Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pekinas Starptautiskais kinofestivāls atsaucis no programmas "Oskara" balvu ieguvušo drāmu "Call Me By Your Name" ("Sauc mani savā vārdā"), kas vēsta par divu vīriešu mīlestību, ziņo aģentūra "Reuters".

Filma, kas "Oskara" balvas ceremonijā šogad saņēma statueti kategorijā "Labākais adaptētais scenārijs", izņemta no aprīlī paredzētā festivāla programmas, aģentūrai pavēstīja "Sony Pictures Entertainment" pārstāvis, atsakoties to sīkāk komentēt.

Lai arī homoseksualitāte Ķīnā nav aizliegta, aktīvisti apgalvo, ka dažu sabiedrības slāņu konservatīvisms reizēm rezultējas represīvās aktivitātēs. Konfliktu dēļ pērnā gada jūlijā tika atcelta geju, lesbiešu, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) konference Čendu, savukārt maijā tika slēgta lesbiešu iepazīšanās aplikācija "Rela".

Filmas atsaukšana sasaucas arīdzan ar Ķīnas centieniem ierobežot mediju saturu. Parlaments šomēnes nobalsojis par prezidenta pilnvaru ierobežojošā termiņa atcelšanu, kas pašreizējam līderim Sji Dzjiņpinam dod iespēju palikt amatā uz mūžu, kā arī kontroles pār filmu, mediju un izdevējdarbības nodošanu Komunistiskajai partijai.

Filmā atainots vienas vasaras romāns starp 17 gadus vecu zēnu un vecāku viņa tēva studentu. Sākotnēji tā tika iekļauta festivāla programmā līdzās ar citām ārvalstu filmām kā "Lean on Pete" ("Paļauties uz Pītu") un "The Square" ("Kvadrāts"), taču pēc tam atcelta, jo to nav "apstiprinājuši regulatori".

"Šī filma ir deviācija no Ķīnas sabiedriskās politikas," sacīja Vu Džians, Pekinā mītošs filmu analītiķis, piebilstot, ka filmas atsaukšana Ķīnai ir "diezgan apkaunojoša".

Ķīna jau iepriekš cenzējusi vardarbību un seksuāla rakstura ainas filmās. "Nav skaidra šīs problēmas politika, tāpēc mēs vienmēr esam pārsteigti," sacīja Ksins Jings, Pekinas LGBT centra izpilddirektors.

Festivāla organizētājs no komentāriem atteicies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!