Foto: Publicitātes foto. No filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" uzņemšanas

Rīgas Kino muzejs, Latvijas Kultūras akadēmijas Zinātniskās pētniecības centrs, Starptautiskās kinokritiķu asociācijas (FIPRESCI) Latvijas nodaļa un biedrība "Ekrāns" rīko starptautisku zinātnisku konferenci "Jānis Streičs un laikmetu zīmes", kas veltīta režisora 80 gadu jubilejai, portālu "Delfi" informē Rīgas Kino muzeja pārstāvji.

Konference notiks 2016. gada 20. oktobrī Rīgā, Rīgas Starptautiskā filmu festivāla (Riga IFF) ietvaros. Norises vieta – "Cafe Film Noir", Elizabetes iela 61, kinoteātrī "Splendid Palace".

Konferences mērķis ir latviešu kinorežisora un scenārista Jāņa Streiča (dz. 1936) daiļrades pētniecība, analizējot viņa uzņemtās filmas, to recepciju un kontekstu.

Konferencē uzstāsies Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela, Starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI Latvijas nodaļas vadītāja Daira Āboliņa, Dagmāra Beitnere-Le Galla, Vita Zelče Inga Pērkone, un citi. Klāt būs arī pats jubilārs Jānis Streičs.

Diskusijā "Laikmetu zīmes Jāņa Streiča filmās" piedalīsies Dita Rietuma, Viktors Freibergs, Zane Balčus, Kaspars Zellis, Jānis Streičs. Moderatore Daira Āboliņa.

Jānis Streičs ir 22 pilnmetrāžas spēlfilmu režisors, bijis arī scenārija autors gan savu, gan citu režisoru darbiem, kā arī aktieris vai epizodisku lomu tēlotājs vairākās filmās. Režisoram piemīt spilgts autorstils, kam raksturīga ironija, sadzīves elementu hiperbolizācija, filozofiskas interpretācijas, atsauces uz pasaules kultūras mantojumu un vizuāla teatralitāte. Filmām raksturīga īpaša spēja dokumentēt laikmetu ar tekstuālu un priekšmetisku detaļu starpniecību.

Streiča filmas aptver plašu tematisko un žanrisko loku – tie ir vēsturiski un mūsdienīgi stāsti, komēdijas, drāmas, to vidū viena no populārākajām latviešu filmām "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" (1981), "Mans draugs – nenopietns cilvēks" (1976), "Svešās kaislības" (1983), "Rūdolfa mantojums" (2010) un citas.

Konferences darba valoda – latviešu un angļu, tiks nodrošināts sinhronais tulkojums uz latviešu/angļu valodu. Dalība konferencē ir bez maksas.

Dienas noslēgumā, sadarbībā ar Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvu varēs noskatīties filmu "Carmen Horrendum" kinoteātra "Splendid Palace" Mazajā zālē. Biļetes uz filmu pieejamas www.rigaiff.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!