Foto: Kadrs no filmas "Zāģeri"
Kinoteātrī "Splendid Palace" 1. decembrī pirmizrādi piedzīvos režisora Ivara Zviedra jaunā dokumentālā filma "Zāģeri", bet no 2. decembra tā būs skatāma "Splendid Palace" repertuārā, portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

"Koks ir Latvijas eksporta smagsvars, tomēr peļņa nav viegla. Uzņēmējs Romāns savā mežizstrādes biznesa vidē cenšas realizēt ideālo modeli, lai pasūtītājs ir apmierināts ar darba kvalitāti, bet strādnieks saņem regulāru un smagajam darbam adekvātu samaksu. Taču kokam ir divi gali. Pasūtītāji nemaksā, zāģi lūzt, zāģeri neievēro Romāna izstrādātos ētikas noteikumus. Smags darbs tālu prom no ģimenēm, kautiņi, dzeršana, necenzēta leksika, bēgšana un atgriešanās. Tikmēr mežs uz šo trilleri raugās no augšas un lēnām pārtop kailcirtē," filmas stāstu ieskicē tās veidotāji.

Filmas "Zāģeri" līdzautors ir režisors Andris Kalnozols, kurš pats kādu laiku strādājis mežā, filmas komandā vēl ir montāžas režisore Inese Kļava, skaņu režisors Ģirts Bišs, muzikālā noformējuma autors Toms Auniņš, mākslinieks Jānis Blanks, tehniskais direktors Pēteris Sudakovs.

Režisors un operators Ivars Zviedris, kurš lielu popularitāti iemantoja ar filmu "Dokumentālists" par kolorīto Ķemeru purva iemītnieci Intu (2012, "Lielais Kristaps" kā labākajai pilnmetrāžas dokumentālajai filmai), jau kopš savām pirmajām filmām apliecina prasmi saprasties ar tā sauktajiem vienkāršajiem cilvēkiem. Savu pirmo "Lielo Kristapu" Ivars Zviedris saņēma 2009. gadā par dokumentālo filmu "Bēgums", kas stāsta par Latvijas viesstrādniekiem, gliemežu lasītājiem Īrijā (Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma), šajā tematikā iederas arī "Atnāc, Ērik!" (2005), divas ciklā "Latvijas kods" uzņemtās īsfilmas "Štābs Ipiķi" (2013) un "Rezidenti" (2017).

Šobrīd Ivars Zviedris turpina darbu pie Nacionālā Kino centra finansētas dokumentālās filmas "Valkātājs" – par situāciju Latvijas pierobežā, kur nelegāla cilvēku pārvešana no vienas valsts uz otru jau kļūst par pastāvīgu profesiju. Vairākas filmas Ivars Zviedris veidojis kopā ar režisori un montāžas režisori Inesi Kļavu – gan "Dokumentālistu" un "Rezidentus", gan iepriekš filmas "Eksāmens" (2005) un "Gatavs" (2006).

Ivars Zviedris ir Latvijas dokumentālā kino klasiķa Anša Epnera skolnieks, līdz 2012. gadam vadīja Epnera dibināto un viņa vārdā nosaukto filmu studiju "AVE". Studējis Sporta akadēmijā, 90. gados strādājis par riteņbraukšanas treneri un šo savu talantu atcerējās pagājušajā gadā, strādājot pie "VFS Films" starptautiskā kopražojuma "Brīnišķīgie lūzeri / Wonderful Loosers" – tieši Ivaram Zviedrim tika uzticēts ar filmēšanas kameru braukt līdzi "Giro d'Italia" sacensībās un filmēt tās no iekšpuses.

No 1993. gada Ivars Zviedris vadījis reģionālo televīziju, bijis LTV ārštata korespondents, saņēmis vairākus apbalvojumus par darbu televīzijā, strādājis NEPLP (2012-2017). Latvijas Kultūras akadēmijā apguvis TV režisora un operatora specialitāti (1997-2001), izglītību papildinājis Dānijā un citur. Dokumentālā kino režijā debitējis 1999. gadā.

Tuvākie filmas seansi pēc pirmizrādes kinoteātrī "Splendid Palace" – sestdien, 2. decembrī, pulksten 12.30 un svētdien, 3. decembrī, pulksten 16.15.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!