Foto: Kadrs no Anša Epnera filmas "Priekšvārds"
Nacionālais kino centrs (NKC), Latvijas Kultūras akadēmija un Latvijas Nacionālais arhīvs aicina uz kinorežisora Sergeja Eizenšteina 120. dzimšanas dienas svinībām kinoteātrī "K Suns" 2018. gada 22. janvārī.

Kā portālu "Delfi" informē NKC pārstāve Kristīne Matīsa, svinību programmā būs divi filmu seansi (pulksten 16.00 un 19.00) ar Dāvja Sīmaņa un Jāņa Putniņa ievadvārdiem, otrajā seansā – Platona Buravicka oriģinālmūzika Eizenšteina slavenākajai filmai "Bruņukuģis Potjomkins". Ieeja uz abiem seansiem bez maksas.

Rīgā dzimušais kinorežisors un teorētiķis Sergejs Eizenšteins (Сергей Эйзенштейн, 22.01.1898.– 11.02.1948.) ir pasaulē slavenākais un ietekmīgākais filmu veidotājs, kas teritoriāli saistīts ar Latviju. Par sevi Eizenšteins teicis: "Tipisks puika no Rīgas. Puisēns no labas ģimenes. Tāds es paliku līdz sirmam vecumam."

Sergeja Eizenšteina darbi ir būtiska pasaules kinovēstures sastāvdaļa – filmas "Bruņukuģis Potjomkins" (1925), "Aleksandrs Ņevskis" (1938), "Ivans Bargais" (1945-48) un citas. Sergeja Eizenšteina daiļrade iedvesmojusi daudzus pasaules kinorežisorus saviem meklējumiem vai "variācijām par Eizenšteina tēmu", un izcilā kinorežisora pēdas atrodamas arī Latvijas kinovēsturē.

Svinību programma būs neliels ieskats Latvijā tapušajā "eizenšteiniānā" – filmās, kurās Latvijas režisori Ansis Epners, Hercs Franks un Dāvis Sīmanis interpretējuši Eizenšteina biogrāfiju, daiļradi un tās motīvus.

Dzimšanas dienas īpašais pasākums būs Eizenšteina slavenākās filmas "Bruņukuģis Potjomkins" izrāde ar dzīvo mūziku – jaunu un oriģinālu filmas muzikālo pavadījumu izveidojis komponists un pianists Platons Buravickis.

Seansi kinoteātrī "K.Suns":

Pulksten 16.00
Režisora Dāvja Sīmaņa ievadvārdi
Filmu programma:
Sergejs Eizenšteins. Priekšvārds (1978, režisors Ansis Epners, 10`)
Atmoda (1979, Hercs Franks, 10`)
Escaping Riga (2014, Dāvis Sīmanis, 68`)

Pulksten 19.00
Režisora Jāņa Putniņa ievadvārdi
"Bruņukuģis Potjomkins" / Броненосец "Потемкин"
(1925, režisors Sergejs Eizenšteins, 66', krievu valodā ar latviešu subtitriem,
filma no kolekcionāra Jāņa Freiberga 35mm filmu kolekcijas)
Filmas muzikālā pavadījuma autors un izpildītājs – Platons Buravickis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!