Foto: LETA
Noslēdzies Nacionālā Kino centra (NKC) izsludinātais 2017. gada filmu ražošanas konkurss, kurā valsts atbalstu kopumā saņēmušas 22 filmas. Lielākais finasējums piešķirts trim spēlfilmām – Andra Gaujas (attēlā) "Nekas mūs neapturēs", Viestura Kairiša "Pilsēta pie upes" un Jāņa Ābeles "Jelgava '94", liecina NKC mājaslapā publicētā informācija.

280 000 eiro piešķirti režisora Andra Gaujas filmas "Nekas mūs neapturēs" ražošanas uzsākšanai. Filma iecerēta kā attiecību trilleris, kura centrā ir ekscentriskais mūzikas producents Ralfs (lomā Regnārs Vaivars). Viņš pārliecina savu sievu, meitu un mīļāko sadzīvot visām kopā, jo negrib zaudēt nevienu no viņām, taču šis eksperiments strauji pārvēršas nežēlīgā cīņā, kur katrs cīnās par savām interesēm. Beidzot Ralfs saprot, ka tā īsti mīl tikai vienu cilvēku – savu meitu.

Filmas scenārija autors un režisors Andris Gauja, operators Aleksandrs Grebņevs, mākslinieks Jurģis Krāsons, producenti Andris Gauja un Ilze Krūmiņliepa, studija "Riverbed".

Filmai "Jelgava '94" ražošanas uzsākšanai piešķiri 259 339 eiro. Filma veidota pēc Jāņa Joņeva populārā un starptautiski atzītā tāda paša romāna motīviem. 1994. gads, pasaule skumst par Kurta Kobeina nāvi, Jelgavas iedzīvotāji pārbijušies no izbēgušajiem cietumniekiem, bet devītās klases skolnieks Jānis nolemj kļūt par skarbu metālistu, lai iepatiktos jaunajai klasesbiedrenei, kura nezina, ka viņš līdz šim bijis neievērojams "zubrītājs"…

Filmas scenārija autors ir Matīss Gricmanis, režisors Jānis Ābele, operators Aigars Sērmūkšs, mākslinieks Aivars Žukovskis, producente Antra Cilinska, Jura Podnieka studija.

Viestura Kairiša filmai "Pilsēta pie upes" piešķirti 259 339 eiro ražošanas uzsākšanai. Filma veidota pēc Gunara Janovska romāna motīviem un ir stāsts par Latvijai dziļi sāpīgu un būtisku vēstures periodu – laika posmu no 20. gadsimta 30. gadu beigām līdz Otrā pasaules kara izskaņai. Daiļkrāsotājs Ansis, saukts arī par Hansu, dzīvo kādā Latvijas provinces pilsētā un mīl gan ebreju meiteni Zislu, gan latvieti Naigu. Profesijas dēļ Ansis ir spiests piedalīties visu režīmu "noformēšanā", bet visgrūtāk ir palikt pašam, nenododot nevienu. Ar saviem it kā naivajiem lēmumiem viņš piedzīvo garīgu un eksistenciālu izaugsmi, un rīcības rezultāts ir varonīgs – neiespējamos apstākļos Ansis tomēr izdzīvo kā cilvēks.

Scenārija autors un režisors Viesturs Kairišs, operators Gints Bērziņš, māksliniece Ieva Jurjāne, producents Guntis Trekteris, studija "Ego Media".

Kopumā NKC atbalstīto Atbalstīto projektu skaitā ir piecas spēlfilmas, septiņas animācijas filmas un desmit dokumentālās filmas. Filmu ražošanas projektu konkursa finansējums ir 1 744 214 eiro, no tā 620 484 eiro piešķirts jau uzsāktu projektu ražošanas turpināšanai un 1 123 730 eiro – jaunu projektu ražošanas uzsākšanai.

Bez jau minētajām trīs spēlfilmām, kas ir jauni projekti, atbalsts piešķirts režisora Andreja Ēķa filmas "Nesmēķējiet gultā" ražošanas uzsākšanai, kā arī Jevgēņija Paškēviča filmas "Ko zina klusā Gerda" ražošanas turpināšanai.

Spēlfilmu ekspertu komisijas pārstāvis, režisors un pedagogs Pēteris Krilovs uzsver, ka šogad eksperti ir īpaši ņēmuši vērā potenciālo kinoskatītāju vajadzību pēc tematiska, žanriska un citādi daudzveidīga spektra, arī režisoru pieredzes ziņā šogad izveidojusies plaša amplitūda no debitanta līdz daudzu pilnmetrāžas dokumentālo un spēlfilmu autoram.

Kā liecina informācija NKC mājaslapā, animācijā atbalstīta trīs projektu ražošanas turpināšana, starp tiem divas pilnmetrāžas animācijas filmas, un četri jauni projekti, no tiem finansiāli ietilpīgākais – režisores Signes Baumanes "Mans laulību projekts", kuram savu atbalstu apliecinājusi arī plaša sabiedrība Latvijā un pasaulē, atbalstot topošo filmu kolektīvā finansējuma platformā "Kickstarter".

Konkursā atbalstīta arī astoņu dokumentālo filmu ražošanas turpināšana, ko veido režisori Inese Kļava, Ieva Ozoliņa, Antra Cilinska, Laila Pakalniņa, Dāvis Sīmanis, Ivars Zviedris, Romualds Pipars, kā arī divi jauni projekti, ko veido režisori Ivo Briedis un Kaspars Roga.

Plašāk par visām atbalstītajām filmām – NKC mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!