Foto: Kadrs no video
Interesenti tiek aicināti uz filmu programmas "Grāmatniecība uz ekrāna" otro. Programma tiek rīkota, atzīmējot apgāda "Mansards desmito jubileju un iepazīstinās ar literatūrā un grāmatniecībā balstītām filmām.

Programmu veido regulārs seansu cikls katru trešdienu pulksten 18 grāmatu un kultūrpreču mājā "NicePlace Mansards" Krišjāņa Barona ielā 21a. Katrā seansā tiks demonstrētas vairākas tematiski vienotas īsmetrāžas filmas, pirms tām – ievadvārdi.

Programmas hronoloģiskās robežas – no 20. gs. 50. gadiem līdz mūsdienām, žanriskā daudzveidība – gan ekranizācijas (spēlfilmas un animācija), gan dokumentālās filmas (literātu portreti, dokumentāli apraksti, pētījumi un interpretācijas).

Par seansiem:

Filmu programmas atklāšanas seanss

19. novembrī pulksten 18, režisora Dāvja Sīmaņa intelektuāli poētiskā dokumentālā filma "Pēdējā tempļa hronikas" (2012) par laiku, kad Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka vēl tikai tapa un daudziem vēl nebija pārliecības, ka tā patiešām tiks uzcelta.

Seansu ievadīja filmu programmas idejas autore, žurnāla "Kino Raksti" redaktore Kristīne Matīsa un apgāda "Mansards" dibinātājs Jānis Oga.

Otrais seanss

26. novembrī, to ievada literatūrzinātnieks Raimonds Briedis, uz ekrāna padomjlaiku un mūsdienu hipsteri – komponists Marģeris Zariņš (Aivara Freimaņa dokumentālajā spēlē "Hepenings ar M.Z." (1987), dzejnieks Imants Ziedonis (Laimas Žurginas "Portrets locījumos" (1979) un rakstnieka Māra Bērziņa literārais personāžs Gūtenmorgens režisores Elīnas Eihmanes īsfilmās.

Decembra seansi

Ņemot vērā svētku daudzumu kalendārā, decembrī paredzēti divi seansi

  • 10. decembrī programmā režisora Zigurda Vidiņa filmas par Andreju Eglīti un Broņislavu Martuževu;
  • 17. decembrī vīri, kuri simbolizē latvisku Latviju, – Jānis Jaunsudrabiņš, Kārlis Skalbe, Edvarts Virza, brāļi Kaudzītes.

Ieeja seansos bez maksas. Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Kinofotofonodokumentu arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!