Svētdien Holivudā bezprecedenta drošības pasākumu gaisotnē norisinājās 74. gadskārtējā ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars" piešķiršanas ceremonija. Ceremonija notika jaunuzbūvētajā teātrī "Kodak" un tajā piedalījās 3300 kinopasaulē prominentas personas.
Ceremoniju vadīja slavenā komēdiju aktrise Vūpija Goldberga un šo izrādi savos televizoros vēroja aptuveni miljards cilvēku visā pasaulē.

Režisora Rona Hovarda "A Beautiful Mind" ieguva ASV Kinoakadēmijas "Oskara" balvu kā gada labākā filma. "A Beautiful Mind" apteidza kinolentes "Gosforda parks" (Gosford Park), "Guļamistabā" (In the Bedrooom), "Gredzenu pavēlnieks. Gredzena brālība" un "Mulenrūža".

"A Beautiful Mind", kas sarakstīta pēc Silvijas Nasaras 1998.gada grāmatas motīviem par Nobela prēmijas laureātu, matemātiķi Džonu Nešu un viņa cīņu ar šizofrēniju, ieguva piecas "Oskara" nominācijas.

Galveno lomu filmā tēloja pērnā gada labākā aktiera "Oskara" laureāts Rasels Krovs. Filma kopumā ieguva četras galvenās balvas - arī par labāko režiju, otrā plāna aktrises tēlojumu un labāko adaptēto scenāriju.

Melnādainā aktrise Halle Berija svētdien ieguva ASV Kinoakadēmijas prestižo "Oskara" balvu kā labākā aktrise par lomu filmā "Monster's Ball". Šajā kategorijā "Oskaram" bija izvirzītas arī Džūdija Denča, Nikola Kidmena, Sisija Speiseka un Renē Zelvegere.

Berija ir vēsturē pirmā melnādainā aktrise, kura ieguvusi "Oskara" balvu par galvenās lomas tēlojumu. Turklāt viņa ir tikai trešā melnādainā sieviete-aktrise visā "oskaru" pasniegšanas vēsturē, kura ieguvusi šo balvu kādā nominācijā. Minētā balva bija Berijas arīdzan pirmā nominācija. Melnādainais aktieris Denzels Vašingtons svētdien ieguva "Oskara" balvu kā labākais aktieris par lomu filmā "Training Day". Šajā kategorijā bija izvirzīti arī Rasels Krovs, Šons Pens, Vils Smits un Toms Vilkinsons.

Vašingtona uzvara iezīmēja vēsturisku brīdi "oskaru" pasniegšanas vēsturē - pirmo reizi kopš 1963.gada melnādainais aktieris ieguvis gada labākā aktiera balvu. Pēdējo reizi tas izdevās Sidnijam Puatjē 1963.gadā par "Lilies of the Field".

Par labāko ārzemju filmu tika atzīta Bosnijas lente "Neitrālā josla" ("No Man's Land"), kurā stāstīts par bosniešu karavīru un serbu, kuri nokļūst starp divām ienaidnieku frontes līnijām.

Šī ir pirmā Bosnijas un Hecegovinas filma, kas jebkad saņēmusi "Oskara" balvu. Režisora Danisa Tanoviča filma saņēma "Zelta Globusu" kā labākā ārzemju filma un speciālo žūrijas balvu 2001.gada kinofestivālā Kannās.

Par labāko animācijas filmu tika atzīta "Šreks” ("Shrek").

Labākā otrā plāna lomas atveidotāja balvu saņēma Džims Broudbents par darbu filmā "Iris". Labākās otrā plāna aktrises Oskaru saņēma Dženifera Konelija par lomu filmā "Brīnišķīgais prāts" ("A Beautiful Mind").

Oskars par labāko mākslinieka darbu tika pasniegts filmas "Mulenrūža" veidotājiem. Uz prestižo balvu pretendēja arī kinolentes "Amēlija", "Gosforda parks", "Harijs Poters un filozofu akmens" un "Gredzenu pavēlnieks. Gredzena brālība".

