Foto: DELFI

Programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" topošās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopražojuma filmas "Baltijas jaunais vilnis" pirmizrāde plānota nākamā gada aprīlī, pavēstīja Nacionālā Kino centra (NKC) vecākā referente ražošanas jautājumos Zanda Dūdiņa.

Pēc viņas paustā, patlaban turpinās filmas uzņemšana. Filmēšana vēl plānota gan Latvijā, gan Lietuvā un Igaunijā, turklāt paralēli notiek darbs ar arhīva materiāliem.

NKC informācija liecina, ka "Baltijas jaunais vilnis" ir stāsts par pasaules kino vēsturē unikālu parādību - Baltijas poētiskā dokumentālā kino skolu un tās veidotājiem Baltijas valstīs. Jaunie filmu veidotāji 20.gadsmita 60.gados aiz padomju dzelzs priekškara izaicināja tā laika plakātisko un propagandas piesātināto dokumentālo kino, sākdami uzņemt cilvēcības caurstrāvotas, jēgpilnas un tēlainas filmas.

Filmā dokumentālisti Audris Stonis un Hercs Franks risina kinematogrāfisku starppaaudžu sarunu par laiku, telpu, mūžību un kino. Filmas stāstā iesaistīti arī tādi triju valstu dokumentālā kino meistari kā Uldis Brauns, Ivars Seleckis, Aivars Freimanis, Marks Sosārs, Andress Sēts, Robertas Verba un Henriks Šabļevičs.

Dūdiņa pavēstīja, ka plānotais filmas finansējums ir 280 486 eiro, tostarp NKC kopējais finansējums filmas tapšanai - 104 000 eiro.

Filmas režisori ir Kristīne Briede un Audrius Stonis, scenārija autore - Briede, operators - Valdis Celmiņš un Audrius Kemežis, savukārt producents - Uldis Cekulis. Filma tapusi studijā "VFS Films".

Pēc NKC informācijas, Briede ir režisore, producente un kultūras darbiniece. Viņa par scenāristi, producenti, režisori un operatori dažādos kultūras, mākslas un sabiedrības integrācijas projektos strādā no 2009.gada.

Savukārt Stonis ir Lietuvā un pasaulē pazīstams dokumentālists, turklāt viens no slavenākajiem Lietuvas režisoriem. Dokumentālā filma "Ramins", kuru Stonis uzņēma sadarbībā ar "VFS Films", 2012. gadā tika izvirzīta kā Lietuvas pretendente ASV kinoakadēmijas "Oskara" balvai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!