Foto: DELFI
Marts šogad Latvijas Televīzijas pirmajā programmā (LTV1) būs "Mūzikas mēnesis", pavēstīja LTV pārstāvji.

Lielās Mūzikas balvas pasniegšanas ceremoniju LTV1, kā ierasts, atspoguļos tiešraidē. Tiešraide gaidāma 8.martā 19:00 - pirms LTV1 ziņu raidījuma "Panorāma" un pēc tā.LMB pasniegšanas ceremoniju vadīs Dita Lūriņa un Marts Kristians Kalniņš.

TV programma

Tā kā marts ir LMB mēnesis, LTV1 arī savā programmā īpašu uzmanību veltīs izciliem  mūzikas dzīves notikumiem.


Sestdien, 5. martā, plkst. 12:50 - Žorža Bizē operas "Karmena" iestudējums Vīnes valsts operā.
Žorža Bizē operas "Karmena" atjaunojuma izrāde, kuru iestudējis pasaulslavenais režisors Franko Dzefirelli. Pie diriģenta pults latviešu diriģents Andris Nelsons.
Abās galvenajās sieviešu lomās – pasaulslavenas, skatītājiem Latvijā labi pazīstamas solistes. Karmenas lomu dziedās "Eiropas pirmā Karmena" jeb bulgāru mecosoprāns Nadja Krasteva, kura Karmenas lomu divreiz dziedājusi arī Latvijā (2007. gada vasarā Daiņa Kalna rīkotajos Opermūzikas svētkos Jūrmalā, bet 2008. gada oktobrī arī Latvijas Nacionālajā operā). Mikaēlas lomā - Krievijas operdīva Anna Ņetrebko, kura piedalījusies četros Opermūzikas svētku iestudējumos Siguldā. Abās galvenajās vīriešu lomās – itāļu dziedātāji: Hozē lomā - tenors Massimo Džordano, bet Eskamiljo atveidos basbaritons Ildebrando D'Arkandželo. Visi četri solisti ir pasaules pirmā lieluma operzvaigznes, kas katru sezonu ir pieprasīti vislabākajos operteātros.
Tiešraide no Vīnes valsts operas LTV1 ēterā bija skatāma pērn, 6. maijā.

Otrdien, 8. martā, plkst. 19:00 un 21:15 - Lielā mūzikas balva 2010. Tiešraide.
1993. gadā Latvijas Republikas Kultūras ministrijā pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas tika pieņemts lēmums ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē atzīmēt ar speciālu balvu. Aizsākās tradīcija, kas izveidojusies gan par pašu mūziķu, gan plaša klausītāju un skatītāju loka karsti gaidītu notikumu. Par to pirmajos LMB pastāvēšanas gados (1993. - 1995.) liecināja publikas pārpildītā Lielās ģildes zāle. Kopš 1996. gada LMB pasniegšanas ceremonija notiek Latvijas Nacionālajā operā. Ceremonijas norisei seko Latvijas radio klausītāji un Latvijas televīzijas skatītāji.
LMB augsto prestižu gan sabiedrībā, gan mūziķu aprindās nodrošina respektablas žūrijas darbs. Žūrijas dalībnieki visu gadu apmeklē koncertus un ik mēnesi satiekas sēdēs, kas tiek protokolētas.
2007. gadā tika pieņemts lēmums īpašā Kultūras ministrijas preses konferencē janvāra sākumā paziņot nominantus, un tikai LMB pasniegšanas pasākumā sveikt balvu ieguvējus. Līdz ar to janvāra sākumā žūrija nobalso par nominantiem, savukārt balsojums par laureātiem notiek LMB pasniegšanas ceremonijas dienā.
Par LMB mākslinieciski augstvērtīgu un būtiski neatņemamu sastāvdaļu ir kļuvusi pati balva - mākslinieka Armanda Jēkabsona darinātā sudraba statuete. Formās vispārinātā, mūsdienīgi lakoniskā, siluetā skaidrā sudraba figūriņa viegli un skaisti piemērojama gan skatuves noformējumam, gan grafiskai zīmei.
Šogad par spožiem starptautiskiem sasniegumiem un Latvijas vārda daudzināšanu pasaulē balvu saņems diriģents Andris Nelsons, bet balvu par mūža ieguldījumu saņems pianiste Jautrīte Putniņa.
Uzvarētāji pārējās septiņās nominācijās (Gada debija, Gada muzikālā vienība, Gada koncerts, Gada uzvedums, Par izcilu darbu ansamblī, Gada jaundarbs, Par izcilu interpretāciju) noskaidrosies tiešraides laikā.

