Foto: AFI
87 gadu vecumā miris Latvijā dzimušais kinorežisors Hercs Franks, kura slavenākais darbs ir kopā ar Juri Podnieku uzņemtā īsfilma "Vecāks par 10 minūtēm".

Par Franka aiziešanu mūžībā paziņojis viņa draugs Vitālijs Manskis.

"Pēc daudziem gadiem no katras simtgades atmiņā paliks ne vairāk par diviem trim izcilu dokumentālistu vārdiem. Taču jau tagad ir skaidrs, ka Hercs Franks ir šajā sarakstā no 20.gadsimta," paziņojumā sociālo komunikāciju vietnē "Facebook" raksta Manskis.

Pazīstamais kinorežisors, scenārists, operators, fotogrāfs, producents un kino teorētiķis Franks piedzima 1926.gadā Ludzā, bet deviņdesmitajos gados viņš pārcēlās uz dzīvi Izraēlā.

Hercs Franks saņēmis neskaitāmas daudzu dažādu kinofestivālu apbalvojumus. 2011.gadā Frankam par mūža ieguldījumu kino mākslā, Latvijas dokumentālā kino skolas izveidē un tās starptautiskās atpazīstamības veicināšanā tika pasniegts Triju Zvaigžņu ordenis.

Franks dokumentālajā kino strādā jau pusgadsimtu. Viņa labākie darbi pieder pasaules dokumentālistikas klasikai un aptver plašu tematisko loku - no cilvēka dzimšanas brīnuma līdz slepkavībai.

Franka slavenākais darbs ir desmit minūšu īsfilma "Vecāks par 10 minūtēm", ko režisors uzņēma kopā ar operatoru Juri Podnieku.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!