Foto: Andrejs Strokins

Jau ceturto gadu Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (Riga IFF) iekļauta programma "Artdocfest/Riga", kurā šogad tiks demonstrētas 11 filmas, kā arī gaidāmas tikšanās ar filmu veidotājiem un nozīmīgas diskusijas, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Šogad "Artdocfest/Riga" filmu klāsts gan tematiskajā, gan radošajā ziņā izceļas ar daudzveidību, vienlaikus saglabājot līdzšinējo reglamentu. Visas filmas ir Latvijas pirmizrādes, kas izraudzītas atbilstoši "Artdocfest" manifestā definētajiem principiem, par galveno atlases kritēriju izvirzot māksliniecisko augstvērtīgumu. Kā ierasts, publikai pēc katra kinoseansa būs iespēja apspriest filmu ar tās autoriem.

2017. gada programmu atklās filma "Pārāk brīvs cilvēks", kas pirmizrādi piedzīvoja pilnībā izpirktā seansā lielākajā Maskavas kinozālē ar 1500 sēdvietām. Ļoti drīz tā pārspēja Krievijā uz dokumentālā kino seansiem pārdoto biļešu rekordu, bet pēc tam saņēma kinokritiķu balvu kā 2016. gada labākā filma.

Saglabājot fokusējumu pievērsties aktuālām tēmām, "Artdocfest/Riga" izrādīs tādas filmas kā, piemēram, "Oļega izvēle", ko tās autori dažādu iemeslu dēļ nevar izrādīt Krievijā. Varēs skatīt arī Krievijā izrādīto un "Artdocfest" apbalvoto Latvijas filmu "Kailā dzīvība". Īpaši izceļams darbs, kas kļuva ne vien par kinematogrāfisku, bet arī sabiedrisku notikumu šī gada Berlīnes kinofestivālā, ir "Process: Krievijas valsts pret Oļegu Sencovu". Filma seko Krimā dzimušajam režisoram un aktīvistam, kam piespriests 20 gadu cietumsods. Filma izraisījusi plašus protestus pasaulē - gan Eiropas Filmu Akadēmija, gan tādas personības kā Pedro Almodovars un Džonijs Deps izteikuši savu atbalstu Sencova atbrīvošanai.

Skatītājus gaidīs Lietuvas un Ukrainas dokumentālā kino skolas klasiķu veikums. "Galvenā loma" - režisora Sergeja Bukovska radītais paša mātes portrets - saņēma Ukrainas pirmo nacionālo kino balvu kā labākā dokumentālā filma. Savukārt Audrjusa Stoņa poētiskais audekls "Sieviete un ledājs" ir godalgots daudzos starptautiskos kinofestivālos.

Festivālā klasika mīsies ar avangardu. Tāds, piemēram, ir Pēterburgas kinoskolas studentes darbs "Truši starmešu gaismā". Šī filma uzņemta stilā, ko kinokritiķe un mākslas zinātniece Zara Abdullajeva apzīmējusi kā post-dok, un uzlūkojama kā provokācija konservatīvai publikai.

Katra "Artdocfest/Riga" filma sniedz ierosmi diskusijām, tāpēc filmu programmu papildinās četri diskusiju vakari par tēmām, kas saistītas ar kino un politiku.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls šogad norisināsies no 7. - 17. septembrim. Apskatīt pilnu "Artdocfest/Riga" programmu, kā arī iegādāties biļetes iespējams festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!