Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šogad, pateicoties Olimpiādei Dienvidkorejā, no brīža, kad tiek izziņotas ASV kinoakadēmijas balvas "Oskars" nominācijas līdz greznajai un emocionālajai pasniegšanas ceremonijai ir gandrīz pusotrs mēnesis. Tas ir pietiekami ilgs laiks, lai noskatītos visas nominētās filmas un novērtētu, kam just līdzi "Oskaru" dalīšanā. Šoreiz iepazīstinām ar pieciem šā brīža kinoakadēmijas visaugstāk novērtētajiem aktieriem, kuri pretendē uz "Oskara" balvu kategorijā "Labākais aktieris".

Viens no jaunākajiem pretendentiem – Timotijs Šalamets

Viens no pieciem "Oskara" balvas pretendentiem šodien ir vien 22 gadus vecais amerikāņu aktieris Timotijs Šalamets. Ja viņš 4. martā tiks pie zeltītās statuetes, tad kļūs par jaunāko ekrāna zvaigzni, kurš triumfējis kategorijā Labākais aktieris. Līdz šim jaunākais aktieris, kurš saņēmis "Oskaru" šajā kategorijā, ir Adriens Broudijs, kurš balvu saņēma 2002. gadā, būdams 29 gadus vecs, par galveno lomu filmā "The Pianist" ("Pianists").

Balvai Šalamets nominēts par vienu no galvenajām lomām filmā "Call Me by Your Name" ("Sauc mani savā vārdā"). Viņa atveidotais varonis, pusaudzis Elio vasaru pavada sava tēva, grieķu-romiešu kultūras profesora villā Itālijā. Elio nesteidzīgo dzīves ritmu kājām gaisā sagriež Olivers (Armijs Hamers), 24 gadus vecs viņa tēva asistents, kurš ierodas pie viņiem Itālijā. Šalamets izspēlē neparastu pieaugšanas stāstu, kurā ir gan dziļas jūtas, gan romantika, gan aizspriedumi un brīvība, gan arī zaudējuma sāpes.

Par šo lomu Šalamets bija nominēts arī "Zelta globusam", kā arī Britu kinoakadēmijas balvai (BAFTA), kas tiks pasniegtas 18. februārī.

Plašākai publikai Timotijs Šalamets kļuva zināms pēc dalības seriālā "Homeland", bet viņa lielā ekrāna debija bija Džeisona Reitmana filmā "Men, Women & Children" (2014), kā arī Kristofera Nolana "Interstellar" (2014). Šalamets redzams arī vēl vienā šogad "Oskara" balvai nominētā filmā – Grētas Gervigas režijas debijā "Lady Bird" ("Laiks lidot!").

Iespējams, pēdējā loma – Daniels Dejs-Luiss

Britu aktieris Daniels Dejs-Luiss jau šobrīd ierindojas starp "Oskara" balvas izcilībām – viņš prestižajam apbalvojumam ticis nominēts piecas reizes, bet uz skatuves triumfa mirkli piedzīvojis trīs reizes. "Oskara" balvas kategorijā Labākais aktieris saņemtas par darbu filmās "My Left Foot" ("Mana kreisā kāja" 1989), "There Will Be Blood" ("Plūdīs asinis" 2007), kā arī par prezidenta Abrahama Linkolna lomu filmā "Lincoln" ("Linkolns" 2012).

Šogad Daniels Dejs-Luiss "Oskara" balvai nominēts par lomu filmā "Phantom Thread" ("Neredzamais pavediens"). Viņš ir Reinoldss Vudkoks – pedantisks un talantīgs modes dizaineris 50. gadu Londonā. Bagātais un izsmalcinātais tērpu mākslinieks iemīlas kādā vienkāršā viesmīlē Almā (Vikija Kriepsa), kura kļūst par viņa mūzu. Filmas centrā – abu sarežģītās attiecības un samierināšanās vienam ar otra īpatnībām, un, protams, elegantā un smalkā Londonas augstās modes pasaule.

Šī loma aktiera karjerā zīmīga ar to, ka Daniels Dejs-Luiss jau iepriekš paziņojis, ka šī būs viņa pēdējā parādīšanās uz lielā ekrāna. Arī līdz šim aktieris rūpīgi izvēlējies kādās filmās piedalīties, un gandrīz katra no tām tikusi kritiķu un skatītāju augstu novērtēta.

