Foto: AFP/Scanpix/LETA
Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā 18. aprīlī tiks atvērts pirmais kinoteātris šajā valstī pēc 35 gadus ilga kinoteātru aizlieguma, trešdien, 4. aprīlī, paziņoja varas iestādes.

Kinoteātru aizlieguma atcelšana, kas notika jau pērn, ir viens no liberalizācijas pasākumiem konservatīvajā islāma monarhijā.

ASV bāzētā kompānija "AMC Entertainment" ir saņēmusi pirmo licenci kinoteātru atvēršanai Saūda Arābijā. Ir gaidāms, ka šis ASV kinoindustrijas milzis tuvāko piecu gadu laikā atvērs 40 kinoteātrus 15 Saūda Arābijas pilsētās, ziņoja Saūda Arābijas valsts mediji.

"AMC plāno atvērt karalistes pirmo kinoteātri 18. aprīlī Rijādā," paziņoja Informācijas ministrijas Starptautisko komunikāciju centrs.

"AMC Entertainment" decembrī parakstīja nesaistošu vienošanos ar Saūda Arābijas plašo Valsts investīciju fondu, lai uzceltu un uzturētu kinoteātrus šajā valstī.

"Pirmās licences piešķiršana paver ļoti nozīmīgas iespējas filmu izrādītājiem," paziņoja informācijas ministrs Avads al Avads.

"Saūda Arbijas tirgus ir ļoti liels, un iedzīvotāju vairākums ... labprāt skatīsies savas iemīļotās filmas dzimtenē."

Saūda Arābijā ir vairāk nekā 30 miljoni iedzīvotāju, kuru vairākums ir jaunāki par 25 gadiem.

AMC konkurēs ar citiem industrijas smagsvariem, tostarp Dubaijā bāzēto "VOX Cinemas", kas ir vadošais šīs nozares operators Tuvajos Austrumos.

Kinoteātru atkalatvēršana ir daļa no kroņprinča Mohammeda bin Salmana īstenotajiem modernizācijas pasākumiem. Princis mēģina līdzsvarot subsīdiju samazināšanu zemu naftas cenu laikā ar lielākām izklaides iespējām, neraugoties uz konservatīvo reliģisko aprindu pretestību.

Saūda Arābijas pilsoņi pašlaik iztērē miljardiem eiro gadā, lai noskatītos filmas vai apmeklētu izklaides parkus kaimiņvalstu tūrisma centros, tostarp Dubaijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!