Foto: Publicitātes foto
No ASV pilsētām dažādās kataklizmās visvairāk ir cietusi Ņujorka, kurai pa pēdām seko Losandželosa, liecina Holivudas filmu izpēte.

Pētījuma autori izanalizējuši vairāk kā 189 Holivudas katastrofu filmas un izveidojuši kino katastrofu karti, taču norāda, ka viņu darbs nav visaptverošs, turklāt lielākajā daļā filmu darbība notiek izdomātā vai nenosauktā vietā. Filmas viņi klasificējuši pēc katastrofu izraisītājiem - fantastiski monstri, dzīvnieki, dabas stihijas, ģeoloģiskas kataklizmas, infekcijas, cilvēku izraisītas darbības - teroristu uzbrukumi vai kodolieroču izmantošana -, citplanētieši, meteorīti un supervaroņu iesaistīšanās.

Kopumā visvairāk ir "cietusi" Ņujorka, kas piedzīvojusi 35 dažāda rakstura kinematogrāfiskus uzbrukumus. Tai seko Losandželosa ar 34 filmām un Sanfrancisko ar 21 katastrofu.

Ņujorka visbiežāk par filmas norises vietu izvēlēta tad, kad runa ir par dažādiem monstriem - tur jau 1933. gada filmā plosījās gan Kingkongs, gan vēlāk milzu jūras briesmonis Godzilla. Četrās filmās darbība notikusi Losandželosā, trijās - Sanfrancisko, pa divām reizēm fantastiskie radījumi uzbrukuši Lasvegasai, Čikāgai un Maiami.

Filmu citplanētieši saviem kontaktiem ar cilvēci par piemērotākajām pilsētām uzskata Losandželosu, Vašingtonu, Ņujorku un Sanfrancisko.

Reāli eksistējoši dzīvnieki - putni, haizivis, tārpi un citi kustoņi - visvairāk iecienījuši Sanfrancisko - triju filmu darbība risinājusies šai filmā. Vēl filmu veidotāju uzmanību izpelnījušās arī Hjūstona, Ņujorka, Čikāga, Orlando.

Dabas kataklizmas - tornado, plūdi, lavīnas - filmās visbiežāk piemeklējušas Losandželosu, Ņujorku un Vašingtonas apgabalu, bet ģeoloģiski - vulkānu izvirdumi, zemestrīces un cunami - pēc scenāristu domām, visvairāk piestāv Losandželosai (astoņas filmas), Sanfrancisko un Ņujorkai (pa četrām), kā arī Sietlai.

Losandželosa ir līdere arī "infekcijas" filmu ziņā - zombiji, parazīti un slimības to piemeklējušas četrās lentās, par vienu filmu atpaliek Ņujorka, divās darbība risinās Filadelfijā.

Supervaroņi visbiežāk glābuši Ņujorku - septiņās filmās, trīsreiz Sanfransicko un divreiz Losandželosu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!