Foto: AFP/EPA/AP/Scanpix/LETA
23. janvārī Losandželosā tika nosaukti ASV kinoakadēmijas 2018. gada "Oskara" balvas nominanti, starp kuriem viennozīmīga līdere ir meksikāņu režisora Giljermo del Toro filma "Ūdens forma" ("Shape of Water"). Filma uz prestižo kinoapbalvojumu pretendē 13 kategorijās, tostarp arī tās galvenās lomas izpildītāja Sallija Hokinsa kategorijā "Labākā aktrise".

Par labākās aktrises titulu ar Hokinsu cīnīsies Fransisa Makdormana par lomu filmā "Trīs paziņojumi pie Ebingas, Misūri štatā" ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"), Margo Robija par lomu filmā "Es, Tonija" ("I, Tonya"), Serša Ronana par lomu filmā "Laiks lidot" ("Lady Bird"), kā arī Merila Strīpa par lomu filmā "Slepenie dokumenti" ("The Post").

Plašāk par visām šī gada "Oskara" balvas nominācijām – ASV kinoakadēmijas mājaslapā.

Sallija Hokinsa – 'Ūdens forma'

Meksikāņu režisora Giljermo del Toro filma "Ūdens forma" ("The Shape of Water") uz "Oskara" balvu pretendē 13 kategorijās, tostarp arī galvenās lomas atveidotāja Sallija Hokinsa, kura atpazīstamību izpelnījās pēc 2008. gada Maika Lī filmas "Laimīgajiem veicas" ("Happy-Go-Lucky"). "Ūdens formā" viņa atveido mēmu ASV militārās bāzes apkopēju Elaizu, kura iemīlas noslēpumainā cilvēkā–amfībijā un metas viņus glābt no armijniekiem. Hokinsa par šo lomu jau tika nominēta "Zelta globusam" kategorijā "Labākā dramatiskā aktrise" un BAFTA balvai kategorijā "Labākā aktrise".

Foto: AP/Scanpix/LETA

Fransisa Makdormana – 'Trīs paziņojumi pie Ebingas, Misūri štatā'

Fransisa Makdormana, kura pazīstama no filmām "Sadedzināt pēc izlasīšanas" (" Burn After Reading") un "Fargo", par Mildredas lomu Mārtina Makdonaha filmā "Trīs paziņojumi pie Ebingas, Misūri štatā" ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri") šogad jau saņēma "Zelta globusu" kategorijā "Labākā dramatiskā aktrise" un BAFTA apbalvojumu kategorijā "Labākā aktrise". Filmā viņa atveido vientuļo māti, kuras meita ir izvarota un nogalināta, bet policija nespēj atrast vainīgo. Sīkstā Mildreda nolemj neklusēt par pilsētiņas likumsargu nolaidīgo attieksmi un ķeras pie notikumu risināšanas klāt pati.

Margo Robija – 'Es, Tonija'

Filmu "Volstrītas vilks" ("The Wolf of Wall Street") un "Pašnāvnieku vienība" ("Suicide Squad") aktrise Margo Robija uz patiesiem notikumiem balstītajā sporta drāmā "Es, Tonija" ("I, Tonya") atveido trūcīgu, bet ļoti neatlaidīgu un talantīgu daiļslidotāju, kuru dzīve nemitīgi sit gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Amerikāņu daiļslidošanas čempiones Tonijas Hārdingas bijušais vīrs kopā ar viņas miesassargu satraumē Hārdingas sāncensi Nensiju Keriganu, cerot tādējādi nodrošināt viņai iespēju piedalīties ASV Ziemas olimpiskajās spēlēs Lillehammerē 1994. gadā. Kad tas nāk gaismā, Hārdingu uz mūžu diskvalificēja no jebkādām daiļslidošanas sacensībām. Robija par šo lomu bija nominēta "Zelta globusam" kategorijā "Labākā aktrise komēdijā vai mūziklā" un BAFTA apbalvojumam kategorijā "Labākā aktrise".

Foto: Vida Press

Serša Ronana – 'Laiks lidot'

Īru–amerikāņu aktrise Serša Ronana savos 23 gados var lepoties ar trim "Oskara" un četrām BAFTA nominācijām, kā arī ar "Zelta globusu" kategorijā "Labākā aktrise komēdijā vai mūziklā". Pēdējais apbalvojums viņai piešķirts tieši par dumpīgas pusaudzes Kristīnes atveidošanu aktrises Grētas Gervigas režijas debijas filmā "Laiks lidot" ("Lady Bird"). Viņa alkst piedzīvojumus un iespējas, ko nerod savā Sakramento katoļu vidusskolā vai gādīgās mātes paspārnē. Viņa vēlas prom – uz Ņujorku. Vietu, kur, viņasprāt, notiek īstā dzīve. Filma vēsta par Kristīnes pēdējo gadu vidusskolā, tostarp arī pirmo mīlestību un pieteikšanos augstskolā.

Merila Strīpa – 'Slepenie dokumenti'

Merila Strīpa ar šo nomināciju turpina nostiprināt savu visu laiku "Oskara" balvai nominētākās aktrises statusu – viņa uz balvu pretendē jau 21. reizi savā karjerā, savukārt statueti saņēmusi trīs reizes. Stīvena Spīlberga jaunākajā veikumā "Slepenie dokumenti" ("The Post") Strīpa spēlē kopā ar Tomu Henksu un atveido pirmo ASV izdevēju–sievieti Keju Greiemu, kura vada savas ģimenes laikrakstu "The Washington Post". Žurnālistu rīcībā ir nonākuši slepeni valdības dokumenti, kas liecina par ilgstošu nolaidību Vjetnamas kara stratēģijā. Tēva un vīra nāves iedragātā Greiema nolemj publicēt valdību atmaskojošos dokumentus, neskatoties uz toreizējā prezidenta Ričarda Niksona draudiem un mēģinājumiem ierobežot preses brīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!