Par labāko kinematogrāfiju "Oskaru" izpelnījusies filma "Gredzenu pavēlnieks. Gredzena brālība", apsteidzot filmas "Amēlija", "Melnais vanags notriekts", "Cilvēks, kura nebija tur (The Man Who Wasn't There) un "Mulenrūža".

Pēc Kinoakadēmijas vērtējuma, vislabākais kostīmmākslinieka darbs bija filmā "Mulenrūža". Šai balvai bija izvirzītas arī filmas "Dēka ar kalarotu" (The Affair of the Necklace), "Gosforda parks", "Harijs Poters un filozofu akmens" un "Gredzenu pavēlnieks. Gredzena brālība".

"Oskaru" kā labākā dokumentālā filma saņēma "Murder on a Sunday morning", apsteidzot "Childrens Underground", "Lalee's Kin: The Legacy of Cotton", "Murder on a Sunday morning", "Promises" un "War Photographer".

Par labāko montāžu prestižo balvu saņēma filma "Melnais vanags notriekts". Šajā kategorijā bija izvirzītas arī filmas "Brīnišķīgais prāts", "Melnais vanags notriekts", "Gredzenu pavēlnieks. Gredzena brālība", "Memento" un "Mulenrūža".

Pēc Kinoakadēmijas vērtējuma, labākais grims bija filmā "Gredzenu pavēlnieks. Gredzena brālība". Šajā kategorijā bija nominētas arī filmas "Brīnišķīgais prāts" un "Mulenrūža".

Oskars par labāko mūziku tika piešķirts mūzikai no filmas "Gredzenu pavēlnieks. Gredzena brālība". Šajā kategorijā "Oskaram" bija nominēta arī mūzika filmās "A.I." ("Mākslīgais intelekts"), "Brīnišķīgais prāts", "Harijs Poters un filozofu akmens" un "Mošķīši" ("Monsters, Inc.").

Savukārt prestižo balvu par labāko dziesmu saņēma dziesma "If I Didn't Have You" no filmas "Mošķīši" ("Monsters, Inc.)". Nominētas bija arī dziesmas no filmām "Kate&Leopold", "Gredzenu pavēlnieks. Gredzena brālība", "Pērlhārbora" un "Vaniļas debesis" ("Vanilla Sky").

Par gada labāko animēto īsfilmu atzina "For The Birds", kura apsteidza "Fifty Percent Grey", "Give Up Yer Aul Sins", "Strange Invaders" un "Stuble Trouble".

Labākās īsfilmas godu izpelnījās "The Accountant", pārspējot "Copy Shop", "Gregor's Greatest Invention", "A Man Thing" (Meska Sprawa) un "Speed for Thespians".

ASV Kinoakadēmija nolēma, ka labākā skaņa bijusi filmā "Melnais vanags notriekts". Šai kategorijā bija nominētas arī filmas "Amēlija", "Gredzenu pavēlnieks. Gredzena brālība", "Mulenrūža" un "Pērlhārbora".

Savukārt par labāko skaņas montāžu tika apbalvota filma "Pērlhārbora". Šajā kategorijā "Oskaram" nominēta bija arī filma "Mošķīši" ("Monsters, Inc.").

"Oskaru" par labākajiem vizuālajiem efektiem saņēma "Gredzenu pavēlnieks. Gredzena brālība", apsteidzot filmas A.I. un "Pērlhārbora".

Prestižo balvu par labāko adaptēto scenāriju saņēma "Brīnišķīgais prāts". Šajā kategorijā bija izvirzītas arī filmas "Spoku pasaule" (Ghost World), "Guļamistabā" (In the Bedroom), "Gredzenu pavēlnieks. Gredzena brālība" un "Šreks".

"Oskaru" par labāko oriģinālscenāriju piešķīra filmai "Gosforda parks", kas šajā kategorijā apsteigusi filmas "Amēlija", "Memento", "Monsters Ball" un "Varenie Tenenbaumi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!