Foto: Kadrs no filmas

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs trešdien Strasbūrā svinīgā ceremonijā paziņoja 2014. gada "LUX" kino balvas ieguvēju. Poļu filmas "Ida" sižets ir par jaunu sievieti, kas vēlas uzzināt patiesību par savu ģimeni. Tā ir personīgs emocionāls stāsts par sāpīgiem pagātnes notikumiem Eiropā.

Saņemot EP priekšsēdētāja pasniegto balvu, filmas režisors Pāvels Pavļikovskis teica: "Ida ir filma, kas spējusi uzrunāt publiku visā Eiropā. Tas liecina, ka kinonozarei joprojām ir svarīga loma sabiedrībā (..) LUX balva dod tūkstošiem Eiropas iedzīvotāju iespēju izjust kopīgas emocijas."

Sveicot uzvarētāju, EP priekšsēdētājs Martins Šulcs teica: "Eiropas filmās darbība nenotiek nezināmā vietā vai laikā. Tā risinās konkrētās vietās un konkrētā vēsturiskā kontekstā (…) Šīs filmas stāsta par mūsu kopējo vēsturi un par mūsu kaimiņtautām; tās sniedz mums ieskatu šo zemju dzīves realitātē un ļauj mums labāk izprast pašiem sevi un mūsu kaimiņu tautas.

Stāsti, ar kuriem mūs iepazīstina Eiropas kino, pāŗvarot valstu robežas, ļauj mums labāk izprast citam citu, kā arī stiprināt kopīgās piederības izjūtu.

Parlaments katru gadu pasniedz šo balvu, tādējādi atbalstot Eiropas valstu filmu izplatīšanu Eiropas Savienībā. Filmas izvēlas kino nozares speciālistu komiteja. Tā nolemj, kuras būs tās trīs filmas, kas piedalīsies oficiālajā konkursā.

Trīs 2014. gada balvai izvirzītās filmas ir slovēņu režisora Roka Bičeka filma “Klases ienaidnieks”, franču režisores Selīnes Siammas filma “Meiteņu banda”, kā arī Polijas un Dānijas kopražojuma filma “Ida”, kuras režisors ir Pāvels Pavļikovskis.

Pateicoties EP finansējumam, visas trīs finālam izvirzītās filmas tiek subtitrētas visās 24 ES oficiālajās valodās un LUX kino dienu laikā izrādītas visās 28 dalībvalstīs. Uzvarētāju noteica EP deputātu balsojums.

Kā jau ziņots iepriekš, "Ida" tika apbalvota arī ar vairākām Eiropas Kinoakadēmijas balvām un tik atzīta par Eiropas gada labāko filmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!