Foto: Publicitātes foto

Startējot Rīgas Starptautiskajam kino festivālam (Riga IFF), jau no 2. decembra uz lielajiem ekrāniem būs skatāma Ziemeļvalstu bērnu un jauniešu filmu programma. Tās ietvaros izrādītās filmas vērtēs jauno kinomīļu žūrijas: bērnu filmu programmā par labākajiem kinodarbiem balsos skatītāji no 7 - 12 gadu vecumam, savukārt jauniešu: no 13 - 18 gadu vecumam. Žūrijas dalībniekus konkursa kārtā izvēlējās Riga IFF komanda, izvērtējot iesūtītos pieteikumus: jaunākajai kinomīļu paaudzei bija jāizdomā un jāilustrē programmas nosaukums, savukārt no jauniešiem tika gaidītas rakstiskas, foto vai videoversijas par iecienītāko filmu, portālu "Delfi" informē festivāla runasvīrs Kaspars Beķeris.

Riga IFF pārstāvji ir patīkami pārsteigti par iesūtīto pieteikumu daudzumu - vislielākā interese par festivāla filmu skatīšanos ir nākusi tieši no bērniem, dalībai pieteikusies pat vesela klase. Iesūtītie pieteikumi bijuši gan daudzveidīgu ilustrāciju, gan video formātos. Kā zīmējumi, tā elektroniski veidotās ilustrācijas un video liecības ir rūpīgi veidotas, radošas un sirsnīgi asprātīgas. 

"Mazie kinomīļi filmu vērtēšanai ir gatavojušies ļoti rūpīgi", saka festivāla veidotāji, "šī iemesla dēļ bērnu žūrijas dalībnieku skaits ir izaudzis teju dubultā no tā, kas sākotnēji ticis ieplānots". Savukārt jaunieši ir vairāk koncentrējušies tieši uz kinorecenzijām. Daudzas ir kvalitatīvas un tekstuāli saistošas, pārsvarā par jauniešiem orientētām lentēm, taču netrūkst arī labi strukturētu viedokļu par kinoklasiku. Žūriju kopumā pārstāvēs 14 dalībnieki - deviņi bērni un pieci jaunieši. Jauno kinoekspertu uzdevums būs noskatīties bērnu un jauniešu kinoprogrammās iekļautās filmas - katrā pa sešām, un balsojuma kārtā izvēlēties labāko.

Kā ziņots iepriekš, pirmo gadu notiekošais, vērienīgais kino festivāls Riga IFF šogad jaunajai kinomīļu paaudzei izrādīs sadarbībā ar vadošajiem reģiona festivāliem izveidotu Ziemeļvalstu filmu programmu, kurā apkopoti nesenākie darbi no Skandināvijas, Islandes, Somijas, Igaunijas un Latvijas. 

Bērnu programmas lepnums ir Zviedrijas un Dānijas kopražojumā tapusī animācijas filmiņa Trusēna brauciens pie Spalvu karaļa (Beyond Beyond), kas ir pirmā Zviedrijā tapusī 3D filma un šobrīd aktīvi apceļo kinofestivālus visā pasaulē. Rīgā viesosies un ar skatītājiem tiksies arī tās režisors Esbens Tofts Jakobsens. Savukārt jauniešu programma ietver pazīstamo skandināvu režisoru Lūkasa Mudisona (Zviedrija) un Ragnara Bragasona (Islande) jaunākās filmas: Mēs esam labākās! (We Are the Best!) un Metālisti (Metalhead) - spožus ierakstus abu valstu šābrīža kinematogrāfā, kuru aktualitāte sniedzas ārpus jauniešu programmas.

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) ietvaros notiks Latvijas nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps 2014", tiks rādīta Eiropas Kino akadēmijas balvai nominēto filmu programma un Eiropas filmu retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, Krievijas dokumentālo filmu festivāla programma "Artdocfest/Riga", Rīgas Kino muzeja programma "Kino 1914", filmu festivāla 2ANNAS īpaši Riga IFF sarūpētas filmu programmas un scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī Nacionālā Kino centra sagatavota plaša festivāla industrijas programma – "Riga Meetings" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!