Foto: Publicitātes foto

1. Starptautiskā Rīgas kino festivāla (Riga IFF) izskaņā bērnu un jauniešu žūrijas ir nosaukušas labākos no Ziemeļvalstu filmu programmā iekļautajiem kinodarbiem.

Kā ziņots, Riga IFF ietvaros tika izrādīta vērienīga bērnu un jauniešu filmu programma no Igaunijas un Ziemeļvalstīm, apkopojot reģiona nesenākos kinodarbus - spēles un animācijas filmas.

Vairāk kā desmit filmu programmas vērtēšanā tika iesaistītas bērnu un jauniešu žūrijas - katra izvērtēja un izvēlējās labākos kinodarbus savā vecuma grupā.

Festivāla veidotāji ir pārliecināti, ka skatītāju novērtējums ir filmai visvērtīgākā balva un cer, ka Latvijas jauno kinoekspertu lēmums palīdzēs izvirzītajām filmām turpmākajā festivālu apritē.

Jauniešu žūrija 5 dalībnieku apmērā par programmas labāko kinodarbu diskusijas laikā atzina Dānijas, Zviedrijas Jaunzēlandes un Vācijas kopražojumā tapušo Daniela Josefa Borgmana režisēto lenti "Ziloņa smagumā" ("The Weight of Elephants").

Tā ir stāsts par desmitgadīgo Adrianu, kurš distancējas no reālās dzīves, iztēlojoties, ka viņš ir zemūdens valstības karalis. Adriana rotaļīgā, sapņainā fantāziju pasaule ir pavisam citādāka nekā realitāte, kurā viņš dzīvo.

Ne viņa pastāvīgi nomāktais tēvocis, ne pārgurusī vecmāmiņa nesaprot desmitgadnieka spēles. Māte zēnu pameta agrā bērnībā, skolā viņu apceļ. Neilgi pēc tam, kad izplatās ziņas par trīs bērnu pazušanu, kaimiņos ievācas jauna ģimene.

Adrians cieši sadraudzējas ar viņu dauzonīgo, desmit gadus veco meitu Nikolu un domā, ka ir atrisinājis pazudušo bērnu noslēpumu. Žūrijas biedri - vidēji 13 gadus veci bērni uzteica gan filmas stāstu, gan tehnisko izpildījumu novērtējot filmu gan kā intriģējošu, gan meistarīgi izveidotu.

Atzinīgas atsauksmes un otras favorītes statusu izpelnījās somu filma, Ulrikas Bengts veidotā vēsturiskā drāma "Māceklis" ("The Disciple")  - stāsts par 13 gadus veco Karlu, kurš tiek atstāts pie izoletā salā esošas bākas durvīm.

Viņš šeit ieradies no bāreņu nama, lai kļūtu par valsts ieceltu palīgu ilggadējam bākas uzraugam. Apņēmības pilns pierādīt savu vērtību, viņš sadraudzējas ar uzrauga pusaugu dēlu Gustavu un veiksmīgi palīdz darbā un mājās.

Karls pamazām tiek pieņemts šajā dīvainajā un izolētajā vidē līdz brīdim, kad Hasselbonds sāk pret viņu izturēties labvēlīgāk nekā pret paša dēlu. Viņa cietsirdība pret paša dēlu pārvērš dzīvi uz salas par tirānisku un sadistisku cietumu.

Šī Ulrikas Bengts drāma pērn tika izvirzīta Oskara nominācijai labākās filmas kategorijā. Jauniešu žūrijas poiztīvākie lēmumi tika lemti par labu spēcīgām autordrāmām, tostarp zīmīgā zviedru režisora Lūkasa Mudisona jaunākajai lentei "Mēs esam labākās!" ("We are the best!") - kinodarbiem, kurus jāatklāj un, kuri atšķiras no ierastajā kino repertuārā piedāvātajām filmām.

