Naktī no svētdienas uz pirmdienu kinomīļi visā pasaulē sekoja līdzi ikgadējajai ASV Kinoakadēmijas balvu jeb "Oskaru" pasniegšanas ceremonijai. Kā ierasts, arī šoreiz gan procesa laikā, gan pēcāk cilvēki aktīvi ņēmušies spriest, kas balvu pasniegšanas laikā bijis pārsteidzoši, netipiski, labi vai slikti.

Jau ziņots, ka 88. ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars" ceremonija notika 28. februārī, Losandželosā ASV. "Oskars" ir ievērojamākais kino industrijas apbalvojums, ko pasniedz reizi gadā, akadēmijas locekļiem izvērtējot iepriekšējā gadā tapušās filmas, režisoru, aktieru un citu kino ļaužu sniegumu.

No šīs balvu pasniegšanas ceremonijas spilgti atmiņā paliks vakara vadītāja – amerikāņu komiķa Krisa Roka – atklāšanas monologs, kurā viņš vērsis uzmanību plaši apspriestajam "Oskaru" rasisma jautājumam.

Sarunas par to, kāpēc "Oskara" balvu nominācijās tik reti parādās citu rasu pārstāvji, ar lielāku vai mazāku intensitāti norit jau vairākus gadus, taču šogad tās uzjundīja ar jaunu sparu. Vairāki melnādaini mūziķi, aktieri un mākslinieki iepriekš pat paziņoja par ceremonijas boikotēšanu. Jāatzīmē, ka arī šogad nominantu vidū bija atrodami tikai Eiropeīdās rases pārstāvji.

Uzrunā Roks ar sev piemītošo, skarbo humoru runāja par minēto tematu, norādot, ka vairāki cilvēki arī viņam ieteikuši ceremoniju boikotēt, taču piebilda, ka svarīgāk ir mēģināt izmainīt esošo situāciju: "Mēs vienkārši gribam, lai melnādainiem aktieriem būtu tās pašas iespējas, kas baltādainiem."

Ne viens vien cilvēks – gan ceremonijas zālē, gan ārpus tās – piedzīvoja pamatīgu pārsteigumu, redzot, ka labākās filmas tituls nodots kinolentei "Spotlight" ("Uzmanības centrā").

Laurus plūkusī filma balstīta uz patiesiem notikumiem – 2002. gadā laikraksta "The Boston Globe" žurnālistu uzcītīgā izmeklēšana izgaismoja katoļu mācītāju pedofīlijas noziegumus Bostonas arhidiecēzē. Īpaši nozīmīgi, ka netiklās darbības tika sistemātiski piesegtas, kā rezultātā "The Boston Globe" žurnālistu darbs sacēla paniku visā valstī.

Filmas "Spotlight" režisors ir Toms Makkārtijs, kas līdz šim darbojies gan kā režisors, aktieris, producents, gan scenāriju autors, savukārt galvenās lomas filmā atveido Marks Rufalo, Maikls Kītons un Reičela Makādamsa. "Spotlight" saņēma arī "Oskaru" par labāko oriģinālo scenāriju, bet kopumā tika nominēta sešās kategorijās.

Leonardo Dikaprio piešķirtā balva, iespējams, sacēlusi vislielāko ažiotāžu – viņu internetā metusies sveikt teju puse pasaules. Ne velti – jau vairākus mēnešus internetu pārpludinājuši joki par to, cik ļoti Leo statueti ir pelnījis. Savā runā Dikaprio izvēlējās vērst uzmanību uz klimata problēmām un aicināja cilvēkus tam pievērst uzmanību, savus sasniegumus atstājot otrajā plānā. Reflektējot par filmas "The Revenant" ("Cilvēks, kurš izdzīvoja") sižetu un cilvēku iemīļotajiem jokiem, kāds asprātis bija parūpējies par to, ka ceremonijas zālē atradies arī kāds lāča kostīmā tērpies cilvēks.

Ceremonijā uzstājās arī vairāki mūziķi – kādreizējais grupas "Nirvana" bundzinieks un "Foo Fighters" solists Deivs Grols izpildīja "The Beatles" dziesmu "Blackbird", pavadot mūžībā aizgājušo kino darbinieku piemiņas video.

Savukārt Lady Gaga izpildīja savu dziesmu "Til It Happens To You", kas vēsta par seksuālu noziegumu upuriem. Viņas priekšnesumu pieteica ASV viceprezidents Džo Baidens, arī viņš vērsa uzmanību uz vardarbības problēmu Amerikā. Gagas uzstāšanās izpelnījās stāvovācijas un daudzi cilvēki to atzinuši par vienu no aizkustinošākajiem brīžiem visā ceremonijā. Līdzās viņai un Grolam, pasākumā uzstājās arī Sems Smits, kurš izpildīja jaunākās Džeimsa Bonda filmas "Spectre" tituldziesmu, kura saņēma "Oskara" statueti kā labākā oriģināldziesma, kā arī kanādiešu dziedātājs The Weeknd.

An #Oscars Music Moment Thx2 @ATT: @LadyGaga performs "Til It Happens To You." Watch now: https://t.co/WxipKRCXSIhttps://t.co/jZvWBruriY— ABC Network (@ABCNetwork) February 29, 2016

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!