Foto: Kadrs no filmas "Kaujinieki no ziemeļiem"
"Kaujinieki no ziemeļiem" ("Warriors from the North") ir dokumentāla filma par otrās paaudzes somāliešu imigrantiem Ziemeļvalstīs, kuri kļuvuši par teroristiem Al-Shabaab teroristu organizācijā. Tā ir filma par zaudētu dzīves jēgu, par personīgās identitātes meklējumiem, par centieniem atrast mērķi, kura dēļ dzīvot, vai drīzāk – cēlu mērķi, kura dēļ mirt. Latvijā filmu varēs noskatīties Baltijas dokumentālo filmu foruma programmā 10. un 11. septembrī.

Filma meistarīgi atšķetina iemeslus, kas pamudina Somālijas imigrantu jauniešus doties riskantajā ceļā atpakaļ uz savu vecāku dzimteni, lai kļūtu par teroristiem un mirtu, cerot, ka viņu nāve padarīs pasauli vai vismaz Somāliju citādāku. Sižetā mijas intervijas ar potenciālajiem Al-Shabaab dalībniekiem, viņu draugiem, jauniešiem, kuri izrāvušies no teroristu tīkla un cer atrast veidu kā dzīvot tālāk. Tā ir filma par vecākiem, kuri zaudējuši savus bērnus, tiem aizejot pie teroristiem, un kuri turpina cerēt, ka viņu bērni reiz atgriezīsies ģimenē.

Filmā redzams, ka potenciālie teroristi nāk no jaunās imigrantu paaudzes, kura īsti nejūtas saprasta un nav iekļāvusies mītnes zemes sabiedrībā, par spīti valodas zināšanām un virspusējai, lingvistiskai integrācijai. Tā ir jauna cilvēka cīņa starp laicīgo pasauli un reliģiskajām tradīcijām, kuras lielā mērā nosaka koordinātas skatu punktam, no kura jaunā personība vēro pasauli.

Katrs jaunietis savos pusaudža gados sapņo par varoņdarbiem un piedzīvojumiem. Apkārtējā vide nav līdz galam izprasta un ir daļēji sveša – sevišķi, ja esi no iebraucēju ģimenes. Teroristu organizācijas un to līderi meistarīgi izmanto šos identitātes meklējumus, lai rastu sev jaunus biedrus, vai drīzāk upurus. Tie piedāvā lielus, šķietami cildenus mērķus jaunās paaudzes laicīguma un izpriecu nogurdinātajiem, nenobriedušajiem prātiem. Tiek piedāvāta, brālība, identitāte, piederība un solidaritāte. Tiek piedāvāta slava un mūžīgā dzīvošana... caur nāvi.

Jaunieši atrodas lamatās starp laicīgu, bieži dīkdienīgu dzīvi, kāda bieži tā izskatās attīstītajās rietumvalstīs, un reliģisku, fanātisku lielumu, ko dod iespēja nokļūt Paradīzē caur pašuzupurēšanos un nāvi, pirmajos divos gados esot teroristu organizācijā.

Filma atstāj atklātu jautājumu, kā palīdzēt jaunajai paaudzei atrast sevi, savu identitāti un mērķtiecīgu pielietojumu dzīvei bez savu vecāku sāpināšanas, bez aiziešanas teroristiskā un nāvi nesošā pagrīdē. Jautājums mums visiem paliek atklāts – kā atrast savu vietu dzīvē, darot labu, nevis ļaunu? Kā socializēt jaunatni tā, lai viņu dzīve būtu jēgpilna? Kā atrast zaudēto identitāti, zaudēto paradīzi šeit uz zemes, šajā vietā, kur Tu dzīvo pašreiz, nevis sprādziena izraisītā putekļu un sāpju virpulī, paceļoties debesīs?

Baltijas Dokumentālo filmu forums norisinās no 7. līdz 11. septembrim. Plašāk par filmu seansiem Rīgā un reģionos – Latvijas Nacionālā kino centra mājaslapā.

"Kaujinieki no ziemeļiem" – Režisors Nasibs Farahs, Sērens Stīns Jespersens (Nasib Farah, Søren Steen Jespersen), 59 min, 2014, Dānija/Somālija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!