Vēl pirms Latvijas pirmizrādes 26. februārī, spoži sevi pieteikusi latviešu režisora Renāra Vimbas debijas spēlfilma "Es esmu šeit". Tās pasaules pirmizrāde gaidāma Berlīnes Starptautiskajā kino festivālā, kur filma iekļauta konkursa programmā "Generation", portālu "Delfi" informēja "Tasse Film" pārstāvji.

Programmā "Generation" šogad no visas pasaules bija pieteiktas vairāk nekā 2000 pilnmetrāžas un īsfilmu. Programmas kategorijā "14plus" iekļautas 15 pilnmetrāžas filmas, kuras vērtēs profesionālā žūrija, kā arī vienai no filmām īpašā jauniešu žūrija piešķirs "Kristāla lāci". Filmas pasaules pirmizrāde Berlīnes kinofestivālā gaidāma 14. februārī.

Režisora Renāra Vimbas spēlfilma ir pirmais autora pieteikums pilnmetrāžā. Kā to raksturo filmas veidotāji, tas ir izsmalcināts sievietes rakstura veidošanās portretējums – pieaugšanas stāsts, kuru caurvij vientulības, vilšanās un pirmās mīlestības pārdzīvojums.

Galveno varoni – 17 gadus veco meiteni Raju atveido Latvijas Kultūras akadēmijas studente Elīna Vaska. Raja dzīvo mazā lauku saimniecībā kopā ar valdonīgo vecomāti Olgu (Ruta Birgere) un mazo brāli Robi (Andžejs Jānis Lilientāls). Baiss notikums pārvērš māsas un brāļa dzīvi, liekot meitenei pieņemt lēmumus, no kādiem vairītos pat pieaugušie.

"Latvijas kino ienāk jauna paaudze. Tas nozīmē, ka aug konkurence un arī filmu kvalitāte. Filmas "Es esmu šeit" nonākšana uz ekrāniem ir vēl viens spēcīgs Latvijas kino pieteikums pasaulē, kas noteikti iedvesīs jaunas vēsmas būtisku stāstu un būtisku tēmu risināšanā uz lielā ekrāna," jaunu Latvijas režisoru atbalstīšanas nozīmi uzsver viena no filmas producentēm Aija Bērziņa.

Mūziku filmai komponējis Ēriks Ešenvalds, to Latvijas Radio studijā ieskaņojis Valsts akadēmiskais koris "Latvija". Pazīstamajam Latvijas komponistam šis ir pirmais skaņu celiņš pilnmetrāžas kinofilmai.

"Režisora un komponista kopdarbs veidojās dabiski, jo kopā abi strādājuši jau multimediālās simfonijas "Ziemeļu gaisma" ietvaros. Sadarbības turpināšana Renāra Vimbas pirmās spēlfilmas skaņu celiņa izveidē bija likumsakarīga. Domāju, ka rezultāts būs brīnišķīgs pārsteigums skatītājiem kā Latvijā, kur šo pazīstamo muzikālo rokrakstu varēsim novērtēt citā gaismā, gan citviet pasaulē, kur šāds kopdarbs atklās gan Latvijas kino, gan mūzikas īpašo noskaņu," par komponista un režisora sadarbību stāsta viena no filmas producentēm Alise Ģelze.

"Es esmu šeit" ir arī pirmā studijas "Tasse Film" pilnmetrāžas spēlfilma, un tās iekļaušana prestižajā Berlīnes kino festivāla konkursā ir daudzu talantīgu kino veidotāju nopelns. Viens no tiem ir arī filmas operators – islandietis Arnars Torisons (Arnar Thorisson)

"Šī ir laba filma, tā stāsta par cilvēcisko būtību. Par dabisko, cilvēcisko ikdienu, no kādas sastāv lielākā daļa mūsu dzīves, taču mēs nereti to nepamanām. Darbā pie šī projekta man lieti noderēja pieredze dokumentālajā kino," stāsta islandiešu operators.

Lomas atveido arī Edgars Samītis, Zane Jančevska, Indra Briķe, Rēzija Kalniņa, Jānis Kirmuška, Sandra Kļaviņa un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!