Foto: Yulia Serdyukova

Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) programmā, atklājot sadaļu "Artdocfest/Riga", pirmizrādi piedzīvojusi režisora Romana Bondarčuka filma "Ukraiņu šerifi". Filma no nākamās otrdienas, 25. oktobra, ir iekļauta kinoteātra "Splendid Palace" repertuārā, portālu "Delfi" informē Riga IFF pārstāvji.

Filmas pirmizrādē klāt bija arī filmas varoņi - ciemata "galva" Viktors Marunjaks un "šerifs" Volodomirs Krivoborodko, kā arī režisors Romans Bondarčuks un scenāriste Darja Averčenko.

Nomaļajā Ukrainas ciematā Starazburivkā, kur oficiālās policijas pārstāvji iegriežas reti, ciema priekšnieks ir atradis iedarbīgu veidu, kā cīnīties ar nekārtībām. Viņš izraudzījies un iecēlis par šerifiem divus vīrus – gudrāko un stiprāko apkaimē. Bruņojušies ar spožiem žetoniem un sagrabējušu žiguli, vietējie varoņi Viktors un Volodja traucas uz kārtējo izsaukumu. Kādam nozagtas divas pīles, sievietei uzbrūk anakonda, pa ielu klīst vīrs ar cirvi. Ciema priekšnieks nesatricināmā ticībā labajam ir gatavs dot iespēju katram – arī bezpajumtniekam Koļam, kurš reizēm ēd kaimiņu suņus, bet ir stingri apņēmies kļūt par kārtīgu cilvēku. Arī šerifi uzticīgi dara visu, kas darāms – rok kapus, iztīra skursteni, izšķir strīdus un pat sadzer ar kaimiņiem. Ierasto kārtību iztraucē ziņas par karu pierobežā un netālajā Krimā.

"Ukraiņu šerifi" ir aizkustinošs, jautrs un reizēm šokējošs stāsts par cilvēkiem kādā Dienvidukrainas ciematā, kuri par spīti notiekošajam valstī cenšas dzīvot cilvēku cienīgu dzīvi.

Līdz šim filma saņēmusi īpašo žūrijas balva Starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā IDFA (Nīderlande, Amsterdama), kas ir lielākais dokumentālā kino festivāls pasaulē, kā arī Grand Prix balva festivālā "Docs Against Gravity", Polijā, Gdiņā. Tāpat šī filma ir Ukrainas pieteikums "Oskara" nominācijā Labākā ārzemju filma 2016. gadā.

"Kad pirmo reizi satiku šī ciema priekšsēdētāju un šerifus, es biju sajūsmā: valstī, kur valda korupcija, kur atbildīgās iestādes haltūrē un milicijas nekad nav tur, kur to gaida, ļaudis nevis žēlojās, bet bija atraduši alternatīvu veidu, kā sakārtot savu dzīvi. Es nekavējoties sāku sekot viņiem ar kameru un atklāju pilnīgi citu pasauli ar savu morāli, ticību un bailēm, reizēm absurdu, bet ļoti cilvēcīgu," stāsta Romans Bondarčuks.

Foto: Yulia Serdyukova

"Tad es sapratu, ka dzīve ciematā ir paradoksu pilna, taču tā kaut kādā savā, mazākā, mērogā spoguļo visas norises valstī. Ciematā dzīvo prokrieviski noskaņots separātists, kas sāncensībā ar mēru nemitīgi cīnās par varu. Ciema iedzīvotāji baidās no kara, bet aicina vietējos stāties armijā. Viņi apvienojas, lai vāktu pārtiku un drēbes Ukrainas armijas vajadzībām. Viņi cenšas savā veidā tikt galā ar jauno realitāti, kā to tagad dara visi ukraiņi.

Sekojot nesenajiem politiskajiem notikumiem Ukrainā un šerifu personiskajiem stāstiem, esmu radījis godīgu filmu. Es to gribētu saukt par traģisku dokumentālu komēdiju," pauž filmas autors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!