Kopš nacionālās pirmizrādes 25. oktobrī Dāvja Sīmaņa filmu "Tēvs Nakts" noskatījušies jau 6000 skatītāju, liecina biļešu pārdošanas dati par filmas izrādīšanas pirmo nedēļas nogali.

Šī ir Sīmaņa otrā spēlfilma, kas vēsta par drosmīgo rīdzinieku Žani (īstajā vārdā Jāni) Lipki un viņa ģimeni, kas Otrā pasaules kara laikā savā mājā no nāves izglāba vairāk nekā 50 cilvēku.

Kā informē filmas veidotāji, pirmajā nedēļas nogalē pēc pirmizrādes filma tika plaši apmeklēta arī Latvijas reģionos – Tukumā, Cēsīs, Rēzeknē, kur bija tikšanās ar skatītājiem, kā arī Talsos, Valmierā, Ventspilī, Madonā un Siguldā.

Pēc pirmizrādes aktīvi turpināsies filmas seansi Rīgā un citos Latvijas reģionos, tāpat gaidāmas tikšanās ar filmas radošo grupu – 29. oktobrī pulksten 18.30 īpašais seanss notiks Ventspils kinoteātrī "Rio", bet 31. oktobrī pulksten 18.30 filmas komanda reģionālo tūri noslēgs Liepājā, koncertzālē "Lielais Dzintars". 1. un 6. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace" gaidāma tikšanās ar filmas radošo grupu – aktieri Artūru Skrastiņu, režisoru Dāvi Sīmani un filmas producentu Gintu Grūbi. Sarunu pirms filmas seansa vadīs kinokritiķe Daira Āboliņa.

Jau 2. novembrī filmas veidotāji kinoteātrī "Splendid Palace" piedāvās arī īpašo seansu skolēniem un jauniešiem sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu. Filmas seansu ievadīs vēsturnieka Kaspara Zeļļa lekcija.

Savukārt 5. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace" būs īpašs seanss visiem interesentiem, kuri vēlas uz filmas tēmu raudzīties plašāk. Pirms filmas izrādīšanas būs tikšanās ar rakstnieci Inese Zanderi, kuras grāmatas "Puika ar suni. Stāsts par nosargātu noslēpumu" galvenā varoņa prototips ir leģendārā ebreju glābēja Žaņa Lipkes dēls Zigfrīds Ojars, un Žaņa Lipkes memoriāla direktori Lolitu Tomsoni, kura izdošanai gatavo atmiņu grāmatu "Cilvēkglābējs – Žanis Lipke", apkopojot Lipkes izglābto cilvēku atmiņas un paša Žaņa dokumentālu stāstījumu par notikumiem Otrā pasaules kara gados. Šī monogrāfija iznāks novembra vidū. Sarunā piedalīsies arī tulkotāja Ieva Lešinska, kura latviešu valodā tulkojusi vēsturnieka Timoteja Snaidera grāmatu "Melnā zeme", kas stāsta arī par Žani Lipki un pēta holokausta notikumus. 5. novembra seansā gaidāma ne vien saruna par vēstures kontekstu un to, kā mēs šos notikumus redzam šodien, bet arī lasījumi no topošajām grāmatām. Ar plašāku informāciju par filmu un gaidāmajiem seansiem iespējams iepazīties "Tēvs Nakts" mājaslapā.

Jau pirmajās dienās pēc filmas demonstrēšanas "Tēvs Nakts" izraisījusi diskusijas kā skatītāju un kinokritiķu vidū, tā arī sociālajos medijos. Filma skatītājos raisījusi pārdomas un izvirzījusi jautājumus gan par glābšanas fenomenu, gan vēstures notikumiem, gan arī likusi domāt par līdzpārdzīvojumu. Latvijas Republikas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga pēc filmas pirmizrādes rakstīja: "Tēvs Nakts" ir ne tikai aizraujoša un satriecoša kinofilma kā patstāvīgs mākslas darbs, tas ir patiess stāsts par Žani Lipki, vienkāršu strādnieku no četrdesmito gadu Ķīpsalas, kurš sekoja savai sirdsapziņai un necilvēcīgos vācu okupācijas gados glāba daudzus desmitus Latvijas ebreju no drošas nāves, pats gadiem ilgi riskējot ar savu un savu tuvinieku dzīvību. Žanis Lipke ir vārds, kuru katram latvietim vajadzētu zināt un cienīt. Filma par viņu ir mūsu valsts simtgadei vispiemērotākā dāvana."

Dāvja Sīmaņa "Tēvs Nakts" ir viena no 16 filmām, kas tapusi programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei", un tā ir pirmā Latvijas spēlfilma, kas veltīta holokausta notikumiem Latvijā, vēstot par rīdzinieka Žaņa Lipkes un viņa ģimenes drosmīgo rīcību, Otrā pasaules kara laikā glābjot nāvei nolemtos ebrejus. Vēsturiskā filma arī kļuvusi par nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nominanti 12 kategorijās, tostarp Labākā pilnmetrāžas filma, Labākais režisors, Labākais aktieris.

Filma veidota studijā "Mistrus Media", kas strādājusi arī pie Viestura Kairiša filmas "Melānijas hronika", ko Latvijā noskatījās vairāk nekā 80 000 skatītāju. Filmas radošajā komandā ir režisors Dāvis Sīmanis, kurš scenāriju veidojis kopā ar Matīsu Gricmani, producenti Gints Grūbe, Antra Gaile un Inese Boka-Grūbe, māksliniece Kristīne Jurjāne, operators Andrejs Rudzāts, montāžas režisors Andris Grants un grima māksliniece Sarmīte Balode. Galvenās lomas filmā atveido Artūrs Skrastiņš (Žanis Lipke), Ilze Blauberga (Johanna Lipke), Matīss Kipļuks (Lipkes jaunākais dēls Zigis), Mihails Karasikovs, Milena Gulbe, Toms Treinis, Štefens Šoimans (Steffen Scheumann) un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!