Foto: Reuters/Scanpix
Filmas "12 Years a Slave" ("12 gadi verdzībā") veidotājs Stīvs Makvīns kļūs par jaunāko kinorežisoru, kam pasniegs Lielbritānijas Filmu institūta (BFI) balvu par izcilu ieguldījumu kino, vēsta britu laikraksts "The Guardian".

Britu režisors prestižo apbalvojumu saņems svinīgā ceremonijā 15. oktobrī, sešas dienas pēc viņa 47. dzimšanas dienas.

Makvīns, kuram 1999. gadā tika piešķirta Tērnera balva, izlaidis godalgotās filmas "Hunger" ("Bads"), "Shame" ("Kauns") un "12 Years a Slave".

Iepriekšējos gados BFI balvu saņēmušas aktrises Vanesa Redgreiva un Elizabete Teilore, kā arī režisori Mārtins Skorsēze, Kens Loučs un Denijs Boils.

"Pirms 28 gadiem es pirmoreiz iegāju BFI bibliotēkā un kinoteātrī. Grūti aptvert, ka tagad būšu institūta goda biedrs līdzās tik daudziem izciliem cilvēkiem. Esmu ļoti pagodināts," sacīja Makvīns.

BFI balvu par ieguldījumu kino pasniedz kopš 1983. gada. Līdz šim tā pasniegta apmēram 80 cilvēkiem.

Makvīns būs jaunākais vīrietis un jaunākais režisors, kam balva pasniegta. Taču viņš nebūs visjaunākais balvas saņēmējs, jo šis tituls pienākas aktrisei Helēnai Bonemai Kārterei, kura balvas saņemšanas brīdī 2012. gadā bija 46 gadus veca.

Atgādinām, ka Stīva Makvīna filma "12 Years a Slave" 2014. gadā saņēma "Oskara" balvu kā gada labākā kinolente. 2014. gada nogalē pazīstamais režisors viesojās Rīgā, lai Eiropas kinoakadēmijas balvu ceremonijā tiktu godināts par sasniegumiem kino industrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!