Foto: AFP/Scanpix

Valentīndienā ik gadu internetu pārpludina dažnedažādu ieteikumu topi, taču lielākā daļa no tiem jūtīgākiem lasītājiem var šķist pārāk saldi un šķebinoši. "Delfi Kultūra" piedāvā piecu filmu izlasi, kurā iekļautās kinolentes vēsta par mīlestību, bet iztiek bez banāliem skatiem un truliem dialogiem.

Protams, var šādā reizē izlīdzēties arī ar klasiku – "Titāniks", "The Notebook" vai "The Dirty Dancing" noteikti parādīsies ne vienā vien ekrānā šovakar, taču šī izlase domāta tiem, kuri vēlas, ko atšķirīgu.

'The Royal Tenenbaums' ('Varenā Tenenbaumu ģimene')

Neparastā amerikāņu režisora Vesa Andersona filmas laika gaitā kļuvušas iemīļotas arī latviešu skatītājiem, daļēji par to "atbildīgi" noteikti ir arī daudzie apbalvojumi, kurus tās saņēmušas. Zināmākie ir tieši viņa jaunākie veikumi – "Moonrise Kingdom" ("Mēneslēkta karaļvalsts"), "The Grand Budapest Hotel" ("Diženā viesnīca Budapešta") un "Fantastic Mr. Fox" ("Lieliskais Lapsas kungs"), taču arī viņa iepriekšējie darbi ir izcili.2001. gada filma "The Royal Tenenbaums" ("Varenā Tenenbaumu ģimene"), kas balansē starp drāmu un komēdiju, piedāvā skatītājam gan lielisku aktieru ansambli (Gvineta Paltrova, Ovens Vilsons, Bils Murejs, Lūks Vilsons u.c.), gan fantastisku skaņu celiņu. Taču filmas sižets – neparasts, bet patiesi sirsnīgs un aizkustinošs – aizraus ne vienu vien skatītāju.

'500 Days of Summer' ('500 Sameras dienas')

Režisora Marka Veba 2009. gada filma "500 Days of Summer" ("500 Sameras dienas") ir labs piemērs tam, ka arī patiesi romantisku mīlasstāstu var veidot gaumīgi, iztiekot bez banalitātēm.Galvenos varoņus filmā attēlo Džozefs Gordons-Levits un Zoja Dešanela. Lai arī filmas sižets ir šķietami tipisks, atjautīgā režija un sirsnīgs humors to padara tiešām baudāmu un atkausēs sirdis arī skeptiķiem.

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' ('Brīnišķīgā prāta nebeidzamais starojums')

2004. gada kulta filma "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" balansē starp romantiku, drāmu, komēdiju un zinātnisko fantastiku. To iespējams atrast dažnedažādos labāko filmu topos – gan tai piemītošās romantikas, gan meistarīgi izstrādāta sižeta dēļ.Tās stāsts seko līdzi pāra attiecībām – pēc to beigām galvenā varone izlemj izdzēst bijušo mīļoto no savas atmiņas. Sirreālu notikumu ķēdē abi tomēr saprot, ka tā bijusi kļūda. Galvenās lomas atveido Keita Vinsleta un Džims Kerijs, kuram šī ir viena no spožākajām "nopietnajām" lomām karjerā.

'Blue Is the Warmest Color' ('Zils ir vissiltākā krāsa')

Franču romantiskā drāma "Blue Is the Warmest Color" pirms pāris gadiem raisīja karstas diskusijas ne tikai Eiropas, bet arī Latvijas kino aprindās.Tās sižets seko līdzi sarežģītām divu jaunu sieviešu attiecībām, izaicinot vairākus sabiedrības tabu tematus, vienlaikus nezaudējot intimitāti un maigumu.

'La Dolce Vita' ('La Dolce Vita')

1960. gada Frederiko Felīni meistardarbs "La Dolce Vita" ne velti ir viens no mūsdienu kino klasikas stūrakmeņiem – pēc tās pirmizrādes ovācijas esot ilgušas veselu pusstundu.Filmas stāsts seko līdzi "dzeltenās" preses žurnālistam, kurš, meklējot mīlestību, dzīvo Romas elites bohēmā. Viena no tām kinolentēm, kas noteikti jāredz katram.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!