Sestdien, 12. martā, plkst. 23:15 - Elīnas Garančas un LNSO koncerts Lielajā Ģildē.
LTV1 dāvā skatītājiem par 2010. gada labāko dziedātāju Eiropā un ASV atzītās latviešu operdīvas Elīnas Garančas koncertu Lielajā Ģildē!
Koncertā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Karelu Marku Šišonu, skanēs mūzika no Ž. Bizē, M. Ravēla un R. Štrausa darbiem līdz F. Lehāram, L. Bernsteinam un spāņu sarsuelām.

Sestdien, 19. martā, plkst. 12:50 - kora "Kamēr..." 20 gadu jubilejas koncerts.
Koncerta 1. daļā - jaunās, talantīgās komponistes, bijušās kora "Kamēr..." dziedātājas Līgas Celmas vokāli instrumentālā darba "Jersikas derība" pirmatskaņojums korim ar orķestri, saksofonu kvartetu un sitaminstrumentiem. Tas ir pirmais lielformāta skaņdarbs, kas latgaliešu valodā skan uz Latvijas Nacionālās operas skatuves. Skaņdarba pamatā - stāsts par tautu "lati", kas dzīvo tagadējā Latgales teritorijā, par cilvēku veidošanos, par kļūdām, kas likumsakarīgi atspēlējas. Skaņdarbs veidots pēc latviešu rakstnieces Elitas Franciskas Cimares grāmatas "Jārsokys dereiba".
Koncerta 2. daļā - Renāra Kaupera, Zigmara Liepiņa, Kārļa Lāča, Artūra Maskata, Ērika Ešenvalda, Valta Pūces, Riharda Dubras un Jura Vaivoda īpaši korim "Kamēr..." veltīto darbu pirmatskaņojumi. Kopā ar renesanses laika autoru mūziku tie veido ciklu "Mīlas madrigāli".
Koncerta režisore - bijusī kora "Kamēr..." dziedātāja, patlaban Berlīnē dzīvojošā Margita Zālīte. Mākslinieciskais vadītājs - Māris Sirmais, scenogrāfs - Andris Freibergs, mākslinieks - Ilmārs Blumbergs.

Sestdien, 26. martā, plkst. 15.45 - Latvijas Radio kora 70 gadu jubilejas koncerts.
Latvijas Televīzija piedāvā Latvijas Radio kora jubilejas koncertu, kurš tika ierakstīts Rīgas Jāņa baznīcā 2010. gada 15. decembrī.
Koncerts "Vakara sarunas. Dziesma" veidots kā dialogs starp komponistu un diriģentu, mūzikas radītāju un izpildītāju, kā noteicošo veiksmīgas radošās attīstības priekšnosacījumu.
Koncertā piedalās bijušie un esošie Latvijas Radio kora diriģenti: Imants Kokars, Edgars Račevskis, Ivars Bērziņš, Leons Amoliņš, Juris Kļaviņš, Sigvards Kļava un Kaspars Putniņš, kā arī komponisti Pēteris Vasks, Pēteris Plakidis, Juris Karlsons, Raimonds Pauls, Arturs Maskats, Santa Ratniece, Ēriks Ešenvalds, Maija Einfelde, Andris Dzenītis, Juris Ābols u.c. Koncerta programmā - latviešu komponistu darbi, kas veltīti Latvijas Radio korim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!