Foto: Shutterstock

Rīgas Starptautiskais kinofestivāls (Riga IFF) tuvojas izskaņai, taču vēl ir iespējams pagūt uz vairākām bērnu un jauniešu filmām, Ziemeļvalstu programmas ietvaros.

Otrdien, 9. decembrī kinoteātra Kino Citadele 13. auditorijā plkst. 16.30 būs skatāma dāņu ģimenes piedzīvojumu filma "Skrējiens pēc putniem". Režisora Kristiāna Dīkēra veidotā filma ir mundrs vēstījums par sacensību garu un vēlmi uzvarēt, apskatot, vai uzvara, liekot lietā jebkurus līdzekļus tik tiešām ir tā vērta.

Filmas stāsta centrā ir puisēna Viktora un viņa tēva Jespera aizraušanās - putnu vērošana. Kopā ar citām ģimenēm viņi piedalās Lielajās putnu sacensībās, kurās ir jāpamana visneparastākais putns.

Viktoram nav daudz draugu, sacensībās viņš vienmēr paliek otrajā vietā, taču šogad viņam ir cerība uzvarēt - galvenais sāncensis Daniels ir salauzis kāju. Viss norisinās pēc plāna, līdz sacensībās uzrodas Daniels un viņš ir tuvu uzvarai.

Viktors ir panikā un krāpjas, nenozīmīgie meli pēkšņi izvēršas milzu skandālā. Viktoram nepieciešama palīdzība. Iesakām bērniem no 7 gadu vecuma.

Savukārt trešdien, 10. decembrī plkst. 16.30 Kino Citadeles 13. auditorijā tiks izrādīta igauņu piedzīvojumu filma "Mazie izmeklētāji un Baltās dāmas noslēpums". Šī kinolente ir viens no nesenākajiem Igaunijas kino veikumiem tieši ģimenes filmu žanrā un ir no iepriekšējiem seansiem un festivāliem citviet, ir iemantojusi skatītāju atzinību.

Mijot ikdienas ainiņas ar aizraujošiem un noslēpumainiem vēstures notikumiem, Mazie izmeklētāji vēsta par četriem bērniem, kas pavada vasaras brīvdienas mierīgā Hāpsalas kūrortā. Pēkšņi viņi tiek ierauti notikumos, kas 15. gadsimtā risinājās vietējā bīskapa cietoksnī.

Bērniem jāatrisina pulksteņa zādzības noslēpums un jāatrod gadsimtiem sena apslēpta manta un formula, ar kuras palīdzību iespējams izgatavot zeltu. Iesakām bērniem no 7 gadu vecuma.

"Kino Citadeles" 13. auditorijā 10. decembra plkst. 18.30 būs skatāms Zviedrijas un Dānijas kopražojumā tapušās animācijas filmas "Trusēna brauciens pie spalvu karaļa" pēdējais seanss. Šī filmiņa ir ārkārtīgi sirsnīgs, bērniem saprotamā valodā izstāstīts stāsts par sadzīvošanu ar zaudējumu.

Rīgā viesojās arī tās režisors Esbens Tofts Jakobsens, kas skatītājus iepazīstinādams ar savu darbu, sarunā ar publiku sacīja: "Šajā filmā nestāstu bērniem neko tādu, ko viņi nezina. Es ticu, ka mēs asvus bērnus nepasargājam, no viņiem slēpjot atbildes uz jautājumiem, kas viņus interesē. No pieredzes varu teikt, ka mazie skatītāji šo filmu uztver kā piedzīvojumu."

Filma vēsta par mazu zaķēnu Johanu, kurš grib atgūt savu māmiņu. Katru dienu zaķēns sūta viņai pudelē ilgpilnas zīmītes. Viņš dzīvo kopā ar savu tēvu uz kutera, kas braukā pa atklāto jūru, un kuru viņa tēvs uzskata par vienīgo drošo vietu, kur paslēpties no Spalvu karaļa, kas nozadzis Johana māmiņu.

Kādu dienu tēva prombūtnes laikā Johans pa radio saņem trauksmes signālu: Spalvu karalis atrodas netālu un plāno kaut ko nelāgu. Nezaudējot laiku, Johans dodas pretim nezināmajam, cerot atrast savu mammu. Filma saņēmusi skatītāju balvu Kristiansandas Starptautiskajā kinofestivālā Norvēģijā - Riga IFF šāgada partnerfestivālā. Iesakām bērniem no 7 gadu vecuma.

Ziemeļvalstu bērnu un jauniešu filmu programmu noslēgts somu režisores Ulrikas Bengts filmas "Māceklis" seanss kinoteātra "Kino Citadele" 13. auditorijā 11. decembra plkst. 18.30.

Diezgan vientulīgā un drēgnā Baltijas jūras salā uzņemtā filma sākas ar ainu, kurā 13 gadus vecais Karls tiek atstāts pie bākas durvīm. Viņš šeit ieradies no bāreņu nama, lai kļūtu par valsts ieceltu palīgu ilggadējam bākas uzraugam Hasselbonda kungam.

Apņēmības pilns pierādīt savu vērtību, viņš sadraudzējas ar Hasselbonda pusaugu dēlu Gustavu un veiksmīgi palīdz darbā un mājās. Karls pamazām tiek pieņemts šajā dīvainajā un izolētajā vidē līdz brīdim, kad Hasselbonds sāk pret viņu izturēties labvēlīgāk nekā pret paša dēlu.

Šī emocionāli piesātinātā vēsturiskā drāma ir krāšņs un vizuāli nevainojams vēstījums par problēmām ģimenes attiecībās un nespēju sadzīvot ar pagātnē pieredzētiem satricinājumiem. Filma 2013. gadā tika izvirzīta kā Somijas kandidāte Oskara nominācijai labākās ārzemju filmas kategorijā.

Māceklis tiek izrādīta kopā ar islandiešu īsfilmu "Vaļu ieleja" - smeldzīgu ģimenes drāmu, kas lepojas ar izcilu vizuālo estētiku un nomināciju prestižajai Eiropas Kinoakadēmijas balvai. Iesakām bērniem no 13 gadu vecuma.

Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) bērnu un jauniešu filmu programmā ar rūpību ir apkopotas nesenākās pilnmetrāžas un īsfilmas no Ziemeļvalstīm un Igaunijas.

Šī kaimiņu reģiona filmas ir vietējiem skatītājiem kā tematiski, tā emocionāli tuvas un saprotamas. Par prioritāti izvirzot ne tikai patīkamu, bet arī vērtīgu kino pieredzi, bērnu un jauniešu programmā atlasītās filmas ir izvēlētas arī to tematiskās aktualitātes dēļ, sasakot tajās pozitīvu un vietējo kultūrvidi bagātinošu Eiropas alternatīvu Holivudas kino klāstam.

Tāpat, gan bērniem, gan jauniešiem paredzētās filmu izlases veidošanā būtisks atbalsts ir bijis Ziemeļvalstu un Baltijas mobilitātes programmas ietvaros organizētā filmu apmaiņa.

Riga IFF, mobilitātes prgrammas ietvaros ir guvis būtisku pieredzi, sastrādājoties ar Kristiansandas Starptautisko bērnu filmu festivālu Norvēģijā, kas savas gandrīz 20 gadus ilgās pastāvēšanas laikā ir kļuvis par turienes lielāko šāda veida kinonotikumu bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!