Foto: stock.xchng
Interesenti tiek aicināti uz filmu programmas "Grāmatniecība uz ekrāna" kārtējo seansu. Programma tiek rīkota, atzīmējot apgāda "Mansards" desmito jubileju un iepazīstinās ar literatūrā un grāmatniecībā balstītām filmām.

Decembra pirmssvētku seanss - trešdien, 17.decembrī pulksten 18:00.
Tuvojoties Ziemassvētkiem, grāmatu mājas NicePlace Mansards filmu seansā - vīri, kas simbolizē latvisku Latviju un literatūrā darbojušies pirmās Latvijas valsts dzimšanas laikā.

Ievadvārdus seansam teiks režisore Skilla Pinne-Rikarde, kura veidojusi spēles īsfilmu Pēdējā vasara (1990, LTV) par dzejnieka Edvarta Virzas (1883-1940) mūža nogali (lomās Juris Gornavs, Māra Ķimele un citi).

Programmā arī divas dokumentālās filmas - Jānis Jaunsudrabiņš režisora Aivara Freimaņa skatījumā (1981) un brāļi Kaudzītes režisora Anša Epnera filmā (1976), kuru konsultējis literatūrpētnieks Romans Pussars, kadrā piebaldzēns Pauls Putniņš.

Pēc svētkiem "Mansarda" filmu programma turpināsies jau 2015.gadā, pirmais seanss 7.janvārī un arī turpmāk katru trešdienu pulksten 18:00.

Jaunā gada programmā - pavisam cits Rainis, Elles ķēķis un "franču grupa", Latvijas literatūras stiprās sievas un citas aizraujošas lietas.

Šī ziema ir grāmatu apgāda "Mansards" jubilejas sezona - pirms desmit gadiem (2004. gada rudenī) apgāds juridiski dibināts, 2005.gada martā iznāca pirmā grāmata - Zigmunda Skujiņa Rakstu pirmais sējums. Jubilejā apgāds "Mansards" ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu sarūpējis dāvanu lasītājiem - literatūrā un grāmatniecībā balstītu filmu programmu līdz pat pavasarim.

Filmu programmu veido regulārs seansu cikls katru trešdienu pulksten 18:00 grāmatu un kultūrpreču mājā NicePlace Mansards Krišjāņa Barona ielā 21a (māja pagalmā).

Katrā seansā tiek demonstrētas vairākas tematiski vienotas īsmetrāžas filmas, pirms tām - ievadvārdi. Programmas hronoloģiskās robežas - no 20.gs. 50.gadiem līdz mūsdienām, žanriskā daudzveidība - gan ekranizācijas (spēlfilmas un animācija), gan dokumentālās filmas (literātu portreti, dokumentāli apraksti, pētījumi un interpretācijas).

Ieeja seansā bez maksas, darbojas kafejnīca, bārs, grāmatu un papīrlietu veikals, iespēja iegādāties Ziemassvētku dāvanas.

Apgāds "Mansards" ir viens no straujāk augošajiem apgādiem Latvijā, desmit gadu laikā tas izdevis jau vairāk nekā 300 grāmatu, turklāt pārsvarā tā ir oriģinālliteratūra - latviešu jaunākā dzeja, mūsdienu proza, kultūrvēsturiski nozīmīgi biogrāfiski darbi un klasiķu darbu apkopojumi. Atsevišķa Mansarda sērija veltīta nacionālajai, sociālajai un personību atmiņai, citos izdevumos uzmanība pievērsta mākslai trimdā un Latvijā, kinomākslai (sērija Kino Rakstu bibliotēka) un mūsdienu mūzikas leģendām. Aktuālāko 20. un 21.gadsimta Eiropas dzejā un prozā meistarīgos tulkojumos izceļ daudzu autoru, tostarp Nobela prēmijas laureātu darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!