Foto: Kadrs no filmas
11. decembrī pulksten 22.25 LTV1 ēterā notiks Lienes Laviņas-Kalnaellas dokumentālās filmas "Brīnumu mednieki. Zilaiskalns" televīzijas pirmizrāde. Filma tapusi filmu studijā "Rija", Latvijas televīzijas veidotajā dokumentālo filmu ciklā "Latvijas kods", portālu "Delfi" informē filmas veidotāji.

Biezo mežu kadru apvītā īsfilmā attēlojas stāsts par mūsdienu brīnumu meklētājiem Vidzemes teritorijā esošajā svētvietā Zilākalnā.

Svētvieta līdz šim ir bijusi populāra saistībā ar tautā zināmo Zilākalna Martu, kura vairs nav šajā saulē. Tomēr viņas dzimtās mājas teritorija vēl joprojām daudziem ir neskaidra un noslēpumiem apvīta. No kurienes nāk šīs enerģijas strāvojums, ko sajūt ikviens kalna apmeklētājs? Tas nedod mieru daudziem, jo īpaši bieži kalnā sastopamo Anatoliju, kuru dēvē par "kalna gariņu". Anatolijs vienmēr ir laipns iepazīstināt Zilākalna brīnumu meklētājus ar nostāstiem un līdz šim nezināmo. Otrs filmas varonis ir Alberts, kurš svētvietai pieiet no citas puses un ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību cenšas atklāt senvēstures liecības iepretī vēlmei saglabāt senču svētvietas neskartas un noslēpumainas.

Nacionālas kino balvas "Lielais Kristaps 2016" debijas balvas ieguvēja (par dokumentālo filmu "Tev, Rūķi!"), režisore Liene Laviņa-Kalnaella, jau kopš bērnības tiek vesta uz šo vietu kā uz kaut ko svētu. "Interese veidot filmu par šo dabā esošo svētvietu radās jau pirms vairākiem gadiem, kad stāvējusi pie kādas vecas liepas Zilākalna virsotnē. Šajā filmā notiekti ir piedalījušās "trešās personas", kuras mitinās mežā, tapēc tās es centos atdzīvināt caur animācijas efektiem, kuras skaņā ievij komponista Edgara Raginska mūzika. Noteikti jāpiebilst, ka filmēšanas komanda visas filmēšanas dienas bija kā uz "adatām", jo jau pirmājā filmēšanas dienā, piebraucot Zilākalna pagriezienam, filmētājiem nezināmu iemeslu dēļ noplīsa mašīna. Tas atkārtojās vairākkārt. Arī filmēšanas tehnika mūs pievīla, lai gan bijām iepriekš gatavojušies. Dīvaini trokšņi skaņas ierakstītājā, savādas likmsakarības filmēšanas komandu neatstāja līdz pat pēdējai filmas tapšanas dienai.

"Liels paldies komandai par izturību! Laikam cenšoties izzināt neizināmo ar to ir jārēķinās, ka "kādam" tas ne vienmēr būs pa prātam," ar piedzīvoto dalās režisore.

Filma "Brīnumu mednieki. Zilaiskalns" ir vairāku personību atšķirīgais redzējums par būtisku Latvijas spēka vietu. Caur šo personību atklāsmēm skatītājs varēs atklāt neremdināmo vajadzību rast mieru dabā, izzināt senču kultūru, taču vienlaicīgi aizdomāties, cik tālu cilvēks var ielauzties "dabas likumos", nenodarot tai pāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!