Foto: Publicitātes foto

Tradīcijas, fantāzija un groteska saplūdusi itāļu režisora Mateo Garones (Matteo Garrone) ekstravagantajā filmā "Baisās pasakas" (Il racconto dei racconti), kuru Kannu kinofestivālā šogad izrādīja konkursa programmā. Filma Latvijas pirmizrādi piedzīvos Riga IFF ietvaros.

"Kāda karaliene tik izmisīgi vēlas bērnu, ka ir gatava uz visu - pat upurēt savu mīļoto un mieloties ar mītiska radījuma sirdi, ko pagatavojusi jaunava. Kādas zemes karalis - brunčumednieks, izbaudījis visu, ko vien šī pasaule spēj piedāvāt, iemīlas svešinieces balsī. Kāds cits karalis neveiksmīgi meklē precinieku savai vienīgajai meitai, taču pēkšņi viņa uzmanību sagrābj niecīga muša... Trīs stāsti, trīs pasakas, trīs mācības no trejdeviņām zemēm - itāļu režisors Mateo Garone filmā "Baisās pasakas" skatītājiem sarūpējis sižetiskus līkločus, savu scenāriju balstīdams uz 17. gadsimtā dzīvojušā neapoliešu dzejnieka un galmam tuvu stāvošā Džambatistas Bazila (Giambattista Basile) pasaku krājumā. Tajā atrodami aizmetņi pasakām par Dusošo skaistuli un Pelnrušķīti to agrīnajās, apzināti neizpušķotajās versijās, pirms tām klāt ķērās Šarls Pero, brāļi Grimmi un Hanss Kristians Andersens," vēsta festivāla rīkotāji.

Bazila pasakas Garone devīgi papildinājis ar paša fantāziju, to vizualizācijai etalonus aizņemoties arī Terija Giljama (Terry Gilliam) un Giljermo del Toro (Guillermo del Toro) kinolentēs. Savukārt 12 miljonus eiro lielais budžets ļāvis kadrā sapulcināt gan slavenāko meksikānieti Holivudā Selmu Hajeku (Selma Hayek), gan francūzi Vensānu Kaselu (Vincent Cassel), gan meistarīgo angļu raksturlomu atveidotāju Tobiju Džonsu (Toby Jones), gan Oskaram nominēto amerikāni Džonu K. Reiliju (John C. Reilly).

Mateo Garones pirmā filma angļu valodā ir vērienīgākais darbs, kādu viņš pagaidām uzņēmis, un tā ir Itālijas, Francijas un Lielbritānijas kopprodukcija. Krāšņas dekorācijas, izsmalcināti tērpi, elpu aizraujoši masu skati un fantasmagoriskas vīzijas savītas ar melno humoru, ko novērtēja arī Kannu kinofestivāla veidotāji, "Baisās pasakas" iekļaujot konkursa programmā, gan uzsverot, ka bērniem līdz 16 gadu vecumam šīs pasakas neesot vēlamas.

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā filma "Baisās pasakas" tiek izrādīta sadarbībā ar kinofestivālu un filmu izplatītājiem "Spektrs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!