Foto: AP/Scanpix
Turpinās ASV kinoakadēmijas balvas "Oskars" gaidīšanas laiks un, ja tas vēl nav paspēts izdarīt, arī iepazīšanās ar dažādo kategoriju nominantiem. Šoreiz starmešu gaismā kategorijā "Labākā pilnmetrāžas animācijas filma", kas kā allaž piedāvā kinolentes plašā tematiskā amplitūdā – no meistarīgiem Disneja studijas kases grāvējiem līdz dažādās tehniskās veidotiem savdabīgiem mākslas darbiem, kas skar gan smagas sociālas tēmas, gan filozofiskus jautājumus.

Japānas maģija – 'Kubo and the Two Strings'

Viena no piecām lentēm, kas šogad pretendē uz "Oskara" balvu kategorijā "Labākā pilnmetrāžas animācijas filma" ir savdabīgās filmas "The Boxtrolls" ("Kastīši") veidotāju jaunais darbs "Kubo and the Two Strings" ("Kubo un divas stīgas").

"Filmā satiekas satriecoša animācija ar valdzinošu, melanholisku stāstu, kurā kaut ko sev atradīs visu vecumu skatītāji," raksta ārvalstu kritiķi.

Filmas notikumi risinās maģiskajā seno laiku Japānā. Galvenais varonis ir Kubo – atjautīgs un labsirdīgs zēns. Viņš dzīvo nelielā piejūras pilsētā, un viņam patīk stāstīt citiem dažādus stāstus un spēlēt japāņu mūzikas instrumentu - sjamisenu. Kādu dienu viņš nejauši atbrīvo pagātnes garu, kurš senas atriebības dzīts, sāk vajāt zēnu. Kubo dodas ceļā, lai rastu padomu, kā uzveikt ļaunumu. Viņš sastop Pērtiķieni un Vaboli, un nu visus trīs gaida neparasts piedzīvojums. Viņu uzdevums ir izglābt Kubo ģimeni un atklāt senu noslēpumu – kādēļ gāja bojā viņa tēvs, pasaulē dižākais samurajs. Ar maģiskā mūzikas instrumenta sjamisena palīdzību Kubo stāsies pretī naidniekiem, lai atklātu dzimtas noslēpumu, atkal apvienotu ģimeni un piepildītu savu likteni.

Filma Latvijā rādīta pagājušā gada rudeni.

Skaista un drosmīga – 'Moana'

Uz "Oskara" balvu kategorijā "Labākā animācijas filma" pretendē arī piedzīvojumiem pilnā filmiņa "Moana", ko Latvijas kinoteātros izrāda ar nosaukumu "Vaiana".

Filmas notikumi aizved un tāltāliem un senseniem laikiem, uz kādu no Klusā okeāna salām. Tur mīt gan kādas polinēziešu cilts vadoņa meita Vaiana, gan pusdievs Maui. Viņi dodas piedzīvojumiem pilnā ceļojumā pa okeānu, lai atrastu leģendām apvītu noslēpumainu salu.

Filma saņēmusi vēl vienu "Oskara" nomināciju – kategorijā "Labākā oriģināldziesma" par "How Far I Go".

Filmu novērtēta par spēcīgo vēstījumu, kas rāda meiteņu spēku un drosmi, tomēr arī kritizēa par stereotipu veicināšanu par Polinēzijas ciltīm un tautiņām.

"Moana" šobrīd tiek izrādīta Latvijas kinoteātros.

Eiropas animācijas pārsteigums – 'My Life as a Zucchini'

Viens no savdabīgākajiem pretendentiem šogad labāko animācijas filmu piecinieka ir Francijas un Šveices kopražojuma filma "My Life as a Zucchini" ("Ma vie de Courgette"), kas sākotnēji bija Šveices pieteikums kategorijā "Labākā ārvalstu filma". Šī animācijas filma atšķiras no pārējām šajā kategorijā nominētajām filmām, ar krietni nopietnāku, smagāku un dziļāku vēstījumu.

Filmas galvenais varonis – mazs puisēns – spēlējas ar mammas izdzertajām alus bundžām, bet savu sapni par tēti iemūžina uz paštaisīta papīra pūķa. Viņš nonāk bērnunamā. Tur viņu apceļ viņa vienaudzis Saimons, bet vēlāk abi kļūst par labiem draugiem un nonāk pie secinājuma, ka visus bērnu šeit vieno kas kopīgs – viņus neviens nemīl.

Filma jau saņēmusi Eiropas kinoakadēmijas balvu kā labākā pilnmetrāžās animācijas filma.

Dzīves cikls uz vientuļas salas – 'The Red Turtle'

Japānas un Francijas studiju kopdarbs "The Red Turtle" ir savdabīgi vienkārša un savā vēstījumā tīra animācijas filma, ko veidojis holandiešu animators Mihaels Dudoks de Vits (Michaël Dudok de Wit). Šī ir viņa debija pilnmetrāžas animācijā. Režisors jau saņēmis "Oskara" balvu 2000. gadā par labāko animācijas īsfilmu "Father and Daugther".

Filmas "The Red Turtle" galvenais varonis ir kāds vīrs, kurš pēc kuģa avārijas nonāk uz vientuļas salas. Tur viņš satiek milzīgu, sarkanu bruņurupuci, kas fantastiskā veidā pārvēršas un liek cilvēkam, kurš pūlējies tikt prom no salas, to iemīlēt.

"The Red Turtle" pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada Kannu kinofestivālā un līdz šim saņēmusi slavinošas kritiķu atsauksmes.

Viss kā pie cilvēkiem – 'Zootopia'

Šogad divas "Disneja" studijas pilnmetrāžas animācijas filmas tiek nominētas "Oskara" balvai, tomēr šogad, līdzās filmai "Moana" uz ASV kinoakadēmijas apbalvojumu pretendē arī filma "Zootopia", ko Latvijā demonstrē ar nosaukumu "Zootropole".

Zootropole ir pilsētā, kurā mīt visdažādākie dzīvnieki. Tajā viss notiek tieši tāpat, kā pie cilvēkiem – pilsētā ir gan elitāri rajoni, gan arī tādi, kuros labāk nebāzt degunu. Kad Zootropolē parādās jauna policiste – zaķene Džūdija, par tās kolēģi kļūst pļāpīgais un viltīgais lapsa Niks. Viņiem abiem nāksies atrisināt kādu sarežģītu lietu, no kuras būs atkarīgs visas Zootropoles iemītnieku liktenis.

Filma, kas pirmajā acu uzmetienā šķiet jauks pastāsts bērniem, sevī slēpj virkni kultūratsauces uz dažādiem citiem slaveniem kino darbiem, kā "The Godfather", "Chinatown " un "L.A. Confidential", kā arī skar mūsdienu sabiedrībā būtiskas tēmas – rasismu, feminismu ,utt.

Filma Latvijā izrādīta pagājušā gada pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!