Jāpiebilst, ka Daniels Dejs-Lūiss jau iepriekš ir ņēmis pārtraukumu savā aktiera karjerā, deviņdesmito gadu beigās kļūstot par kurpnieku. Pēc tam gan Martinam Skorsēzem izdevās viņu pārliecināt atgriezties uz ekrāna.

Pirmo reizi cīņa par 'Oskariem' – Daniels Kaluja

Šogad uz apbalvojumu kategorijā Labākais aktieris pretendē 28 gadus vecais afroamerikānis Daniels Kaluja par lomu filmā "Get Out" ("Prom!"). Viņam šī ir pirmā nominācija ASV kinoakadēmijas balvai, un arī viņš ir viens no jaunākajiem aktieriem balvas vēsturē, kas uz statueti pretendē šajā kategorijā.

Kaluja neparastajā šausmu filmā, kas skar rasu diskriminācijas problēmas, spēlē fotogrāfu Krisu Vašingtonu. Viņš ierodas pie savas jaunās draudzenes vecākiem. Viņš jūtas neērti būdams šai kompānijā vienīgais tumšādainais. Meitenes vecāki ir atsaucīgi un liberāli domājoši, tomēr viņš pat iedomāties nevar, kādus noslēpumus glabā šī ģimene.

Šī ir pirmā tik lielā un tik augstu novērtētā Kalujas kinoloma, līdz tai viņš spēlējis otrā plāna lomas tādās komēdijās kā "Johnny English Reborn" un "Kick-Ass 2", kā arī trillerī "Sicario" un supervaroņu filmā "Black Panther".

Par Krisa lomu filmā "Get Out!" viņš bijis nominēts arī "Zelta globusam", Britu kinoakadēmijas balvai (BAFTA) katgeorijās Labākais aktieris un BAFTA uzlecošā zvaigzne.

Gerijs Oldmens Vinstona Čērčila lomā

"Oskara" balvai kategorijā Labākais aktieris nominēts arī aktieris un mūziķis Gerijs Oldmens, kurš jaunajā filmā "Darkest Hour" ne tikai parādījis spožu aktiermeistarību, bet arī piedzīvojis pamatīgas vizuālās pārvērtības, nospēlējot vienu no nozīmīgākajiem un ietekmīgākajiem 20. gadsimta politiķiem – britu premjerministru Vinstonu Čērčilu.

Filma portretē Čērčilu pirmajos gados premjera amatā, kas sakrīt ar Otrā pasaules kara sākumu. Tas ir laiks, kad Hitlera Vācijas karaspēks iebrūk Francijā, bet Čērčilam ir jāpieņem viens no sarežģītākajiem lēmumiem karjerā.

Šī ir otrā reize, kad Gerijs Oldmens ir nominēts prestižajam apbalvojumam. Pirmo reizi viņš uz "Oskaru" labākā aktiera kategorijā pretendēja par lomu filmā "Tinker Tailor Soldier Spy" ("Skārdnieks, drēbnieks, zaldāts, spiegs", 2011)

Devītā 'Oskara' nominācija – Denzels Vašingtons

Pieredzējušais un divas "Oskara" balvas jau saņēmušais aktieris Denzels Vašingtons šogad prestižajam kino apbalvojumam izvirzīts par galveno lomu filmā "Roman J. Israel, Esq.". Filmu veidojis režisors Dens Gilrojs.

Vašingtona atveidotais varonis ir jurists, kurš no pēc darba nelielā, privātā firmā nonāk lielā advokātu birojā. Līdz šim viņš ir aizstāvējis upurus un bieži ziedojies, taču tagad viņa ideālisms būs pakļauts pārbaudījumiem. Lai gan pati filma "Oskara" balvas īsajā sarakstā nav nokļuvusi, Denzela Vašingtona tēlojums tiek saukts par izcilu, magnētisku un žilbinošu.

Filma pirmizrādi piedzīvoja 2017. gada Toronto filmu festivālā. Par šo lomu Denzels Vašingtons jau ticis nominēts "Zelta globusam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!