Dāņu kinorežisors Larss fon Trīrs, kā arī Latvijas lielākais mecenāts un kinoproducents Boriss Tetervs bijuši starp pretendentiem, kuri trešdien, 28. novembrī "Sotheby's" izsolē vēlējušies iegādāties izcilā krievu kino ģēnija Andreja Tarkovska privāto arhīvu.

Tarkovska arhīvs sastāv no režisora piezīmju grāmatiņām, filmu scenāriju uzmetumiem, 32 audioierakstiem, kuros kinorežsiors stāsta par savām filmām, kā arī meistara vēstulēm. To skaitā ir arī 1970.gados Leonīdam Brežņevam rakstītas vēstules melnraksts, kurā režisors aicina atcelt filmas "Andrejs Rubļovs" aizliegumu.

Tomēr pirkums gan Larsam fon Trīram, gan Teterevam gājis secen un vērtīgo arhīvu par 1.497 miljoniem britu mārciņu nosolījuši Krievijas, Ivanovskas apgabala pārstāvji, lai to nodotu Tarkovska mājas-muzeja rīcībā. Izsolē par Tarkovska arhīvu interesi izrādījuši arī citi kolekcionāri.

Sākotnējā arhīva vērtība lēsta no 80 līdz 100 tūkstošiem mārciņu.

"Neskatoties uz izsoles rezultātiem, Boriss Teterevs ir gandarīts, ka Andreja Tarkovska arhīvs būs pieejams viņa dzimtenē – Krievijā, režisora mājā-muzejā. Arī Borisa un Ināras Teterevu fonda vēlme iegādāties leģendārā kinorežisora arhīvu bija saistīta ar fonda darbības pamatvirzieniem - kultūras mantojuma saglabāšanu un izcilu personību sasniegumu cildināšanu, padarot tos plaši pieejamus sabiedrībai," portālam "Delfi" pastāstīja Teterevu fonda pārstāve Inga Vasiļjeva.

2010. gadā mecenāti Boriss un Ināra Teterevi nodibināja labdarības fondu, kas tiecas atbalstīt nozīmīgas un sabiedrībai noderīgākās iniciatīvas Latvijā un ārvalstīs kultūras, mākslas un izglītības jomās. Teterevu ģimene īpašu vērību velta kultūras mantojuma saglabāšanai un tā restaurēšanai, starptautisku mākslas projektu atbalstam, izglītības iniciatīvām augstākās izglītības kvalitātes stiprināšanai un jaunu talantu attīstībai, kā arī maznodrošināto ļaužu atbalstam, tāpat arī dzīvnieku aizsardzībai. Pēdējo gadu laikā Boriss Teterevs darbojas kino producēšanas jomā. Ar viņa līdzdalību ir uzsākta tādu filmu uzņemšana kā "Machete Kills", "Standing Up", "Зимы не будет", "Sin City II" un citas.

Jau ziņots, ka šogad ievērojamais krievu kinorežisors Andrejs Tarkovskis atzīmētu 80 gadu jubileju. Par godu apaļajam gadaskaitlim arī Rīgā notiek virkne Tarkovskim veltītu pasākumu.

Andrejs Tarkovskis (1932 – 1986) tiek uzskatīts par nozīmīgāko kinorežisoru Padomju Savienības kultūrtelpā pēc Sergeja Eizenšteina. Septiņu pilnmetrāžas filmu autors un kino teorētiķis. Saņēmis pasaules prestižāko kinofestivālu – Venēcijas, Kannu  – apbalvojumus.

Kulta autors vairākām paaudzēm mākslinieku un kinoskatītāju. Uz viņu savās filmās atsaucas tādi izcili kino režisori kā Džims Džārmušs, Vims Venderss, Gass van Sants, Terenss Maliks un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!