Savukārt bērnu žūrija, kuru veidoja 9 dalībnieki vecumā līdz 11 gadiem, par labāko bērnu programmas filmu atzina Zviedrijas un Dānijas kopražojumā tapušo animācijas filmu "Trusēna brauciens pie spalvu karaļa", kuras režisors Esbens Tofts Jakobsens bija arī viens no Riga IFF viesiem un 7. decembrī pēc filmas seansa tikās ar skatītājiem.

"Trusēna brauciens pie spalvu karaļa" vēsta par mazu zaķēnu Johanu, kurš grib atgūt savu māmiņu. Katru dienu zaķēns sūta viņai pudelē ilgpilnas zīmītes.

Viņš dzīvo kopā ar savu tēvu uz kutera, kas braukā pa atklāto jūru, un kuru viņa tēvs uzskata par vienīgo drošo vietu, kur paslēpties no Spalvu karaļa, kas nozadzis Johana māmiņu.

Kādu dienu tēva prombūtnes laikā Johans pa radio saņem trauksmes signālu: Spalvu karalis atrodas netālu un plāno kaut ko nelāgu. Nezaudējot laiku, Johans dodas pretim nezināmajam, cerot atrast savu mammu.

Jauno kinoekspertu favorītes bija arī igauņu un dāņu piedzīvojumu filmas "Mazie izmeklētāji un Baltās dāmas noslēpums" un "Skrējiens pēc putniem".

Žūrijas dalībnieki tika izvēlēti konkursa kārtībā, izvērtējot iesūtītos pieteikumus: lai pieteiktos jauniešu žūrijai, Riga IFF komandai bija jāiesūta zīmēta, rakstiska vai videoversija par savu mīļāko filmu, savukārt bērnu - programmas nosaukuma ilsutrācija.

Kā vēsta festivāla organizatori, pieteikumu skaits bijis pārsteidzoši liels, it sevišķi bērnu žūrijas pretendentu vidū - iecerēto 5 žūrijas dalībnieku skaitu ir nācies palielināt līdz pat 9. Savukārt jauniešu filmas vērtēja 5 dalībnieki.

Par jauno skatītāju prieku un labsajūtu filmu seansos rūpējās Riga IFF atbalstītāji Latvijas valsts meži un saldumu ražotājs Laima - mazie kinoapmeklētāji tika pie sirsnīgām pārsteiguma balvām.

Pateicoties Laimas atbalstam, dāsnas balvas, pateicībā par atbildīgo darbu saņēma arī Riga IFF bērnu un jauniešu žūrijas.

Riga IFF bērnu un jauniešu filmu programmā ar rūpību tika apkopotas nesenākās pilnmetrāžas un īsfilmas no Ziemeļvalstīm un Igaunijas, lai iepazīstinātu jaunākās paaudzes skatītājus ar augstvērtīgu Eiropas kino.

Konkrētā kaimiņu reģiona filmas izvēlētas tādēļ, ka ir vietējiem skatītājiem gan tematiski, gan emocionāli tuvas un saprotamas.

Par prioritāti izvirzot ne tikai patīkamu, bet arī vērtīgu kino pieredzi, bērnu un jauniešu programmā atlasītās filmas tika izvēlētas arī to tematiskās aktualitātes dēļ, sasakot tajās pozitīvu un vietējo kultūrvidi bagātinošu Eiropas alternatīvu Holivudas kino klāstam.

Tāpat gan bērniem, gan jauniešiem paredzētās filmu izlases veidošanā būtisks atbalsts ir bijis Ziemeļvalstu un Baltijas mobilitātes programmas ietvaros organizētā filmu apmaiņa.

Riga IFF, mobilitātes prgrammas ietvaros ir guvis būtisku pieredzi, sastrādājoties ar Kristiansandas Starptautisko bērnu filmu festivālu Norvēģijā, kas savas gandrīz 20 gadus ilgās pastāvēšanas laikā ir kļuvis par turienes lielāko šāda veida kinonotikumu bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!