Foto: Publicitātes foto
Latvijas Televīzijas (LTV) izsludinātajā konkursā "Par ideju pieteikumu iesniegšanu Latvijas simtgades seriāla radīšanai LTV" noslēdzies ar SIA "Red Dot Media" iesniegto seriāla projekta "Sarkanais mežs" uzvaru. Tā ir uz patiesiem notikumiem balstīta drāma par nacionālās pretošanās kustību Latvijā pēc padomju varas okupācijas, seriāla darbībai stiepjoties vairāku gadu desmitu garumā, portālam "Delfi" pavēstīja LTV kultūras, izklaides un bērnu satura redaktore Gunta Sloga.

Seriāla centrā būs latvieši, kas angļu un amerikāņu specdienestu atbalstīti, spītīgi pretojās padomju režīmam, taču saskārās ar nepārvaramu Valsts drošības komitejas pretspēku. Kā vēsta Sloga, spiegu trillera cienīgi notikumi noritēs gan Kurzemes mežos un Rīgā, gan vienā no nacionālo partizānu atbalsta punktiem – Londonā. "Kā jebkurā laikmeta drāmā, tās varoņi neiztiks bez cilvēciskām kaislībām – mīlestības, bailēm un nodevības, kas vienus glābs, bet otrus pazudinās," atklāj LTV pārstāve.

Viens no žūrijas komisijas pārstāvjiem, Viesturs Kairišs saka: "Esmu ļoti pateicīgs Latvijas Televīzijai par iespēju darboties konkursa žūrijā, kurā labā sadarbībā ar nozares profesionāļiem noritēja patiesi konstruktīvs darbs, lai izvēlētos vispiemērotāko uzvarētāju. Jāatzīst, ka galvenie favorīti iezīmējās ļoti skaidri. Tika arī vētīts, kurš darbs vislabāk atbilstu ne tikai Latvijas simtgades konceptam, bet būtu arī kvalitatīvāk īstenojams no ražošanas viedokļa, lai labā ideja realizētos maksimāli izcilā rezultātā. Šādam seriālam jākļūst par kvalitātes latiņu arī citiem šāda veida projektiem televīzijā."

"Uzvarētājam par labu "nospēlēja" daudz argumentu. Tas neapšaubāmi ir ļoti interesants darbs arī no žanriskā viedokļa. "Sarkanais mežs" piesaka sevi kā spēcīgs "spiegu gabals" ar spilgtām attiecīgā laika posma iezīmēm – dažādo specdienestu darbu un ietekmi, uzticēšanos idejai par brīvu Latviju, tā laika Rīgu. Paralēli sižetu caurvij cilvēciskās īpašības – mīlas trijstūri, nodevība, iefiltrēšanās spējas un daudzas citas," piebilst Kairišs.

Vērtējot seriāla pieteikumus, tika ņemta vērā ne tikai idejas oriģinalitāte un projekta kvalitāte, bet arī tā pieteicēju līdzšinējā pieredze liela mēroga televīzijas projektu īstenošanā. SIA "Red Dot Media" iepriekš bijusi iesaistīta LTV seriāla "Māja pie ezera" ražošanā, savukārt seriāla producentei Artai Ģigai ir ilggadīga pieredze arī citu liela mēroga televīzijas produktu realizēšanā. Seriāla režisors Armands Zvirbulis ir radījis virkni televīzijas seriālu, pilnmetrāžas un dokumentālo filmu, ievērību ar savu debijas filmu "Segvārds Vientulis" izpelnījies arī seriāla otrs režisors Normunds Pucis. Seriāla galvenais operators Uldis Jancis ir saņēmis "Lielā Kristapa" balvu kā labākais operators, virkņu apbalvojumu saņēmējs ir arī scenārists Ivo Briedis.

Komisijas otru lielāko balsu skaitu ieguva SIA "Studija Centrums" iesniegtais projekts "Dzejniece", kas ir stāsts par dzejnieces Mirdzas Ķempes likteni. Šī ir biogrāfiski vēsturiska drāma, kas iezīmē būtiskākos notikumus Latvijas 20. gadsimta vēsturē, sākot no valsts izveidošanas laika līdz pat 70. gadiem.

Tos atspoguļo arī Ķempes liktenis – gan aktīvi iesaistoties brīvvalsts kultūras un sabiedriskajā dzīvē, gan kļūstot par okupācijas režīma apdziedātāju un vienlaikus atbalstot jaunu, talantīgu dzejnieku izaugsmi, nonākot konfliktā pašai ar savu talantu un sirdsapziņu. Konkursa komisija pieņēmusi lēmumu turpināt sarunas ar komandu par seriāla scenārija tālāku attīstību, uz ko norāda arī Viesturs Kairišs.

Jau ziņots, ka konkursā līdz 20. februārim kopumā tika iesniegti 17 projekti, kas aptver dažādus Latvijas vēstures posmus, sākot no jaunlatviešu un pirmās nacionālās atmodas laikiem līdz pat mūsdienām.

Iesniegtās idejas vērtēja žūrija, kuras sastāvā ir nozares profesionāļi no dažādām institūcijām, tostarp Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, Latvijas Televīzijas Filmu iepirkšanas nodaļas vadītāja Šarlote Līduma, LTV Programmu direktore Jana Semjonova, LTV Valdes loceklis satura attīstības jautājumos Sergejs Ņesterovs, režisors Viesturs Kairišs, Kino producentu asociācijas vadītāja Aija Bērziņa, vēsturnieks un Nacionālās enciklopēdijas projekta vadītājs Valters Ščerbinskis, kā arī kultūras ministres padomnieks, sociālās atmiņas pētnieks Mārtiņš Kaprāns.

Konkursā tika iesniegti gan oriģinālscenāriji, gan darbi, kas balstīti uz jau pazīstamiem latviešu literatūras darbiem. Šis konkurss ir īpašs ar kvalitatīvu un pamatīgu pretendentu loku. Savus darbus konkursā iesniedza gan latviešu kino cienījamākie autori, gan jaunās paaudzes režijas zvaigznes. Tāpat seriāla rakstītāju vidū ir virkne pazīstamu latviešu dramaturgu un rakstnieku, bet galvenajās lomās ieplānoti dažādu paaudžu spēcīgākie latviešu aktieri.

Kā iepriekš atzina LTV Valdes priekšsēdētājs Ivars Belte, ir liels gandarījums par lielo interesi, kuru raisījis šis konkurss, jo nekad iepriekš kādā LTV konkursā nebija pulcējies tāds režijas un producentu zvaigžņu daudzums kā šoreiz. Iepriecina, ka tieši televīzijas vajadzībām šobrīd top radošākie darbi.

Konkurss "Par ideju pieteikumu iesniegšanu Latvijas simtgades seriāla radīšanai LTV" notika Latvijas valsts simtgades svinību programmā. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir "Es esmu Latvija", akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!