Foto: Shutterstock
Nacionālā kino centra (NKC) izsludinātajā 2015. gada filmu ražošanas projektu konkursā saņemti 36 pieteikumi no 23 filmu studijām.

Konkursa rezultāti būs zināmi aprīļa sākumā.

Tas ir pirmais NKC šā gada konkurss, un tajā tiks atbalstīta jaunu animācijas filmu, dokumentālo filmu un pilnmetrāžas spēlfilmu ražošana kopumā par 911 954 eiro, tostarp spēlfilmu projektiem paredzēti 500 393 eiro, dokumentālo filmu projektiem - 83 069 eiro, animācijai - 328 492 eiro.

Plānots atbalstīt ne mazāk kā divus spēlfilmu projektus, ne mazāk kā trīs dokumentālās filmas un ne mazāk kā četras animācijas filmas. Konkursā saņemti astoņi spēlfilmu pieteikumi, 19 dokumentālo filmu projekti un deviņi animācijas projekti.

NKC pašlaik pārbauda projektu atbilstību administratīvajiem kritērijiem un kultūras kritērijiem, kas nosaka, vai attiecīgais projekts uzskatāms par Latvijas filmu.

Projektu publiskās prezentācijas notiks 26. un 27.martā kinoteātrī "K.Suns". Šajās prezentācijās katra projekta režisors un producents izklāstīs savu ieceri ekspertu komisijai, prezentācijas var noklausīties ikviens interesents.

NKC ekspertu komisijas šogad tika veidotas, uzklausot nozares nevalstisko organizāciju rekomendācijas un ļaujot arī kinoprofesionāļiem pašiem pieteikties eksperta darbam. 2015.gada ekspertu komisijā spēlfilmu projektus vērtēs režisors un pedagogs Pēteris Krilovs un filmu izplatīšanas speciālists Atis Amoliņš, dokumentālo filmu projektus - režisors un kinoteorētiķis Dāvis Sīmanis un kinokritiķe Daira Āboliņa, animācijas filmu projektus - filmu producents Bruno Aščuks un festivālu programmētāja, animācijas maģistre Anna Veilande-Kustikova. Trešais eksperts katrā komisijā ir Nacionālā kino centra pārstāvis - spēlfilmu komisijā Uldis Dimiševskis, dokumentālo filmu un animācijas komisijā - Kristīne Matīsa.

Jau otro gadu projektu vērtēšanā piedalās arī īpaši pieaicināti sabiedrības pārstāvji, kas vērtē projektu aktualitāti un nozīmību Latvijas filmu skatītājiem. Šogad NKC konkursā konsultatīvie pārstāvji ir televīzijas producente un redaktore Arta Ģiga (izvirzījusi Latvijas Žurnālistu asociācija), sociālo zinātņu maģistre Jekaterina Kalēja (izvirzījusi Latvijas Universitātes Antropoloģijas katedra), kinoblogere un LKA studente Dārta Ceriņa (izvirzījis kinoteātris "Splendid Palace").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!