Foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē (LU SZF) ceturtdien, 28. novembrī, plkst. 16.30 demonstrēs filmu, kas atspoguļo četru Latvijas nostūru dzīvi jauniešu acīm. Sabiles, Kārsavas, Pilsrundāles un Staiceles skolēni filmējuši sižetus par savu dzīvi un nākotnes redzējumu, savukārt pasniedzējs un pētnieks Dmitrijs Petrenks par pašiem autoriem izveidojis filmu "Džeki".

Šajā pavasarī Valsts pētījumu programmas "Nacionālā identitāte (valoda, Latvijas vēsture, kultūra un cilvēkdrošība)" ietvaros notika Latvijas skolēnu identitāšu pētījums, izmantojot gan tradicionālas, gan radošas metodes. Vispirms pētnieki, balstoties uz iepriekšējiem pētniecības programmā veiktajiem pētījumiem izraudzījās četras vietas Latvijā - Sabili, Pilsrundāli, Staiceli un Kārsavu, kur notika fokusgrupu intervijas ar  10. un 11. klases skolēniem. Otrajā posmā skolēni  izvēlējās tēmas un mācījās filmēt, lai ar kameras palīdzību fiksētu svarīgāko savā dzīves vietā.

Valsts pētniecības programmas mērķi, kā pastāstīja projekta vadītāja profesore Inta Brikše, ir meklēt arī jaunas pētniecības metodes un panākt sazobi starp teoriju un praksi, kā arī cilvēku ikdienas dzīvi. Tāpēc radusies ideja izmantot līdzdalības video, lai pētītu jauniešu reflektētās identitātes un viņu piederības izjūtu savai dzīves vietai un Latvijai. Inta Brikše norāda, ka uzņemtie video dod ļoti daudzveidīgu materiālu analīzei, bet pirmais iespaids ir prieks par jauniešu pozitīvo skatu uz nākotni, kas disonē ar publiskajā telpā mediju kopto pesimismu.

Filma "Džeki" caur jauniešu prizmu personificē Latviju un parāda to jaunā gaismā. "Šī filma ir mēģinājums atbildēt uz jautājumu, kas ir nacionālā identitāte. Mēs skatāmies uz šo fenomenu kā uz ļoti komplicētu. Kā veidojas cilvēka identitāte, un kurā brīdī mēs to varam saukt par nacionālo. Dažādi dzīves stāsti un dzīves situācijas  ļauj paskatīties uz to no cita skatu punkta," stāsta filmas veidotājs Dmitrijs Petrenko.

Filmu veidošanā piedalījušies arī  sociologs un producents Dmitrijs Ščegoļevs un "Multimediju centra" videoinženieris un operators Dmitrijs Glazunovs. Filmu teorētiskā un metodoloģiskā ietvara vizuālo izklāstu sagatavoja Dmitrijs Petrenko un LTV producente un Komunikācijas studiju doktore sociālajās zinātnēs Solvita Denisa-Liepniece.

Jauniešu uzņemtās filmas jau noskatījušies paši autori un viņu draugi. Pēc filmas izrādīšanas Sabiles Vidusskolā skolēnu tuvinieki atzinuši, ka filma ļāvusi savu apkārtni, vidi un līdzcilvēkus ieraudzīt citā gaismā, tā lieliski atklāj reģiona unikalitāti, un vēl patīkamāk, ka šīs unikālās lietas ir parādījuši viņu bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!