Foto: Publicitātes foto
Trešdien, 29. novembrī, plkst. 18.00 Andreja Upīša memoriālajā muzejā Rīgā, Brīvības ielā 38-4, notiks dokumentālās filmas "Sods par sapni" (1994) par tā saucamo pirmo "Franču grupu" demonstrēšana, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Ievadvārdus par filmas rašanos, par tās galvenajiem varoņiem teiks scenārija autore, tulkotāja Inta Geile-Sīpolniece. Pēc filmas noskatīšanās iecerēta saruna.

Filmas "Sods par sapni" centrā ir t. s. "franču grupa" – 1951. gada sākumā padomju varas apcietinātā latviešu inteliģentu kopa. Elzu Stērsti, Kurtu Fridrihsonu, Ievu Lasi, Maiju Silmali, Mirdzu Ersu, Mildu Grīnfeldi, Miervaldi Ozoliņu, Irīnu un Arnoldu Stubauus, Alfrēdu un Eleonoru Sausnes, Skaidrīti Sirsoni par franču literatūras lasīšanu un interesi par Rietumu kultūru apsūdzēja dzimtenes nodevībā un notiesāja uz 10 līdz 25 gadiem ieslodzījuma Sibīrijas nometnēs. Nosaukumu "Franču grupa" šai domubiedru kopienai piešķīra Valsts drošības komiteja.

"[..] apcietinājumā bija apziņa, ka nekas briesmīgāks ar mums nevar notikt, – mēs esam apcietināti, un viss. Citādāk ir ar priekšnojautām. 1951. gadā es strādāju Teātra institūtā. Un mums bija kāds ļoti jautrs – laikam Jaungada – sarīkojums ar visādiem pekstiņiem. [..] Un parasti es turējos pie mājām. Taču tovakar pēc šī sarīkojuma man nekādi negribējās uz mājām braukt. Vai tā bija kāda priekšnojauta? Un mēs ar aktieri Haraldu Topsi sarunājām – nu, aiziesim iedzert kafiju. Kurā kafejnīcā – vairs neatceros. Tad es pirmoreiz – tas bija vienīgais cilvēks – izstāstīju to, ka man ir tāda sajūta, ka ar mani kaut kas notiks... Bija jau stipri pavēls, es izkāpju no tramvaja, man pienāk viens ar sarkanu grāmatiņu: "Jūs tāda un tāda? Nu, nāciet mums līdzi." Un ar vieglo mašīnu aizveda uz čeku," tā intervijā Jānim Rokpelnim atceras Ieva Lase.

Filma "Sods par sapni" pabeigta 1994. gadā, tās režisors – Andris Rozenbergs, operators – Kalvis Zalcmanis, scenārija autori – Inta Geile-Sīpolniece un Andris Rozenbergs, komponists – Mārtiņš Brauns. Pirmie "Sodam par sapni" uzņemtie kadri filmēti Andreja Upīša memoriālajā muzejā Pētera Pētersona franču vakara laikā. 29. novembrī filma tiks rādīta ar subtitriem franču valodā.

Ieeja pasākumā – 1 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!