Foto: Sputnik/Scanpix
Režisors Kirils Serebreņņikovs, kurš šobrīd atrodas mājas arestā Maskavā, samontējis savu līdz šim pēdējo filmu "Ļeto" par leģendāro Krievijas rokmūziķi Viktoru Coju, kuras tapšana tika apturēta līdz ar viņa aizturēšanu pagājušā gada septembrī, medijiem pavēstījis filmas producents Iļja Stjuarts.

Filmas ražošanas process tiks pabeigts šā gada pavasarī, bet jau februāra vidū filma tiks piedāvāta potenciālajiem izplatītājiem Berlīnes kinofestivālā.

"Pagājušā gada augustā Sanktpēterburgā Kirils Serebreņņikovs paspēja nofilmēt gandrīz visu nepieciešamo materiālu. Kā mēs jau ziņojām iepriekš, dažas iepriekš nenofilmētas tehniskas ainas izdevās pabeigt pēc režisora pierakstiem un agrāk veiktiem mēģinājumiem. Taču pats galvenais – filmu ir montējis pats režisors," medijiem pauda Stjuarts.

Kā precizēja producents, filmu Serebreņņikovs ir montējis savā dzīvoklī, esot mājas arestā.

Kā stāsta Stjuarts, starptautiskās filmas izplatīšanas tiesības savā īpašumā ieguvusi Francijas kompānija "Charades", ko pirms gada nodibināja trīs lielu izplatītājkompāniju "Wild Bunch", "Gaumont" un "StudioCanal" vadītāji.

"Mēs novērtējam Francijas kolēģu atbalstu un priecājamies, ka esam pietuvojušies filmas pabeigšanai," pauda producents.

Filma jau saņēmusi atbalstu no Francijas Nacionālā kinematogrāfijas centra (CNC), kas atrodas Francijas kultūras ministrijas un ārlietu ministrijas paspārnē. Tas pazīstams ar to, ka mērķtiecīgi atbalsta Francijas sadarbības kopprojektus ar citu valstu kino veidotajiem.

Filmu "Ļeto" producē Krievijas kinokompānija "Hype Film" un Francijas "Kinovista". Filmas sižets balstīts dziedātāja, grupas "Kino" līdera Viktora Coja dzīves mazāk zināmos faktos. Filma atgriežas pagātnē, uz 1981. gada Ļeņingradu, kur "Led Zeppelin", Deivida Bovija un citu rietumu rokzvaigžņu ietekmēts dzimst Krievijas roks.

Filma scenārija galvenā līnija saistās ar tobrīd 19 gadus vecā Coja un 26 gadus vecā Maika Naumenko un viņa sievas Nataļjas iepazīšanos, pirmā Ļeningradas rokkluba dibināšanu un Coja pirmā albuma ierakstu.

Jau ziņots, ka kopš 2017. gada septembra Kirils Serebreņņikovs atodas mājas arestā. Viņš tiek apsūdzēts liela apjoma krāpniecībā ar naudas līdzekļiem, kas laika posmā no 2011. līdz 2014. gadam tika piešķirti projekta "Platforma" realizācijai. Režisors tika aizturēts Sanktpēterburgā, tieši filmas "Ļeto" uznemšanas laikā.

Šobrīd Serebreņņikovs joprojām atrodas mājas arestā, tiesa viņam liegusi pamest savu dzīvesvietu, izmantot internetu, mobilos sakarus, stacionāro telefonu, sūtīt un saņemt vēstules, izņemot ārkārtas gadījumus. Iepriekš tiesa bija lēmusi, ka lietas izmeklētājs var atļaut režisoram apmeklēt savu darba vietu – Gogoļa centra teātri, tomēr tas līdz šim ne reizi nav noticis. Tāpat viņa nebija iespējas apmeklēt paša iestudēto baletu "Nurejev" Maskavas Lielajā teātrī.

Režisoram atbalstu izteikušas gan Krievijas, gan pasaules kultūras nozares darbinieki un radošās personības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!