģijā. Farhadi filma ir gan kā komentārs, gan atsauce uz Millera stāstu par netveramo "amerikāņu sapni", kur kāda pavisam mūsdienīga un ikdienišķa Teherānas pāra attiecības sākumā attālināti, bet tad jau visai tieši sāk atgādināt lugas notikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!