Kultūras ministrija pirmdien, 15. septembrī, paziņoja, ka ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" nominācijai par labāko ārzemju filmu izvirzīta Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filmu "Akmeņi manās kabatās".

Režisore, scenāriste un māksliniece Signe Baumane kopš 1995. gada dzīvo Ņujorkā, viņas veidotās animācijas īsfilmas demonstrētas vairāk nekā 200 festivālos visā pasaulē.

Animācijas filma pieaugušajiem "Akmeņi manās kabatās" ir patiesos notikumos balstīts fantastisks stāsts par piecām autores dzimtas sievietēm, Signi pašu ieskaitot - viņu cīņu ar dzīves pārbaudījumiem, depresiju un neprātu.

Filmā Latvijas vēstures peripetijas savijas ar personīgiem pārdzīvojumiem un stāstiem par ģimenes noslēpumiem, mīlestību un laulību.

Filma jau piedzīvojusi pasaules pirmizrādi nozīmīgajā "Karlovi Vari" festivālā, kur saņēma divas balvas - Starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI balvu un Ekumēniskās žūrijas īpašo balvu. Par filmu atzinīgas recenzijas publicējuši kinoindustrijas vadošie mediji, tādi kā "The Hollywood Reporter", "The Variety" un "Screendaily".

Spēlfilmas izvērtēja Nacionālā Kino centra izveidotā ekspertu komisija: Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, Kultūras ministres ārštata padomniece Latvijas simtgades programmas sagatavošanas jautājumos Leonarda Ķestere, kino žurnāliste, žurnāla Kino raksti galvenā redaktore Kristīne Matīsa, režisors Jānis Putniņš, Latvijas Kinematogrāfistu savienības valdes locekle Ieva Romanova, Latvijas Televīzijas Filmu sagādes un adaptācijas daļas vadītāja Anna Rozenvalde un 2013. gadā Oskara nominācijai izvirzītās filmas "Mammu, es tevi mīlu" producente Alise Ģelze.

Jau vēstīts, ka izvirzīšanai no Latvijas bija pieteiktas divas filmas, kas tapušas pēc 2013. gada oktobra un atbilst ASV Kinoakadēmijas nolikumam. Otra filma bija Māra Putniņa un Jāņa Cimermaņa filma "Džimlai Rūdi Rallalā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!